Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Hayvansal Ürünler Teknolojisi
Ders Kodu: ORT219
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Bu ders ile öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek, içme sütü üretimini kontrol etmek, kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek ve yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır. Ayrıca, öğrencilere bu ders ile emülsiyon tipi ve fermente et ürünleri ile sucuk benzeri ürünlerin üretimini yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Hayvansal ürünlerden et, süt, yumurtanın insan sağlığı açısından önemi, etin kalite ve standart kavramı, etin kompozisyonu ve besin değeri, kırmızı ve beyaz etin kalitesinin korunması, et mikrobiyolojisi, yumurta kalitesi ve teknolojisi, süt ve süt ürünleri teknolojisi.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Hilal DEMİRPENÇE
Öğrenme Çıktıları
1.Hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak
2.Ön işlemleri kontrol etmek
3.İçme sütü üretimini kontrol etmek
4.Yoğurt ve Tereyağı üretimi ve gerekli kontrollerini yapmak
5.Et ürünleri konusunda temel bilgiye sahip olur
6.Emülsiyon tipi et ürünlerini üretir
7.Fermente et ürünlerini üretir
8.Sucuk benzeri ürünleri üretir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Süt Teknolojisi ders notları –Süreyya Saltan Evrensel
2.Süt Ürünleri Teknlojisi-Cenap TekinŞen
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Dersin ve kaynakların tanıtılması
2. Hafta - Teorik
Sütün bileşimi- sütün oluşumu-süt hijyeni
3. Hafta - Teorik
Sütün nitelikleri, süt İşletmelerinde miktar ölçümü, hammadde ve yardımcı maddelerin depolanması, sütün temizlenmesi.
4. Hafta - Teorik
Sütün temizlenmesi, sütün havasının ve kokusunun alınması
5. Hafta - Teorik
Süt yağının ayrılması, sütün standardizasyonu, sütün homojenizasyonu
6. Hafta - Teorik
İçme Sütü Teknolojisi-Pastörize-UHT süt üretimi
7. Hafta - Teorik
Yoğurt üretim teknolojisi, sade yoğurt üretimi, meyveli yoğurt üretimi, probiyotik yoğurt üretimi, yoğurttan ayran üretimi
8. Hafta - Teorik
Et ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve et ürünlerinin sınıflandırılması (Arasınav)
9. Hafta - Teorik
Et ürünlerinin üretiminde uygulanan temel işlemler ve et ürünlerinin sınıflandırılması
10. Hafta - Teorik
Emülsiyon teknolojisi
11. Hafta - Teorik
Sosis üretim teknolojisi
12. Hafta - Teorik
Salam üretim teknolojisi
13. Hafta - Teorik
Fermente sucuk teknolojisi
14. Hafta - Teorik
Fermente sucuk teknolojisi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Ara Sınav1819
Dönem Sonu Sınavı112113
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)50
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
3
3
OÇ-2
3
4
OÇ-3
3
3
3
OÇ-4
3
OÇ-5
3
OÇ-6
OÇ-7
OÇ-8
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026