Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Süt ve Ürünleri Analizleri
Ders Kodu: KGK203
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 6
Amaç

Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak süt, peynir, yoğurt, krema, tereyağı ve dondurma analizlerini yapma/değerlendirme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Süt, peynir, yoğurt, tereyağı, krema ve dondurma ürünlerinin analizi ve sonuçlarının değerlendirilmesi.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. İsmail BÖLÜK
Öğrenme Çıktıları
1.Süt ve ürünlerinden numune almak
2.Çiğ sütlerin işlenmeye uygunluğunu belirlemek
3.3. Süt analizlerini yapmak/değerlendirmek
4.4. Krema analizlerini yapmak/değerlendirmek
5.5. Yoğurt analizlerini yapmak/değerlendirmek
6.6. Peynir analizlerini yapmak/değerlendirmek
7.7.Dondurma analizlerini yapmak/değerlendirmek
8.Süt ve süt ürünlerinin duyusal analizini yapmak
9.Süt hayvanlarında mastitis etmenlerini ve sütte mastitisin neden olduğu sorunları bilir
10.Süt proteinlerinin sınıflandırır, kazeinin yapısını bilir.
11.Sütten asit jeli ve pıhtı oluşumunu bilir
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Süt Teknolojisi Bölüm Sütün Bileşimi ve İşlenmesi Prof.Dr.Mustafa Metin
2.Süt ve Mamülleri Analiz Yöntemleri, Prof.Dr.Mustafa Metin
3.Gıda Analizleri , Yrd.Doç.Dr Canan Dokuzlu, 2004
4.Süt Teknoloğunun El Kitabı, Prof.Dr. Mehmet Demirci
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Süt Tanımı ve Bileşimi, Sütün Fiziko-Kimyasal ÖzellikleriSüt ve Ürünlerinde Fiziksel ve Kimyasal Analizler İçin Numune AlmaSüt ve Ürünlerinden Mikrobiyolojik Analiz İçin Numune Alma
2. Hafta - Teorik
Süt LipidleriÇiğ Sütlerde Duyusal AnalizlerKoruyucu ve Nötralize Edici Madde Tayini
3. Hafta - Teorik
Süt Lipidleri, Sütün Azotlu maddeleriÇiğ Sütlerde Kirlilik Testi
4. Hafta - Teorik
Sütün Karbonhidratları,Çiğ Sütte Yoğunluk TayiniÇiğ Sütte Kuru Madde Tayini
5. Hafta - Teorik
Sütün Mineral MaddeleriÇiğ Sütte Asitlik Tayini Sütte Özgül Ağırlık TayiniÇiğ sütte yağ miktarı tayini
6. Hafta - Teorik
Sütte Protein Tayini Peynirde Duyusal AnalizlerPeynirde Fiziksel Analizler
7. Hafta - Teorik
Peynirde Kimyasal Analizler Küçük Sınav
8. Hafta - Teorik
Yoğurdun Kimyasal Özellikleri
9. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Dondurmada Kimyasal Analizler
10. Hafta - Teorik
Kremada Duyusal AnalizlerKremada Kimyasal Analizler
11. Hafta - Teorik
Kremada Kimyasal Analizler
12. Hafta - Teorik
Tereyağında Duyusal AnalizlerTereyağında Kimyasal Analizler
13. Hafta - Teorik
Dondurmada Duyusal Analizler
14. Hafta - Teorik
Dondurmada Fiziksel AnalizlerDondurmada Kimyasal Analizler
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders141242
Ödev42424
Uygulama Sınavı140228
Ara Sınav110212
Dönem Sonu Sınavı110212
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)146
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
5
OÇ-2
5
5
OÇ-3
5
5
OÇ-4
5
OÇ-5
5
5
OÇ-6
5
5
OÇ-7
5
5
OÇ-8
5
5
OÇ-9
5
5
OÇ-10
5
OÇ-11
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026