Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Kanatlı Hayvan Yetiştiriciliği
Ders Kodu: ORT211
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Tavuk yetiştirilmesine ve beslenmesine ilişkin bilimsel, güncel ve pratik bilgilerin verilmesi.

Özet İçerik

Tavukçuluk endüstrisinin gelişimi ve Türkiye tavukçuluğu, tavuk ırkları, tavuğun biyolojisi, embriyo gelişimi ve kuluçka, kümesler, kümes koşulları ve ekipmanlar, etlik piliç yetiştiriciliği, tavukçulukta genetik ve ıslah, damızlık tavuk yetiştiriciliği, organik tavukçuluk prensipleri.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Ahmet Engin TÜZÜN
Öğrenme Çıktıları
1.Tavukçuluk endüstrisinin genel durumunu tartışabilme
2.Tavuk ırklarını listeleyebilme.
3.Embriyodan ergin tavuğa büyüme ve gelişimi açıklayabilme
4.Yumurta tavukçuluğu ile etlik piliç yetiştiriciliğini karşılaştırabilme
5.Damızlık işletmelerin önemini açıklayabilme
6.Tavukçulukta tutulan kayıtları analiz edebilme
7.Tavuklarda sağlık uygulamalarına örnek verebilme
8.Endüstriyel tavukçuluk ile organik tavukçuluğu karşılaştırabilme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Şenköylü, N., 2001. Modern tavuk üretimi. Tekirdağ.
2.Türkoğlu, M., Arda, M., Yetişir, R., Sarıca, M., Ersayın, C., 1997. Tavukçuluk bilimi. Samsun.
3.North, M. O., Bell D. D. 1990. Commercial Chicken Production Manual. Fourth Edition. NewYork.
4.www.organiktarim.gov.tr Organik Tarım
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Tavukçulukta endüstrileşmeye yol açan gelişmeler, Türkiye tavukçuluğunun durumu, tavuk ürünleri üretim ve tüketim değerleri
2. Hafta - Teorik
Tavuk Irkları, Kalitatif ve kantitatif karakterlerin kalıtımı, cinsiyete bağlı karakterlerin kalıtımı, tavukçulukta kullanılan ıslah yöntemleri, hibrit üretimi ve avantajları
3. Hafta - Teorik
Tavuğun biyolojik yapısı, tavuklarda büyüme, sindirim, sinir, boşaltım, iç salgı, solunum, dolaşım ve üreme sistemleri
4. Hafta - Teorik
Embriyo gelişimi, kuluçkalık yumurta, kuluçka koşulları ve kuluçka sonuçları ve değerlendirilmesi
5. Hafta - Teorik
Yumurtanın besin değeri, yumurtanın kimyasal kompozisyonu, yumurta kalitesi, ve muhafaza yöntemleri
6. Hafta - Teorik
Kümesler, kümes içi iklimsel çevre, kümeslerin planlanması, tavukçulukta kullanılan ekipmanlar, havalandırma
7. Hafta - Teorik
Etlik piliç yetiştirme sistemleri, kümes büyüklüğü ve kapasitesi, bakım ve yetiştirme işlemleri
8. Hafta - Teorik
Yumurta tavuğu yetiştiriciliği, yumurtacı işletme tipleri, yetiştirme tekniği (Arasınav)
9. Hafta - Teorik
Yumurta tavuğu yetiştiriciliği, yumurtacı işletme tipleri, yetiştirme tekniği
10. Hafta - Teorik
Yumurta verim ve kalitesini etkileyen faktörler, yumurta üretim işletmelerinde verim ölçütleri
11. Hafta - Teorik
Damızlık tavuk yetiştiriciliği, damızlıkların bakım ve idaresi, döllülük ve yapay tohumlama
12. Hafta - Teorik
Etlik piliç kesimi, kesimhaneler, tavuk eti ve kalitesi
13. Hafta - Teorik
Tavukçulukta sağlık koruma ve bazı önemli hastalıklar, aşı ve aşılama yöntemleri
14. Hafta - Teorik
Organik tavukçuluk
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140114
Ödev120336
Ara Sınav19110
Dönem Sonu Sınavı111112
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
OÇ-2
OÇ-3
OÇ-4
3
3
OÇ-5
OÇ-6
OÇ-7
OÇ-8
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026