Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Organik Tarımın Genel İlkeleri
Ders Kodu: ORT102
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Dersin amacı, öğrencilerin organik tarımın tüm uygulamalarında agro-ekosistemdeki çeşitliliği ve döngüleri geliştirebilecek, tüm varlıklara eşit ve sağlıklı yaşam koşullarını sağlayacak ve kararların alınmasında özen gösterebilecek temel bilgi ve becerileri kazanmasıdır.

Özet İçerik

Organik tarımın tarifini, amacını ve özelliklerini anlayabilmek, organik tarımı yöneten ve yönlendiren komiteler ile danışman kuruluşların oluşumu, görevleri, çalışma şekilleri ve esaslarını öğrenebilmek.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Ahmet Engin TÜZÜN
Öğrenme Çıktıları
1.Organik tarımın Dünya’da ve Türkiye’deki öneminin kavranması
2.Organik sebze üretebilme yetisine sahip olmak
3.Organik sebze üretiminde üretim materyalini seçebilme
4.Organik üretim yöntemleri vb hakkında bilgi edinimi
5.Organik işletmeleri temel ilkelere uygun olarak planlayabilme
6.Organik tarım işletmesinde sürdürülebilir sistem kurma
7.Türkiye ve dünyada geçerli yasal düzenlemelerin temel ilkeler açısından irdelenmesi
8.Organik üretim sistemlerinin sürdürülebilirliğinin değerlendirilmesine yönelik bilgi ve beceri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Organik tarım (Yayçep)
2.Ekolojik/ Organik Tarım ve Çevre Ekolojik Yaşam Derneği Yayın No.1
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Organik tarım tanımı ve önemi
2. Hafta - Teorik
Ekoloji ve sağlık
3. Hafta - Teorik
Organik tarımda ilke ve kavramlar
4. Hafta - Teorik
Organik tarımın Dünya’da ve Türkiye’de gelişimi ve bugünkü durumu
5. Hafta - Teorik
Organik tarımda yasal uygulamalar
6. Hafta - Teorik
Organik tarımda toprak verimliliğinin önemi ve korunması
7. Hafta - Teorik
Organik sistemde toprak işleme ve yabancı ot yönetimi
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Organik tarımda, bitki korumanın genel ilkeleri (Ara sınav)
9. Hafta - Teorik
Organik tarım için ekim nöbeti uygulamaları
10. Hafta - Teorik
Organik hayvansal üretim
11. Hafta - Teorik
Çok yıllık türlerde organik üretim
12. Hafta - Teorik
Organik üretimde hasat ve sonrası süreç, organik ürün kalitesi
13. Hafta - Teorik
Kontrol ve sertifikasyon, Türkiye’de geçerli yasal sistem
14. Hafta - Teorik
Genel değerlendirme
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Arazi Çalışması1202
Ara Sınav1718
Dönem Sonu Sınavı111112
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)50
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
OÇ-2
OÇ-3
OÇ-4
4
OÇ-5
OÇ-6
5
OÇ-7
5
OÇ-8
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026