Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Kalite Yönetim Sistemleri
Ders Kodu: KGT254
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Bu dersin amacı; kalite kavramı, standardizasyon süreçleri, kalite yönetim sistemleri ve ilgili mevzuatlar hakkında temel bilgi kazandırmak; gıda sektöründe uygulanan kalite güvence sistemlerini analiz edebilecek, yorumlayabilecek ve sektörel uygulamalarda etkin biçimde kullanabilecek mesleki yeterliliği kazandırmaktır.

Özet İçerik

Kalite ve standardizasyon kavramları, kalite yönetimi prensipleri, kalite kontrol ve kalite güvence sistemleri, gıda sektörüne özgü kalite standartları (ISO 9001, ISO 22000, HACCP vb.), mevzuatlar, dokümantasyon, iç ve dış denetim süreçleri ile kalite kültürü ve sürekli iyileştirme yaklaşımları.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Hüseyin Nail AKGÜL
Öğrenme Çıktıları
1.Kalite, standart ve standardizasyon kavramlarını anlayabilme
2.Kalite standartlarını uygulayabilme
3.Kalite güvence sistemlerinin önemini kavrayabilme
4. Standardizasyon kavramlarını anlayabilme
5.Kalite standartlarının önemini anlama
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.METİN, M. (1977). Gıdalarda Kalite ve kalite Kontrolü. Gıda Dergisi
2.Türk Standartları TS EN ISO 9001, TS EN ISO 22000, TS EN ISO 14001
3.Ders notları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Kalite kavramı, kalite kültürü ve tarihsel gelişimi
2. Hafta - Teorik
Standart, standardizasyon ve akreditasyon kavramları
3. Hafta - Teorik
Kalite yönetim sistemlerinin temel ilkeleri
4. Hafta - Teorik
ISO 9001: Kalite yönetim sistemi – Yapı ve temel gereklilikler
5. Hafta - Teorik
ISO 22000: Gıda güvenliği yönetim sistemi – Yapı ve uygulama alanları
6. Hafta - Teorik
HACCP sistemi: Kritik kontrol noktaları ve risk analizi
7. Hafta - Teorik
Çevre yönetim sistemleri: ISO 14001 ve sürdürülebilirlik
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Dokümantasyon ve kayıt sistemi: Kalite el kitabı, prosedürler, talimatlar
9. Hafta - Teorik
İç ve dış denetim süreçleri, denetçi rolleri
10. Hafta - Teorik
Sürekli iyileştirme: PUKO döngüsü ve kalite araçları
11. Hafta - Teorik
Muayene ve örnekleme planları, üretimde kalite kontrol teknikleri
12. Hafta - Teorik
Toplam kalite yönetimi ve stratejik kalite yaklaşımı
13. Hafta - Teorik
Yönetim gözden geçirmesi ve uygulama örnekleri üzerinden değerlendirme
14. Hafta - Teorik
Genel değerlendirme ve tekrar
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Bireysel Çalışma140114
Ara Sınav1448
Dönem Sonu Sınavı1448
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)72
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
2
OÇ-2
2
OÇ-3
2
OÇ-4
2
OÇ-5
2
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026