Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Bal ve Şekerli Ürünlerin Analizleri
Ders Kodu: KGK211
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 1
Uyg.: 1
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu ders ile öğrencilere; mevzuat ve analiz metotlarına uygun olarak hamur, ekmek, makarna ve bisküvi analizlerini yapma/değerlendirme yeterliklerinin kazandırılması amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Balda İletkenlik, Renk, Nem, Toplam Asitlik, Kül, Diastaz Sayısı, Hidroksimetil Furfural (Hmf), İnvert Şeker, Sakkaroz Tayini, Duyusal Analizler, Fiziksel Analizler ve Kimyasal Analizler.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Nurhan GÜNAY
Öğrenme Çıktıları
1.Balın özelliklerini bilir.
2.Bal ve şekerli ürünlerde asitlik ve kül analizlerini yapar ve değerlendirir.
3.Bal ve şekerli ürünlerde HMF ve dekstrin analizini yapar ve değerlendirir.
4.Bal ve şekerli ürünlerde invert şeker, toplam şeker ve sakkaroz analizlerini yapar ve değerlendirir.
5.Balda nem tayini yapar ve değerlendirir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Doç. Dr. C. ( Dokuzlu ) Hecer, Gıda Analizleri, Marmara Yayınevi İlgili TSE Standartları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Balın Özellikleri ve Mevzuatı
2. Hafta - Teorik
Balın Özellikleri ve Mevzuatı
3. Hafta - Teorik
Nem Tayini
4. Hafta - Uygulama
Nem Tayini
5. Hafta - Teorik
Kül Tayini
6. Hafta - Uygulama
Diastaz Sayısı Tayini
7. Hafta - Uygulama
Hidroksimetil Furfural (Hmf) Analizi
8. Hafta - Uygulama
Toplam Asitlik Tayini
9. Hafta - Teorik
Balda İnvert Şeker Tayini
10. Hafta - Uygulama
Balda İnvert Şeker Tayini
11. Hafta - Uygulama
Balda Sakkaroz Tayini
12. Hafta - Teorik
Şekerli Ürünler ve Analizleri
13. Hafta - Teorik
Şekerli Ürünler ve Analizleri
14. Hafta - Teorik
Şekerli Ürünler ve Analizleri
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141128
Uygulamalı Ders141128
Bireysel Çalışma140121
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)99
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
4
3
3
4
OÇ-2
4
4
3
4
OÇ-3
4
4
3
4
OÇ-4
4
4
3
4
OÇ-5
4
4
3
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026