Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Süs Bitkileri Üretim Teknikleri
Ders Kodu: PSB225
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu dersin amacı öğrencilerin süs bitkilerini tanımasını süs bitkileri ile ilgili son teknolojik gelişmeleri kavramasını, çoğaltılmasını, yetiştiriciliğini tasarlayabilmesini, gerçekleştirebilmesini, üretimde karşılaşabileceği sorunları çözebilmesini, muhafaza, depolama, pazarlama ve kalite konularının önemini kavramasını sağlamaktır.

Özet İçerik

Süs bitkilerinin tanımı, ekonomik önemi. Karanfil, gerbera, gül, krizantem, nergis yetiştiriciliği, hasat sonu işlemleri. İç mekan bitkilerinin kullanım ilkeleri, çoğaltımı, yetiştiriciliği. Doğal çiçek soğanlarının korunması, çoğaltılması, büyütülmesi, gelecek nesillere aktarımı.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Zafer AKTÜRK
Öğrenme Çıktıları
1.Süs bitkilerinin önemini/yararını açıklayabilme
2.Sektör taleplerine uygun hedefler ile üretim arasındaki bağlantıyı kavrayabilme
3.Üretim materyali çoğaltılabilmesini uygulayabilme
4.Modern teknolojileri üretimde kullanabilme
5.Süs bitkileri yetiştiriciliğinde karşılaşacağı problemleri çözebilme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Özzambak, E., 2007. Süs Bitkileri Yetiştiriciliği. İyi Tarım Uygulamaları
2.Gürsan, K. 1988. Karanfil Yetiştirme Tekniği. Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı. Yayın No: 17, Yalova. 80 s.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Süs bitkilerinin tanıtımı, dünya ve ülkemizdeki ekonomik önemi
2. Hafta - Teorik
Kesme çiçek yetiştiriciliğinin organizasyonu, gereksinimler, teknolojiler
3. Hafta - Teorik
Karanfil yetiştiriciliği, sistematiği, morfolojik özellikleri, ekolojik istekleri, çoğaltımı, yetiştiriciliği, hasadı, depolama, pazarlama
4. Hafta - Teorik
Gerbera yetiştiriciliği, sistematiği, ekolojik çoğaltımı
5. Hafta - Teorik
Toprak hazırlığı, dikim, kültürel işlemler, pazara hazırlama, hastalık, zararlılar
6. Hafta - Teorik
Gül yetiştiriciliği, sistematiği, gelişimi, ekolojik istekleri, çoğaltımı
7. Hafta - Teorik
Toprak hazırlığı, dikim, kültürel işlemler,
8. Hafta - Teorik
Hasat sonu işlemleri, fizyolojik bozukluklar, hastalık zararlılar (Ara sınav)
9. Hafta - Teorik
Krizantem yetiştiriciliği, sistematiği, gelişimi, ekolojik istekleri, çoğaltımı
10. Hafta - Teorik
Toprak hazırlığı, dikim, kültürel işlemler, kararlama, aydınlatma, hasad pazara hazırlama
11. Hafta - Teorik
İç mekan bitkilerinin kullanım amaçları , yerleri, gelişmesine etki eden faktörler
12. Hafta - Teorik
İç mekan bitkilerinin klasifikasyonu, çoğaltımı, bakımı, sorunları
13. Hafta - Teorik
Doğal çiçek soğanlarının tanıtımı, kullanım amaçları, ulusal önemi, çoğaltım teknikleri
14. Hafta - Teorik
Nergis yetiştiriciliği
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140228
Ödev101414
Ara Sınav110212
Dönem Sonu Sınavı116218
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
OÇ-1
4
5
3
OÇ-2
4
5
3
OÇ-3
4
5
3
OÇ-4
4
5
3
OÇ-5
4
5
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026