Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Tahıl Teknolojisi I
Ders Kodu: KGT201
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak tahıl ürünleri üretimini kontrol etme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Tahıl teknolojisinin önemi, tahıl tanesinin yapısı,tahılların depo koşulları, buğdayın kalite standartları, buğday tanesinin işlenme aşamaları ve bu aşamada dikkat edilmesi gereken unsurlar, makarna bulgur, irmik ve ekmek teknolojisi.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Nail AKGÜL
Öğrenme Çıktıları
1.Tahıl tanesinin yapısını bilir
2.Tahılların SWOT analizini tartışabilmeli
3.Tahılların depolanma şartlarını bilir.
4.Makarna, Ekmek, bulgur, irmik ve un üretimini ve kontrolünü bilir.
5.Makarna, Ekmek, bulgur, irmik ve un prosesini sunabilmeli
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Elgün, A.,Ertugay, Z. (2002) Tahıl İşleme Teknolojisi. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ofset Tesisi, Erzurum.
2.Özkaya, H., Özkaya, B. 2005. Öğütme Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Yayınları No:30, Sim Matbaacılık Ltd. Şti., Ankara.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Dünya'da ve Ülkemizde tahıl üretiminin durumu. Hammaddenin kalitesine göre sınıflandırma.
2. Hafta - Laboratuvar
Tahıl üretiminin SWOT analizi. Tahılların fiziksel ve kimyasal yapısı
3. Hafta - Uygulama
Tahılların depolanması
4. Hafta - Teorik
Tahılların depolanması. Öğrenci sunumları
5. Hafta - Teorik
Bugday kalitesi ve standardizasyonu. Öğrenci sunumları
6. Hafta - Uygulama
Hammadede Temizleme. Öğrenci sunumları
7. Hafta - Teorik
Tahıl tavlama, Küçük Sınav. Öğrenci sunumları
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Tahıl tavlama. Öğrenci sunumları
9. Hafta - Teorik
Öğütme ve un paçallama. Öğrenci sunumları
10. Hafta - Teorik
İrmik teknolojisi. Öğrenci sunumları
11. Hafta - Teorik
Bulgur işleme teknolojisi. Öğrenci sunumları
12. Hafta - Teorik
Ekmekçilikte temel ve minör bileşenler. Öğrenci sunumları
13. Hafta - Uygulama
Ekmek üretimi. Öğrenci sunumları
14. Hafta - Uygulama
Makarna üretimi,. Öğrenci sunumları
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140114
Ödev100110
Okuma160116
Bireysel Çalışma140114
Ara Sınav1819
Dönem Sonu Sınavı1819
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
4
2
2
2
4
OÇ-2
5
5
3
3
5
2
2
5
OÇ-3
5
4
5
2
2
2
5
5
3
OÇ-4
5
5
5
2
2
2
5
5
3
OÇ-5
5
4
5
5
3
5
5
3
5
5
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026