Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Güvenli Gıda ve Gıda Zehirlenmeleri
Ders Kodu: KGK168
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Gıda mikrobiyolojisi ve besinlerle bulaşan enfeksiyon hastalıklarının ve korunma yollarının öğrenilmesi

Özet İçerik

Besin mikrobiyolojisinin kapsamı ve tanımlar, Besin fermantasyonu ve besinlerin bozulmasında etkili mikroorganizmalar, Besinlerle ve suyla bulaşan mikroorganizmalar, Besin zehirlenmeleri, Besinlerin saklama koşulları

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Dilek KESKİN
Öğrenme Çıktıları
1.Besin mikrobiyolojisinin kapsamını tanımlar
2.Besin fermantasyonu ve besinlerin bozulmasında etkili mikroorganizmaları sınıflar
3.Besinlerle ve suyla bulaşan mikroorganizmaları listeler
4.Gıda kökenli sağlık risklerini listeler
5.Besinlerin saklama koşullarını listeler.
6.Gıda İşletmelerinde kullanılan alet ve ekipmanların özelliklerini listerler.
7.Zehirli mantarları ve Mantar zehirlenme belirtilerini sınıflar.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1. Ünlütürk A., Turantaş F. eds. Gıda Mikrobiyolojisi. 1. Baskı. İzmir: Mengi tan Basımevi, 1998: 45-52.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Besin mikrobiyolojisinin kapsamı ve tanımlar
2. Hafta - Teorik
Besin mikrobiyolojisinin kapsamı ve tanımlar
3. Hafta - Teorik
Besin fermantasyonu ve besinlerin bozulmasında etkili mikroorganizmalar
4. Hafta - Teorik
Besin fermantasyonu ve besinlerin bozulmasında etkili mikroorganizmalar
5. Hafta - Teorik
Besin fermantasyonu ve besinlerin bozulmasında etkili mikroorganizmalar
6. Hafta - Teorik
Besin fermantasyonu ve besinlerin bozulmasında etkili mikroorganizmalar
7. Hafta - Teorik
Besinlerle ve suyla bulaşan mikroorganizmalar Küçük Sınav
8. Hafta - Teorik
Besinlerle ve suyla bulaşan mikroorganizmalar
9. Hafta - Teorik
Besinlerle ve suyla bulaşan mikroorganizmalar
10. Hafta - Teorik
Besinlerle ve suyla bulaşan mikroorganizmalar
11. Hafta - Teorik
Besin zehirlenmeleri
12. Hafta - Teorik
Besin zehirlenmeleri
13. Hafta - Teorik
Besin zehirlenmeleri
14. Hafta - Teorik
Besinlerin saklama koşulları
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders142256
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)78
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
4
4
4
5
5
5
5
OÇ-2
4
4
4
4
5
4
3
OÇ-3
3
4
4
4
4
4
3
OÇ-4
3
4
4
5
4
5
4
OÇ-5
4
4
3
5
4
5
4
OÇ-6
4
4
4
4
4
4
5
OÇ-7
4
4
4
4
5
4
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026