
| Ders Kodu | : KGT205 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Önlisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 1 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 4 |
Bu dersin amacı; öğrencilere etin yapısı, kimyasal bileşimi ve beslenmedeki önemi hakkında teorik bilgi kazandırmak, etin kalite özellikleri ile bu özellikleri etkileyen faktörleri analiz edebilme yetkinliği kazandırmaktır. Ders kapsamında ayrıca, işlenmiş et ürünlerinin üretiminde kullanılan hammaddeler, katkı maddeleri ve teknolojik işlemler tanıtılmakta; öğrencilerin analiz yöntemlerini uygulayabilmeleri, hijyen ve muhafaza koşullarının önemini değerlendirebilmeleri ve üretimde kullanılan materyalleri tanımaları amaçlanmaktadır.
Ders kapsamında etin yapısı, bileşimi, kalite özellikleri ve analiz yöntemleri ele alınır. İşlenmiş et ürünlerinin üretim süreçleri, kullanılan katkı maddeleri ve muhafaza teknikleri incelenir. Hijyen, sanitasyon ve gıda güvenliği konularına değinilir.
| Dr. Öğr. Üyesi Kübra GENÇDAĞ ŞENSOY |
| 1. | Etin tanımını, histolojik yapısını ve beslenmedeki önemini açıklar. |
| 2. | Etin bileşimini etkileyen genetik ve çevresel faktörleri sıralar. |
| 3. | Etin kalite özelliklerini ve kaliteyi etkileyen faktörleri açıklar. |
| 4. | Etlerde kan akıtma, kokuşma, renk ve sululuk testlerini uygular. |
| 5. | İşlenmiş et ürünlerinin tanımını ve özelliklerini açıklar. |
| 6. | Et ürünlerinin üretim süreçlerinde kullanılan temel hammaddeleri, katkı maddelerini ve işleme tekniklerini tanımlar. |
| 7. | Et ürünlerinin üretiminde hijyen, sanitasyon ve muhafaza koşullarının önemini kavrar. |
| 8. | Et ve et ürünlerinde kullanılan materyalleri (doğal ve yapay kılıflar dahil) tanımlar. |
| 1. | Anar, Ş. 2017, Et ve Ürünleri Teknolojisi, BURSA. |
| 2. | Hecer, C. ve Ulusoy, B. Gıda Analizleri, BURSA. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 1 | 2 | 42 |
| Uygulamalı Ders | 14 | 1 | 1 | 28 |
| Bireysel Çalışma | 8 | 1 | 1 | 16 |
| Ara Sınav | 1 | 6 | 1 | 7 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 6 | 1 | 7 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 100 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | |
OÇ-1 | 5 | 4 | 4 | 3 | 3 | 5 | 4 | 4 | |||||
OÇ-2 | 5 | 4 | 4 | 3 | 3 | 5 | 5 | 4 | |||||
OÇ-3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 | 5 | |||||
OÇ-4 | 5 | 4 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 | 5 | |||||
OÇ-5 | 5 | 4 | 4 | 3 | 3 | 5 | 5 | 4 | |||||
OÇ-6 | 5 | 5 | 4 | 4 | 3 | 5 | 5 | 5 | |||||
OÇ-7 | 5 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | |||||
OÇ-8 | 5 | 4 | 4 | 3 | 3 | 5 | 5 | 4 | |||||