
| Ders Kodu | : KGK268 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Önlisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 2 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 2 |
Öğrencilerin ülkemize özgü gıda ürünlerini tanımasını, bu ürünlerin üretim tekniklerini kavramasını ve üretim sürecine yönelik uygulama becerileri kazanmasını sağlamak. Ayrıca, fonksiyonel gıdaların tanımı, önemi ve üretim teknikleri hakkında bilgi edinmelerini sağlayarak, yöresel ürünlerin fonksiyonel özellikler kazandırılarak üretilmesi ve kalite kontrolünün gerçekleştirilmesi konularında yetkinlik kazandırmak.
Bu derste, ülkemize özgü yöresel gıda ürünleri ve bu ürünlerin fonksiyonel özellikler kazandırılarak üretimi ele alınır. Fonksiyonel gıdaların tanımı, önemi, bileşenleri, üretim teknolojileri ve sağlık üzerindeki etkileri açıklanır. Ayrıca, bazı geleneksel ürünlerin fonksiyonel hale getirilmesi uygulamaları ve kalite kontrol yöntemleri üzerinde durulur.
| Dr. Öğr. Üyesi Mithat Evrim DEMİR |
| 1. | Yöresel ürünleri öğrenir. |
| 2. | Fonksiyonel gıdaları ve önemini açıklamak. |
| 3. | Fonksiyonel gıdalar ve özelliklerini açıklamak. |
| 4. | Yöresel ürünlerin üretim tekniklerini açıklamak. |
| 5. | Fonksiyonel gıdaların üretim tekniklerini anlatmak. |
| 1. | Çetinkaya, 2005, "Yöresel peynirlerimiz" |
| 2. | Karakaya, 2006, "Fonksiyonel Gıdalar ve Destekler", İzmir |
| 3. | Özçelik, 2006, "Fonksiyonel gıdalar ve sağlık: Yeni ürün tasarımları" |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 1 | 2 | 42 |
| Ara Sınav | 1 | 6 | 1 | 7 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 6 | 1 | 7 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 56 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | |
OÇ-1 | 3 | 4 | 4 | ||||||||||
OÇ-2 | 3 | 4 | 4 | ||||||||||
OÇ-3 | 3 | 4 | 4 | ||||||||||
OÇ-4 | 4 | 4 | 4 | ||||||||||
OÇ-5 | 4 | 4 | 4 | ||||||||||