Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Et ve Ürünleri Analizleri
Ders Kodu: KGK205
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 6
Amaç

Et ve ürünlerinin kalite kontrolü ve kalite kriterleri konularında öğrencilere bilgi kazandırılmasıdır. Et ve ürünlerinde uygulanan analizler konularında öğrencilere bilgi ve beceri kazandırılmasıdır.

Özet İçerik

Et ve ürünlerinde kalite kontrol ve önemi, Ette kalite parametreleri ve genel kalite kriterleri, Et ve ürünlerinde kontaminasyon,Kritik kontrol noktaları, Kalite güvenliği, Asgari kalite temin yöntemi ve uygulanması, Et ve ürünlerinde duyusal kalite, Karkas kalitesi, Et ve ürünlerinde fiziksel ve kimyasal kalite, Et ve ürünlerinde mikrobiyolojik kalite, Et ve ürünlerinde sanitasyon, Et ve ürünlerinde kalite kusurları. Et ve et ürünlerinin özellikleri,Et ve ürünlerinde numune alma, Et ve ürünlerinde duyusal muayeneler, Et ve ürünlerinde fiziksel muayeneler, Et ve ürünlerinde serolojik muayeneler, Et ve ürünlerinde histolojik muayeneler, Et ve ürünlerinde kimyasal muayeneler, Balık etinde duyusal muayeneler, Balık etinde fiziksel muayeneler, Balık etinde kimyasal muayeneler.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Kübra GENÇDAĞ ŞENSOY
Öğrenme Çıktıları
1.Et ve ürünlerinde kalite kontrolün önemini açıklamak
2.Et ve ürünlerinde kalite parametreleri ve genel kalite kriterlerini sıralamak
3.Kalite güvenliği sistemlerini açıklamak
4.Et ve ürünlerinde kalite kusurlarını ve oluşum nedenlerini açıklamak
5.Et ve ürünlerinde kalite faktörlerini açıklamak
6.Et ve ürünlerinde numune almak
7.Et ve ürünlerinde duyusal analiz tekniklerini sıralamak
8.Et ve ürünlerinde fiziksel,kimyasal,histolojik ve serolojik analizleri yapmak
9.Balık ürünlerinde duyusal analiz tekniklerini sıralamak
10.Balık ürünlerinde fiziksel ve kimyasal analizleri yapmak
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.[1] Öztan,A.Et Bilimi ve Teknolojisi.2008.Filiz Matbaacılık San. Ve Tic.Ltd.Şti.,ISBN:9753956320,Ankara.
2.[2] Göğüş,U.Et ve Kalite.Pelikan Yayınevi.Ankara
3.[3] Gökalp,H.Y.,Kaya,M.,1999.Et ve Ürünlerinde Kalite Kontrol ve Uygulama Kılavuzu. Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları.Erzurum
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Etin Tanımı,Bileşimi,Bileşenlerin Özellikleri ve İnsan Beslenmesindeki Yeri.
2. Hafta - Teorik
Et ve Ürünlerinde Kalite Kontrol ve Önemi, Ette Kalite Parametreleri ve Genel Kalite Kriterleri
3. Hafta - Teorik
Et ve Ürünlerinde Kontaminasyon, Kritik Kontrol Noktaları
4. Hafta - Teorik
Kalite Güvenliği, Asgari Kalite Temin Yöntemi ve Uygulanması,
5. Hafta - Teorik
Et ve Ürünlerinde Duyusal Kalite, Karkas Kalitesi
6. Hafta - Teorik
Et ve Ürünlerinde Fiziksel ve Kimyasal Kalite, Et ve Ürünlerinde Mikrobiyolojik Kalite
7. Hafta - Teorik
Et ve Ürünlerinde Sanitasyon, Et ve Ürünlerinde Kalite Kusurları Küçük Sınav
8. Hafta - Teorik
Et ve Et ürünlerinin özellikleri, Et ve Ürünlerinde Numune Alma, Et ve Ürünlerinde Duyusal Muayeneler
9. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Et ve Et ürünlerinin özellikleri, Et ve Ürünlerinde Numune Alma, Et ve Ürünlerinde Duyusal Muayeneler
10. Hafta - Teorik
Et ve Ürünlerinde Fiziksel Muayeneler
11. Hafta - Teorik
Et ve Ürünlerinde Serolojik Muayeneler
12. Hafta - Teorik
Et ve Ürünlerinde Histolojik Muayeneler, Et ve Ürünlerinde Kimyasal Muayeneler
13. Hafta - Teorik
Balık Etinin özellikleri , Balık Etinde Duyusal Muayeneler , Balık Etinde Fiziksel Muayeneler
14. Hafta - Teorik
Balık Etinde Kimyasal Muayeneler
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders142256
Uygulamalı Ders142256
Ara Sınav115116
Dönem Sonu Sınavı115116
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)144
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
5
OÇ-2
5
OÇ-3
5
OÇ-4
5
OÇ-5
5
OÇ-6
5
OÇ-7
5
OÇ-8
5
OÇ-9
5
OÇ-10
5
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026