Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Yöresel Fonksiyonel Gıdalar
Ders Kodu: KGK268
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Önlisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 2
Amaç

Öğrencilerin ülkemize özgü gıda ürünlerini tanımasını, bu ürünlerin üretim tekniklerini kavramasını ve üretim sürecine yönelik uygulama becerileri kazanmasını sağlamak. Ayrıca, fonksiyonel gıdaların tanımı, önemi ve üretim teknikleri hakkında bilgi edinmelerini sağlayarak, yöresel ürünlerin fonksiyonel özellikler kazandırılarak üretilmesi ve kalite kontrolünün gerçekleştirilmesi konularında yetkinlik kazandırmak.

Özet İçerik

Bu derste, ülkemize özgü yöresel gıda ürünleri ve bu ürünlerin fonksiyonel özellikler kazandırılarak üretimi ele alınır. Fonksiyonel gıdaların tanımı, önemi, bileşenleri, üretim teknolojileri ve sağlık üzerindeki etkileri açıklanır. Ayrıca, bazı geleneksel ürünlerin fonksiyonel hale getirilmesi uygulamaları ve kalite kontrol yöntemleri üzerinde durulur.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Mithat Evrim DEMİR
Öğrenme Çıktıları
1.Yöresel ürünleri öğrenir.
2.Fonksiyonel gıdaları ve önemini açıklamak.
3.Fonksiyonel gıdalar ve özelliklerini açıklamak.
4.Yöresel ürünlerin üretim tekniklerini açıklamak.
5.Fonksiyonel gıdaların üretim tekniklerini anlatmak.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Çetinkaya, 2005, "Yöresel peynirlerimiz"
2.Karakaya, 2006, "Fonksiyonel Gıdalar ve Destekler", İzmir
3.Özçelik, 2006, "Fonksiyonel gıdalar ve sağlık: Yeni ürün tasarımları"
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Derse giriş ve temel kavramlar
2. Hafta - Teorik
Yöresel ürünlerin sınıflandırılması ve örnekler
3. Hafta - Teorik
Fonksiyonel gıdalara giriş: Tanım ve tarihçe
4. Hafta - Teorik
Fonksiyonel bileşenler: Prebiyotikler, probiyotikler, antioksidanlar
5. Hafta - Teorik
Fonksiyonel gıdalarda kalite özellikleri
6. Hafta - Teorik
Fonksiyonel gıdalarda yasal düzenlemeler (Türkiye ve AB)
7. Hafta - Teorik
Fonksiyonel gıdalar ve sağlık: Yeni ürün örnekleri
8. Hafta - Teorik
Fonksiyonel gıdalarda proses akışları
9. Hafta - Teorik & Uygulama
Fonksiyonel ürün geliştirme: Vaka analizi ve grup çalışması
10. Hafta - Teorik
Yöresel ürünlerin fonksiyonel ürün olarak değerlendirilmesi
11. Hafta - Teorik
Fonksiyonel ürünlerde inovasyon ve endüstriyel örnekler
12. Hafta - Teorik
Fonksiyonel ürünlerde ambalajlama ve etiketleme uygulamaları
13. Hafta - Teorik
Fonksiyonel gıdalarda tüketici eğilimleri ve pazarlama stratejileri
14. Hafta - Teorik
Genel değerlendirme ve tekrar
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Ara Sınav1617
Dönem Sonu Sınavı1617
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)56
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
OÇ-1
3
4
4
OÇ-2
3
4
4
OÇ-3
3
4
4
OÇ-4
4
4
4
OÇ-5
4
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026