
| Ders Kodu | : KGT209 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Önlisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 1 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 4 |
Bu ders ile öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak yapma hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek, içme sütü üretimini kontrol etmek, kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek ve peynir üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır
Sütün nitelikleri, süt işletmelerinde miktar ölçümü, sütün temizlenmesi, sütün yağının ayrıştırılmas ve homojenizasyonunu sağlama. Pastörize içme sütü ve sterilize içme sütü. Süttozu üretimi ve peynir altı suyu üretimi. Beyaz peynir ve kaşar peynir üretimi. Lor peynir üretimi ve eritme peynir üretimi.
| Prof. Dr. Dilek KESKİN |
| 1. | Sütün kimyasını teknolojik açıdan önemini kavrayabilme |
| 2. | Süt ürünlerinin üretim teknolojileri hakkında temel bilgileri edinebilme |
| 3. | Süt teknolojisinde kullanılan alet, ekipman ve sistemlerin çalışma prensiplerini öğrenebilme |
| 4. | Sütün bileşiminin önemini kavrayabilme |
| 5. | Sütün mikrobiyolojisinin teknolojik açıdan önemini kavrayabilme |
| 1. | Atilla YETİŞMEYEN, Süt Teknolojisi, A.Ü. Ders Kitabı (1992). |
| 2. | Turan İNAL, Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi İ.Ü. Ders kitabı (1990). |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 1 | 2 | 42 |
| Uygulamalı Ders | 10 | 1 | 1 | 20 |
| Ödev | 10 | 1 | 0 | 10 |
| Bireysel Çalışma | 10 | 2 | 0 | 20 |
| Ara Sınav | 1 | 2 | 1 | 3 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 4 | 1 | 5 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 100 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | |
OÇ-1 | 4 | 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | |||||||
OÇ-2 | 4 | 3 | 4 | 5 | 5 | 4 | |||||||
OÇ-3 | 4 | 3 | 4 | 5 | 5 | 5 | |||||||
OÇ-4 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | |||||||
OÇ-5 | 4 | 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | |||||||