Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıdalarda Temel İşlemler
Ders Kodu: KGT109
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Bu ders ile öğrencilere; tekniğine uygun olarak gıdalarda temel işlemleri yapma yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Kuru temizleme yapmak, yaş temizleme yapmak. Süzme ve çöktürme işlemleri ve eleme damıtma işlemlerini yapmak. Katıları karıştırma ve emülsiyon işlemlerini yapmak.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Nail AKGÜL
Öğrenme Çıktıları
1.Gıda işlemede kullanılan fiziksel ve kimyasal prensipleri yorumlayabilmeli.
2.Ayırma ve kabuk soyma prensiplerini karşılaştırabilmeli.
3.Gıdaları muhafaza tekniklerinin prensiplerini yorumlayabilmeli.
4.Bir gıda ürününün prosesini analiz edebilmeli ve sunumunu yapabilmeli.
5.Bir gıda ürününün SWOT analizini ve tağşişi tartışabilmeli.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.YAĞCIOĞLU A.,1996. Ürün İşleme Tekniği. Ziraat Fak. Ofset Atölyesi, İzmir
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Tanışma, dersin tanıtım, ders içeriğinin tartışılması, karşılıklı bilgi alışverişinde bulunma.
2. Hafta - Teorik
Gıda işlemenin tarihçesi, gıda işlemede hammaddelerin önemi, hammaddenin hasadı, taşınması ve dikkat edilecek hususlar. Tağşiş nedir.
3. Hafta - Teorik
Hammaddenin sınıflandırılması, kontaminasyon kaynakları, kuru ve yaş temizlemenin önemi.
4. Hafta - Teorik
Hammaddenin temizlenmesi, ayrılması, soyulması ve bu işlemlerde kullanılan makineler. Öğrenci sunumları
5. Hafta - Teorik
Gıdaların bileşimine giriş. Öğrenci sunumları
6. Hafta - Teorik
Gıdalarda su, önemi ve su aktivitesi kavramı. Öğrenci sunumları
7. Hafta - Teorik
Gıdalarda bulunan proteinler, vitaminler, karbonhidratlar, yağlar, mineral maddeler, renk maddelerine ve enzimlere genel bir bakış. Küçük Sınav. Öğrenci sunumları
8. Hafta - Teorik
Gıdalarda bulunan proteinler, vitaminler, karbonhidratlar, yağlar, mineral maddeler, renk maddelerine ve enzimlere genel bir bakış. Öğrenci sunumları
9. Hafta - Teorik
Gıda bozunmalarının sınıflandırılması, Enzimatik bozunmalar. Öğrenci sunumları
10. Hafta - Teorik
Enzimatik olmayan bozunmaların incelenmesi. Öğrenci sunumları
11. Hafta - Teorik
Gıda muhafaza tekniklerinin ilkeleri. Öğrenci sunumları
12. Hafta - Teorik
Gıdaların ısıl işlemler muhafazası, kurutarak muhafazası. Öğrenci sunumları
13. Hafta - Teorik
Gıdaların kimyasal yolla muhafazası, dondurarak muhafaza ve ışınlarla muhafaza. Öğrenci sunumları
14. Hafta - Teorik
Gıdaların asitlerle muhafazası, koruyucu maddelerle muhafaza. Öğrenci sunumları
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140342
Bireysel Çalışma140114
Ara Sınav50210
Dönem Sonu Sınavı50210
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)76
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
5
5
5
OÇ-2
5
5
3
5
OÇ-3
5
5
3
5
2
OÇ-4
5
2
5
5
5
5
2
2
3
2
5
5
2
OÇ-5
3
4
5
3
4
2
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026