Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Laboratuvar Teknikleri
Ders Kodu: KGK103
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Laboratuvarda güvenli çalışma ortamı sağlamak ve Laboratuar temel analiz tekniklerini uygulamak.

Özet İçerik

Kişisel Güvenlik Önlemleri, Laboratuvar Genel Güvenlik Önlemleri. Laboratuvar Genel Güvenlik Önlemleri. Kimyasal Maddelerle Güvenli Çalışma, Analiz Öncesi Hazırlıklar. Analiz Öncesi Hazırlıklar, Süzme, Çöktürme. Santrifüjleme, Yüzde Çözelti. Molar Çözelti, Normal Çözelti, ppm ve ppb Çözeltiler ve duyusal analizler. Gravimetrik Analizler, Titrimetrik Analizler.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Nurhan GÜNAY
Öğrenme Çıktıları
1.Laboratuvarda güvenli çalışma ortamı sağlamak, temel analiz tekniklerini öğrenmek, analiz öncesi/sonrası işlemleri yapmak, gıda laboratuvarında genel kurallara uyarak çalışma becerisi kazandırmak.
2.Çözelti hazırlayabilme, Çözelti hesaplamaları yapabilme, faktörleme yapabilme.
3.Gıdalarda nem, kuru madde, kül , tuz, asitlik, yağ, protein, şeker, hamselüloz vb.analizlerini yapabilir.
4.Gıda Laboratuvarında piknometre, refraktometre, terazi, pH metre, vizkozimetre, laktodansimetre, bomemetre vb. ekipmanların kullanımını ve bunları kullanarak analiz ve hesaplama yapmayı öğrenme.
5.Enstrümantal cihazların çalışma prensiplerini öğrenme. Spektrofotometre kullanma, kalibrasyon grafiği çizme, grafikten hesaplama yapabilme, grafiği değerlendirebilme.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Laboratuvar Teknikleri- Süreyya Saltan Evrensel
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik & Uygulama
Laboratuvara giriş, Gıda laboratuvarlarının tipleri
2. Hafta - Teorik
Laboratuvar Genel Güvenlik Önlemleri
3. Hafta - Teorik & Uygulama
Laboratuvar malzemeleri (terazi, pH metre, Etüv, inkübatör, çeker ocak, su aktivitesi cihazı, viskozimetre, piknometre vb.)
4. Hafta - Teorik & Uygulama
Kimyasal Maddelerle Güvenli Çalışma, Analiz Öncesi Hazırlıklar ve Analiz Sonrası İşlemler
5. Hafta - Teorik & Uygulama
Çözeltiler –hesaplanması-hazırlanması (%, molar, ppm vb. çözeltiler)
6. Hafta - Teorik & Uygulama
Enstrümantal analiz teknikleri (Kromatografi - Spektroskopi vb.)
7. Hafta - Teorik & Uygulama
Gıdalarda Gravimetrik Analizler
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Gıdalarda Gravimetrik Analizler
9. Hafta - Teorik & Uygulama
Gravimetrik Gıda Analizleri-Gıdalarda nem ve kuru madde tayini
10. Hafta - Teorik & Uygulama
Gravimetrik Gıda Analizleri- Gıdalarda yağ ve kül tayini
11. Hafta - Teorik & Uygulama
Gıdalarda Volumetrik Analizler-Gıdalarda Tuz ve asitlik Tayini
12. Hafta - Teorik & Uygulama
Gıdalarda Volumetrik Analizler-Gıdalarda şeker tayini
13. Hafta - Teorik & Uygulama
Gıdalarda Volumetrik Analizler-Gıdalarda protein Tayini
14. Hafta - Teorik & Uygulama
Gıdalarda Ham selüloz tayini
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140228
Bireysel Çalışma141128
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)106
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
4
4
4
OÇ-2
4
4
4
OÇ-3
4
4
5
OÇ-4
4
4
4
OÇ-5
3
3
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026