Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Süt Teknolojisi ve Analizleri
Ders Kodu: KGK202
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Dersi olan öğrencilere süt üretimi, kalitesi ve işlenmesi konularında güncel temel bilgilerin verilmesi amaçlanmaktadır. Yoğurt ve peynir gibi temel süt ürünlerinin laboratuar koşullarında üretiminin gösterilmesi ve ilgili hesaplamaların öğretilmesi de dersin amaçlarındandır. Derste süt kimyası ve süt mikrobiyolojisi konuları da yeterli düzeyde anlatılmaktadır. Süt ve ürünlerinin kalitesi ile ilgili laboratuar uygulamaları teorik bilgileri kuvvetlendirmektedir.

Özet İçerik

Türkiye’de ve dünyada süt ve süt ürünleri üretimi ve ticareti; sütün tanımı, bileşimi (lipidleri, proteinleri, karbonhidratları, mineral maddeleri, enzimleri, vs.) ve süt bileşimini etkileyen faktörler; süt bileşenlerinin fizikokimyası ve teknolojik açıdan önemi, sütün pıhtılaşma mekanizmaları; süt mikrobiyolojisi, süt işletmelerinde sanitasyon ve süt ürünlerinde kullanılan starter kültürler; çiğ sütün toplanması. Çiğ süte uygulanan ön işlemler (sütün temizlenmesi, süt yağının ayrılması, homojenizasyon, baktofügasyon, deaerasyon), pastörizasyon, sterilizasyon. Yoğurt, peynir, tereyağı ve dondurma üretim tekniklerinin kısaca anlatılması. Ayrıca laboratuvarda süte ait kimyasal analizler yapılmaktadır. .

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri