Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Süt ve Süt Ürünleri Teknolojisi I
Ders Kodu: KGT209
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu ders ile öğrencilere, Türk Gıda Kodeksi ve TS standartlarına uygun olarak yapma hammadde ve yardımcı maddeleri işletmeye almak, ön işlemleri kontrol etmek, içme sütü üretimini kontrol etmek, kurutulmuş süt ürünleri üretimini kontrol etmek ve peynir üretimini kontrol etmek yeterliliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır

Özet İçerik

Sütün nitelikleri, süt işletmelerinde miktar ölçümü, sütün temizlenmesi, sütün yağının ayrıştırılmas ve homojenizasyonunu sağlama. Pastörize içme sütü ve sterilize içme sütü. Süttozu üretimi ve peynir altı suyu üretimi. Beyaz peynir ve kaşar peynir üretimi. Lor peynir üretimi ve eritme peynir üretimi.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Dilek KESKİN
Öğrenme Çıktıları
1.Sütün kimyasını teknolojik açıdan önemini kavrayabilme
2.Süt ürünlerinin üretim teknolojileri hakkında temel bilgileri edinebilme
3.Süt teknolojisinde kullanılan alet, ekipman ve sistemlerin çalışma prensiplerini öğrenebilme
4.Sütün bileşiminin önemini kavrayabilme
5.Sütün mikrobiyolojisinin teknolojik açıdan önemini kavrayabilme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Atilla YETİŞMEYEN, Süt Teknolojisi, A.Ü. Ders Kitabı (1992).
2.Turan İNAL, Süt ve Süt Ürünleri Hijyen ve Teknolojisi İ.Ü. Ders kitabı (1990).
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Sütün tanımı ve bileşimi, sütün bileşimi ve verimini etkileyen faktörler
2. Hafta - Teorik & Uygulama
Çiğ sütün sağlanması ve fabrikaya kabulü, süt işletmelerinde miktar ölçümü
3. Hafta - Teorik
Sütün temizlenmesi, deaerasyonu ve deodorizasyonu
4. Hafta - Teorik
Süt yağının ayrılması ve standardizasyonu
5. Hafta - Teorik
Sütün homojenizasyonu, pastörize içme sütü teknolojisi
6. Hafta - Teorik & Uygulama
Sterilize içme sütü teknolojisi
7. Hafta - Teorik
İçme sütlerinin depolanması, küçük sınav
8. Hafta - Teorik & Uygulama
İçme sütlerinin depolanması
9. Hafta - Teorik
Süttozu üretimi
10. Hafta - Teorik
Peynir altı suyu üretimi Kurutulmuş süt ürünlerinin depolanması
11. Hafta - Teorik
Beyaz peynir üretimi
12. Hafta - Teorik
Kaşar peyniri üretimi
13. Hafta - Teorik
Yoğurt ve Kefir Üretimi, Yoğurtda görülen bozulmalar
14. Hafta - Teorik
Kımız Üretimi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Uygulamalı Ders101120
Ödev101010
Bireysel Çalışma102020
Ara Sınav1213
Dönem Sonu Sınavı1415
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
4
3
4
5
5
4
OÇ-2
4
3
4
5
5
4
OÇ-3
4
3
4
5
5
5
OÇ-4
4
3
4
4
4
3
OÇ-5
4
3
4
5
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026