
| Ders Kodu | : KGK209 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Önlisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 1 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 6 |
Bu dersin amacı; öğrencilerin tahıl ve tahıl ürünlerine yönelik temel teknolojik süreçleri, işleme aşamalarını ve uygulanan fiziksel, kimyasal ve duyusal analizleri kavrayarak, sanayiye yönelik kalite kontrol becerilerini kazanmalarını sağlamaktır.
Bu derste tahılların sınıflandırılması, buğday morfolojisi, kalite belirleme yöntemleri, un üretimi, tahıl ürünlerinin fiziksel, kimyasal ve duyusal analizleri ile ekmek ve makarna gibi işlenmiş ürünlerde kalite değerlendirmesi uygulamalı olarak ele alınacaktır.
| Dr. Öğr. Üyesi Kübra GENÇDAĞ ŞENSOY |
| 1. | Buğday analizlerini yapmak/değerlendirmek |
| 2. | Ekmek analizlerini yapmak/değerlendirmek |
| 3. | Makarna analizlerini yapmak/değerlendirmek |
| 4. | un analizlerini yapmak/değerlendirmek |
| 5. | Öğrenci tahılların morfolojisini açıklar |
| 1. | Cemeroğlu, B. (2007). Gıda analizleri (3. Baskı). Ankara: Bizim Büro Basımevi. |
| 2. | Ünal, S. (2017). Tahıl ve tahıl ürünlerinde kalite analizleri (EÜ Ziraat Fakültesi Yay. No: 563). İzmir: EÜ Basımevi. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 0 | 2 | 28 |
| Uygulamalı Ders | 14 | 0 | 2 | 28 |
| Ödev | 10 | 0 | 3 | 30 |
| Laboratuvar | 10 | 0 | 3 | 30 |
| Bireysel Çalışma | 10 | 0 | 1 | 10 |
| Ara Sınav | 1 | 10 | 1 | 11 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 10 | 1 | 11 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 148 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | |
OÇ-1 | 5 | 5 | |||||||||||
OÇ-2 | 5 | 5 | |||||||||||
OÇ-3 | 5 | 5 | |||||||||||
OÇ-4 | |||||||||||||
OÇ-5 | |||||||||||||