Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Mikrobiyolojisi
Ders Kodu: KGK108
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 1
Uyg.: 1
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Mikroorganizma ve gıda ilişkilerini açıklamak. Gıdalarda indikatör ve patojen mikrorganizmalar hakkında bilgi vermek. Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar ve nedenlerini açıklamak. Gıda muhafaza ilkelerinin mikrobiyal gelişme üzerine etkisini kavratmak. Gıdalarda ( et , süt, yumurta, meyve sebze, alkollü içki, konserve, hububat ) mikrobiyolojik bozulmalar ve patojen mikroorganizmaların gıdada neden olduğu değişimler ve muhafaza yöntemleri hakkında bilgi vermek. Fermentasyonda rol oynayan mikroorganizmaları tanıtmak. Gıdaların mikrobiyolojik analizlerinin hangi yöntemle yapılacağını öğretmek.

Özet İçerik

Süt ve süt ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar ve patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri. Meyve sebze ve meyve sebze ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar ve patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri. Meyve sebze ve meyve sebze ürünlerinin mikrobiyolojik analizleri. Konserve gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar. Fermentasyonda rol oynayan mikroorganizmalar. Su analizleri. Gıda zehirlenmeleri.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Dilek KESKİN
Öğrenme Çıktıları
1.Gıda mikrobiyolojisi laboratuvarınde genel kuralları öğrenir.;
2.Gıdalarda mikrobiyal gelişmeleri öğrenir;
3.Gıdalarda önemli mikrorganizmaları öğrenir;
4.Mikrobiyal bulaşma kaynaklarını öğrenir;
5.Gıdalarda mikroorganizmaların kontrol altına alınmasını öğrenir.
6.Gıdalarda mikrobiyal bozulma nedenlerini öğrenir.;
7.Gıda kaynaklı mikrobyal hastalıkları öğrenir.;
8.Gıdalardan alınan örneklerin incelenmesi için hazırlık ve ekim yöntemlerini öğrenir.;
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.[1] "Gıda Mikrobiyolojisi" Ed. Prof. Dr. Osman Erkmen,Eflatun Yayınevi,2010.
2.[2] "Gıda Mikrobiyolojisi" Prof. Dr. Adnan ÜNLÜTÜRK, Prof. Dr. Fulya TURANTAŞ
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Mikroorganizma Gıda İlişkileri
2. Hafta - Teorik
Gıdalarda Önemli Mikroorganizmalar (Bakteriler)
3. Hafta - Teorik
Gıdalarda Önemli Mikroorganizmalar (Mayalar ve Küfler)
4. Hafta - Teorik
Gıdalarda Mikrobiyal Bulaşma Kaynakları
5. Hafta - Teorik
Gıdalarda Mikrobiyal Gelişmeyi Etkileyen Faktörler
6. Hafta - Teorik
Gıdalarda İndikatör Mikroorganizmalar
7. Hafta - Teorik
Ders tekrarı ve Ara sınav
8. Hafta - Teorik
Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar
9. Hafta - Teorik
Mikrobiyal Kontaminasyonun Önlenmesi, Mikroorganizmaların Uzaklaştırılması, Mikrobiyal Gelişmenin İnhibisyonu
10. Hafta - Teorik
Et ve Et Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar
11. Hafta - Teorik
Süt ve Süt ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar
12. Hafta - Teorik
Yumurta ve Yumurta Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar Meyve Sebze ve Meyve Sebze Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar
13. Hafta - Teorik
Konserve Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulmalar
14. Hafta - Teorik
ahıl ve Tahıl Ürünlerinde Mikrobiyolojik Bozulmalar Fermente Alkollü İçeceklerde Mikrobiyolojik Bozulmalar
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140114
Ödev100110
Bireysel Çalışma3026
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)52
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
4
3
4
5
4
4
OÇ-2
4
4
4
5
4
4
OÇ-3
5
4
4
4
4
4
OÇ-4
4
3
4
5
4
4
OÇ-5
4
3
4
4
4
4
OÇ-6
4
4
4
4
4
3
OÇ-7
4
3
4
5
5
3
OÇ-8
4
4
3
4
3
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026