Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Bitkisel Yağ Teknolojisi ve Analizleri
Ders Kodu: KGK215
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Yağın tanımı, yağ hammaddeleri, Yağ hammaddelerinin depolanması, Yağ ekstraksiyonu, ham yağların rafinasyonu, modifiye yağ üretimi, Yağ hammaddeleri ve yağlarda kalite kontrol analizleri konularını öğretmek.

Özet İçerik

Yağlı hammaddeler, Yağlı tohum ve meyvelerin depolanması, ön işlemler (temizleme, kabuk kırma ve ayırma, linterleme, öğütme, kavurma), Presleme ile yağ ekstraksiyonu, Çözgen ekstraksiyonu, Rafinasyon (yapışkan maddelerin giderilmesi, asitlik giderme, renk açma, koku giderme, vinterizasyon teknikleri), Rafinasyon işleminde kalite kontrol sistemleri, yağ modifikasyon teknikleri (hidrojenasyon, interesterifikasyon, fraksiyone kristalizasyon), Margarin üretim teknolojisi, Zeytinyağı üretim teknolojisi. Bitkisel yağlarda kalite kontrol yöntemleri.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri