
| Ders Kodu | : KGK206 |
| Ders Türü | : Zorunlu |
| Ders Grubu | : Önlisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 1 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 3 |
Bu dersin amacı, meyve ve sebze ürünlerine yönelik analizlerin temel prensiplerini ve uygulamalarını öğretmek; bu analizlerin çeşitli gıdalarda uygulanmasını sağlayacak bilgi ve becerileri kazandırmaktır. Ayrıca, meyve ve sebzelerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin tanımlanması; konserve, salça, meyve-sebze suyu üretim teknolojileri ile dondurma ve kurutma gibi muhafaza yöntemlerinin bilimsel temelleri ve endüstriyel uygulamaları hakkında bilgi vermek hedeflenmektedir.
Bu ders; meyve ve sebzelerin fiziksel, kimyasal ve biyolojik özelliklerinin tanımlanması, bu ürünlerin işlenmesinde kullanılan teknolojilerin öğretilmesi ve işleme sırasında meydana gelen değişimlerin anlaşılmasını kapsar. Ders kapsamında konserve, salça, meyve ve sebze suyu üretimi, dondurarak ve kurutarak muhafaza yöntemleri, minimum düzeyde işlenmiş ürünler ile kalite kontrol analizleri ele alınmaktadır. Öğrencilerin, endüstriyel ölçekte uygulanan işleme teknolojilerini ve ürün kalite değerlendirme süreçlerini kavramaları amaçlanır.