Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Tahıl ve Ürünleri Analizleri
Ders Kodu: KGK209
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 6
Amaç

Bu dersin amacı; öğrencilerin tahıl ve tahıl ürünlerine yönelik temel teknolojik süreçleri, işleme aşamalarını ve uygulanan fiziksel, kimyasal ve duyusal analizleri kavrayarak, sanayiye yönelik kalite kontrol becerilerini kazanmalarını sağlamaktır.

Özet İçerik

Bu derste tahılların sınıflandırılması, buğday morfolojisi, kalite belirleme yöntemleri, un üretimi, tahıl ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve duyusal analizleri ile ekmek ve makarna gibi işlenmiş ürünlerde kalite değerlendirmesi uygulamalı olarak ele alınacaktır.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Kübra GENÇDAĞ ŞENSOY
Öğrenme Çıktıları
1.Buğday analizlerini yapmak/değerlendirmek
2.Ekmek analizlerini yapmak/değerlendirmek
3.Makarna analizlerini yapmak/değerlendirmek
4.un analizlerini yapmak/değerlendirmek
5.Öğrenci tahılların morfolojisini açıklar
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Cemeroğlu, B. (2007). Gıda analizleri (3. Baskı). Ankara: Bizim Büro Basımevi.
2.Ünal, S. (2017). Tahıl ve tahıl ürünlerinde kalite analizleri (EÜ Ziraat Fakültesi Yay. No: 563). İzmir: EÜ Basımevi.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Tahılların sınıflandırılması ve tahıl tanesi morfolojisi
2. Hafta - Teorik
Numune alma, ön hazırlık ve un üretimi
3. Hafta - Teorik & Uygulama
Buğdayda yabancı madde miktarı tayini
4. Hafta - Teorik & Uygulama
Fiziksel kalite özellikleri (hektolitre ağırlığı, bin tane ağırlığı, tane sertliği)
5. Hafta - Teorik & Uygulama
Un verimi tayini
6. Hafta - Teorik & Uygulama
Kül tayini
7. Hafta - Teorik & Uygulama
Gluten tayini
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Düşme sayısı tayini
9. Hafta - Teorik & Uygulama
Buğday ununda kimyasal analizler
10. Hafta - Teorik & Uygulama
Buğday ununda kimyasal analizler
11. Hafta - Teorik & Uygulama
Ekmekte fiziksel ve kimyasal analizler
12. Hafta - Teorik & Uygulama
Ekmekte fiziksel ve kimyasal analizler
13. Hafta - Teorik & Uygulama
Makarna kalite analizleri (pişme süresi, su absorbsiyonu, yapışma, duyusal analiz)
14. Hafta - Teorik & Uygulama
Makarna kalite analizleri (pişme süresi, su absorbsiyonu, yapışma, duyusal analiz)
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140228
Ödev100330
Laboratuvar100330
Bireysel Çalışma100110
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)148
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
5
OÇ-2
5
5
OÇ-3
5
5
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026