
| Ders Kodu | : KGK108 |
| Ders Türü | : Zorunlu |
| Ders Grubu | : Önlisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 1 |
| Uyg. | : 1 |
| Kredi | : 2 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 2 |
Mikroorganizma ve gıda ilişkilerini açıklamak. Gıdalarda indikatör ve patojen mikrorganizmalar hakkında bilgi vermek. Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar ve nedenlerini açıklamak. Gıda muhafaza ilkelerinin mikrobiyal gelişme üzerine etkisini kavratmak. Gıdalarda ( et , süt, yumurta, meyve sebze, alkollü içki, konserve, hububat ) mikrobiyolojik bozulmalar ve patojen mikroorganizmaların gıdada neden olduğu değişimler ve muhafaza yöntemleri hakkında bilgi vermek. Fermentasyonda rol oynayan mikroorganizmaları tanıtmak. Gıdaların mikrobiyolojik analizlerinin hangi yöntemle yapılacağını öğretmek.
Süt ve süt ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar ve patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri. Meyve sebze ve meyve sebze ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar ve patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri. Meyve sebze ve meyve sebze ürünlerinin mikrobiyolojik analizleri. Konserve gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar. Fermentasyonda rol oynayan mikroorganizmalar. Su analizleri. Gıda zehirlenmeleri.
| Prof. Dr. Dilek KESKİN |
| 1. | Gıda mikrobiyolojisi laboratuvarınde genel kuralları öğrenir.; |
| 2. | Gıdalarda mikrobiyal gelişmeleri öğrenir; |
| 3. | Gıdalarda önemli mikrorganizmaları öğrenir; |
| 4. | Mikrobiyal bulaşma kaynaklarını öğrenir; |
| 5. | Gıdalarda mikroorganizmaların kontrol altına alınmasını öğrenir. |
| 6. | Gıdalarda mikrobiyal bozulma nedenlerini öğrenir.; |
| 7. | Gıda kaynaklı mikrobyal hastalıkları öğrenir.; |
| 8. | Gıdalardan alınan örneklerin incelenmesi için hazırlık ve ekim yöntemlerini öğrenir.; |
| 1. | [1] "Gıda Mikrobiyolojisi" Ed. Prof. Dr. Osman Erkmen,Eflatun Yayınevi,2010. |
| 2. | [2] "Gıda Mikrobiyolojisi" Prof. Dr. Adnan ÜNLÜTÜRK, Prof. Dr. Fulya TURANTAŞ |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 0 | 1 | 14 |
| Ödev | 10 | 0 | 1 | 10 |
| Bireysel Çalışma | 3 | 0 | 2 | 6 |
| Ara Sınav | 1 | 10 | 1 | 11 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 10 | 1 | 11 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 52 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | |
OÇ-1 | 4 | 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | |||||||
OÇ-2 | 4 | 4 | 4 | 5 | 4 | 4 | |||||||
OÇ-3 | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | |||||||
OÇ-4 | 4 | 3 | 4 | 5 | 4 | 4 | |||||||
OÇ-5 | 4 | 3 | 4 | 4 | 4 | 4 | |||||||
OÇ-6 | 4 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | |||||||
OÇ-7 | 4 | 3 | 4 | 5 | 5 | 3 | |||||||
OÇ-8 | 4 | 4 | 3 | 4 | 3 | 3 | |||||||