Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Beslenme İlkeleri
Ders Kodu: KGK165
Ders Türü: Bölüm Dışı Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Beslenmenin anlam ve önemini,gıda bileşenlerinin beslenmedeki yeri ve önemini, farklı beslenme durumlarını öğrenmek .

Özet İçerik

Beslenme, metabolizma, besin ögeleri, besin grupları, farklı yaşlarda beslenme

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. İsmail BÖLÜK
Öğrenme Çıktıları
1.Beslenmenin önemini ve anlamını kavrayabilme
2.Gıda bileşenlerini öğrenerek Gıda Teknolojisine uygulayabilme.
3.Gıda fonksiyonlarını öğrenerek Gıda Teknolojisine uygulayabilme.
4.Besin gruplarını ve hazırlama yöntemlerini öğrenerek, gıda teknolojisine uygulayabilme.
5.Besinleri saklama yöntemlerini öğrenerek, gıda teknolojisine uygulayabilme.
6.Günlük enerji ihtiyacını hesaplayabilme.
7.Beden kitle indeksi hesaplayabilme , zayıf, hafif şişman ve şişmanlık durumlarını anlayabilme.
8.Makro mineral maddeleri tanıma ve önemini anlama, kaynaklarını bilme, günlük ihtiyaç durumunu anlayabilme.
9.Mikro mineral maddeleri tanıma ve önemini anlama, kaynaklarını bilme, günlük ihtiyaç durumunu anlayabilme.
10.Suyun önemini, gereksinimini anlayabilme.
11.Hormonlar, metabolizma ve etkinliklerini anlayabilme.
12.Prebiyotik, probiyotikler hakkında bilgi sahibi olma.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.BESLENME ve SAĞLIKLI YAŞAM Prof. Dr. Tayar & Yrd. Doç. Dr. Korkmaz
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Beslenme durumu ve önemi(Kurallar ve Tanımlar)
2. Hafta - Teorik
Beslenme ve sağlık
3. Hafta - Teorik
Beslenme açısından karbonhidratlar; tanımı, yapısı sınıflandırılması ve özellikleri
4. Hafta - Teorik
Karbonhidrat kaynakları ve vücutta kullanılması
5. Hafta - Teorik
Beslenme açısından lipidler; tanımı, yapısı sınıflandırılması ve özellikleri
6. Hafta - Teorik
Vitaminler
7. Hafta - Teorik
Prebiyotik, probiyotikler Küçük Sınav
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Besin grupları, besin piramidi (Et, süt,yumurta,tahıllar,meyve-sebze,yağlar)
9. Hafta - Teorik
Besin grupları, besin piramidi (Et, süt,yumurta,tahıllar,meyve-sebze,yağlar)
10. Hafta - Teorik
Sağlıklı beslenme şartları, aşırı beslenme ve zayıflık
11. Hafta - Teorik
Çocukların, gençlerin beslenmesi
12. Hafta - Teorik
Gıda alerjenleri, besinlerin doğru işlenmesi ve saklanması yöntemleri
13. Hafta - Teorik
Beslenme ve spor
14. Hafta - Teorik
Yetişkinlerin ve yaşlıların beslenmesi
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141249
Ara Sınav112113
Dönem Sonu Sınavı112113
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
5
5
5
3
3
OÇ-2
5
OÇ-3
5
OÇ-4
5
OÇ-5
5
OÇ-6
5
3
OÇ-7
5
OÇ-8
5
2
OÇ-9
5
2
OÇ-10
5
3
OÇ-11
3
OÇ-12
3
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026