Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda İşleme İlkeleri
Ders Kodu: KGK109
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Gıda endüstrisinde uygulanan temel prosesleri, makineleri ve çalışma prensiblerini bilmek.

Özet İçerik

Gıdaların temel özellikleri ve üretimde kullanılan ilkeler,hammadde hazırlık makineleri,üretim makineleri.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. İsmail BÖLÜK
Öğrenme Çıktıları
1.Gıdaların temel özelliklerini ana hatlarıyla belirtmek.
2.Temel mühendislik birimlerini bilir.
3.Açık , kapalı sistemler kütlenin korunumu ve materyal denkliğini bilir.
4.Termometreleri bilir ve bunları birbirlerine dönüştürebilir.
5.Isı ve sıcaklık kavramlarını tanır ve basit hesaplamaları yapar.
6.Gıda işlemede ısı aktarım mekanizmalarını bilir.
7.Gıda ürünlerinin ısıtılması ve soğutulması için kullanılan sistemleri bilir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.1] Saldamlı,Saldamlı,Savaş kitabevi,Ankara,2004. ISBN:975633116x.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıda endüstrisi ve gıda bilimi kapsamı,gıdaların temel özellikleri ve üretimde kullanılan ilkeler.
2. Hafta - Teorik
Hammadde hazırlık makineleri(Tartma ve ölçme aletleri,Taşıma ve iletim düzenleri)
3. Hafta - Teorik
Hammadde hazırlık makineleri(Gıda ön işlem ve temizlik makineleri,Sap ayırma,kabuk soyma ve çekirdek çıkarma makineleri).
4. Hafta - Teorik
Üretim Makineleri(Sınıflama ve ayırma makineleri).
5. Hafta - Teorik
Üretim Makineleri (Karıştırma ve karışımlama makineleri,boyut küçültme makineleri).
6. Hafta - Teorik
Üretim Makineleri(Isıl işlem makine ve ekipmanları).
7. Hafta - Teorik
Üretim Makineleri(Isıl işlem makine ve ekipmanları). Küçük Sınav
8. Hafta - Teorik
Evaporatörler,Deaeratörler,Deodorizatörler,Kondensatörler,Haşlama makineleri ve ekipmanları.
9. Hafta - Teorik & Uygulama
Evaporatörler,Deaeratörler,Deodorizatörler,Kondensatörler,Haşlama makineleri ve ekipmanları.
10. Hafta - Teorik
Evaporatörler,Deaeratörler,Deodorizatörler,Kondensatörler,Haşlama makineleri ve ekipmanları.
11. Hafta - Teorik
Pişirme ve kavurma ile kızartma makineleri,Işınlama teknik ve tesisleri,ohmik sistem ısıtma sistem ve ekipmanları,Yüksek basınç makine ve ekipmanları, Kurutma işlemi.
12. Hafta - Teorik
Pişirme ve kavurma ile kızartma makineleri,Işınlama teknik ve tesisleri,ohmik sistem ısıtma sistem ve ekipmanları,Yüksek basınç makine ve ekipmanları, Kurutma işlemi.
13. Hafta - Teorik
Dehidrasyon sistemleri.
14. Hafta - Teorik
Dehidrasyon sistemleri.
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140235
Ara Sınav1729
Dönem Sonu Sınavı1729
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)53
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
OÇ-2
5
OÇ-3
5
OÇ-4
5
OÇ-5
5
5
OÇ-6
5
5
OÇ-7
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026