Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Meyve ve Sebze Teknolojisi I
Ders Kodu: KGT203
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu ders ile öğrencilere Türk Gıda Kodeksi ve TS Standartlarına uygun olarak meyve ve sebzelerin üretim için hazırlık aşamaları, konserve, salça, reçel, dondurulmuş ve kurutulmuş meyve-sebze ürünlerinin üretimini yapma yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Meyve ve sebzelerin işlenmesinde genel prensipler ve uygulanan ön işlemler, meyve ve sebzelerin konserveye işlenmesi, meyve ve sebzelerin kurutulması domates salçası üretimi, meyve ve sebze suları üretimi, reçel marmelat, jöle üretimi

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Yeliz TEKGÜL BARUT
Öğrenme Çıktıları
1.Kurutma teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur.
2.Konserve ve salça üretimi hakkında bilgi sahibi olur.
3.Meyve ve sebzelerin bileşimi, yapısı ve teknolojisi hakkında bilgi sahibi olur.
4.Reçel, marmelat ve meyve suyu üretimi hakkında bilgi sahibi olur.
5.Meyve ve sebzelerin dondurularak muhafazası hakkında bilgi sahibi olur.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Cemeroğlu, B., 2004. Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi I-II. Ankara Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü. Gıda Teknolojisi Derneği Yayınları No:28 Ankara
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Meyve ve sebzelerin bileşimi
2. Hafta - Teorik
Kurutma Teknolojisi
3. Hafta - Uygulama
Kurutma Teknolojisi
4. Hafta - Teorik
Meyve ve Sebzelerin Soğukta Muhafazası
5. Hafta - Teorik
Meyve ve Sebzelerin Dondurarak Muhafazası
6. Hafta - Teorik
Konserve Üretim teknolojisi
7. Hafta - Teorik
Isıl işlemin önemi ve ısıl işlemlerde kullanılan ekipmanlar
8. Hafta - Uygulama
Isıl işlemin önemi ve ısıl işlemlerde kullanılan ekipmanlar
9. Hafta - Teorik
Reçel ve Marmelat Üretim Teknolojisi
10. Hafta - Uygulama
Reçel formülasyonu düzenleme ve üretimle ilgili hesaplamalar
11. Hafta - Teorik
Domates Ürünlerinin İşlenmesi ve Salça Üretim Teknolojisi
12. Hafta - Uygulama
Salça üretimi
13. Hafta - Teorik
Meyve Suyu Üretimi
14. Hafta - Uygulama
Meyve Suyu Üretimi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Uygulamalı Ders141242
Ödev4104
Ara Sınav1415
Dönem Sonu Sınavı1617
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
3
5
3
4
3
3
4
4
2
4
5
4
OÇ-2
3
3
3
2
4
3
5
3
4
2
3
4
4
OÇ-3
5
3
4
2
3
3
3
3
4
2
5
5
5
OÇ-4
4
2
3
1
2
2
2
2
3
1
4
4
4
OÇ-5
5
3
4
2
3
3
3
3
4
2
5
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026