
| Ders Kodu | : ORT202 |
| Ders Türü | : Zorunlu |
| Ders Grubu | : Önlisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 2 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 4 |
Bu dersin amacı; meyve yetiştiriciliğiyle ilgili tüm konularda (genel meyvecilik ve meyve yetiştirme tekniği) gerekli bilgiyi uygulamalı olarak aktarabilmek ve bu konularda karşılaştığı sorunlara akılcı çözüm bulabilen, ileri teknik ve strateji geliştirebilecek becerilere sahip olan bireyler yetiştirmektir. Asmanın ve bağ yetiştiriciliğinin tanıtılması; biyolojik ve teknik özelliklerinin öğrenilmesi; çoğaltma, yetiştirme teknikleri ve kültürel uygulamaların gerçekleştirilebilmesine yönelik teorik ve pratik bilgilerin kazandırılması
Ders kapsamında; meyveciliğin tarihsel gelişimini, ekonomik önemini ve meyve türlerinin sınıflandırılmasını, meyve ağaçlarının kök, gövde, yaprak, çiçek, meyve gibi organlarının morfolojik ve biyolojik özelliklerini, meyve ağaçlarının iklim ve toprak isteklerini, generatif ve vegetatif çoğaltma yöntemlerini, fidan yetiştirmeyi, meyve bahçesi kurulmasını, yıllık bakım işlemlerini (toprak işleme, sulama, gübreleme, budama, hastalık ve zararlılarla mücadele ve hasat) öğrenir. Asmanın doğuşu ve yayılışı; bağcılığın tarihçesi; bağcılığın Dünya’da ve Türkiye’deki durumu; asmanın sistematikteki yeri; asmanın doku ve organları, asmanın ekolojik istekleri ve bağ yeri seçimine etkileri; üzümün değerlendirme şekilleri; çoğaltma, budama ve terbiye sistemleri ve bunlara yönelik kültürel uygulamalar.