Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Subtropik İklim Meyve Türleri
Ders Kodu: BB311
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Ziraat Fakültesi 3.sınıf öğrencilerinin subtropik meyve türleri hakkında bilgilendirilmesi

Özet İçerik

Turunçgiller, incir, zeytin, Trabzon hurması, yenidünya, kivi ve nar hakkında bilgi vermek

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Zeynel DALKILIÇ
Öğrenme Çıktıları
1.Subtropik meyve türleri hakkında bilgi sahibi olmak
2.Subtropik meyve türlerinin çoğaltım yöntemlerini öğrenmek
3.Subtropik meyve türleri ile bahçe kurulumu ve bakımı kabiliyetine sahip olmak
4.Subtropik meyve türlerinde yabancı otlar, zararlılar, hastalıklar, hasat sonrası fizyolojisi ve muhafazası hakkında bilgi sahibi olmak
5.Turunçgiller, incir, zeytin, Trabzon hurması, yenidünya, kivi, nar, çay, feijoa ve keçiboynuzu yetiştiriciliği konusunda bilgi edinmek
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Davies, F. S., L.G.Albrigo. 2005. Turunçgiller. (Çev.: Z.Dalkılıç), Adnan Menderes Üniversitesi Yayınları No:22, Aydın, 272 s.
2.Özen, M. 2007. İncir Yetiştiriciliği. T.C. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı TAGEM Erbeyli İncir Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Aydın, 145 s.
3.Mendilcioğlu, K. 1999. Subtropik İklim Meyveleri (Zeytin). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Notları:12/6, Bornova, İzmir, 43 s.
4.Özçağıran,R., A. Ünal, E. Özeker, M. İsfendiyaroğlu. 2004. Ilıman İklim Meyve Türleri: Yumuşak Çekirdekli Meyveler, Cilt:2, Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova-İzmir, 200 s.
5.Tuzcu, Ö, B. Yıldırım. 2000. Trabzon Hurması (Diospyros kaki L.) ve Yetiştiriciliği. TÜBİTAK, TARP Yay. Adana, 24 s.
6.Özcan, M. 2005. Trabzon Hurması Yetiştiriciliği. Hasad Yayıncılık Ltd. Şti. Bakanlar Matbaası, İstanbul, 77 s.
7.Demir, Ş. 1987. Yenidünya Yetiştiriciliği. T.C. Tarım Orman ve Köyişleri Bakanlığı, Narenciye Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Genel Yay. No:12, Teknik Yay:6, Antalya, 31 s.
8.Eriş,A., E. Barut. 2000. Ilıman İklim Meyveleri-I. Uludağ Üniversitesi Ziraat Fakültesi Ders Kitabı No:6, Bursa, 226 s.
9.Özgüven, A. I., C. Yılmaz. 2000. Güneydoğu Anadolu Bölgesinde Nar Yetiştiriciliği. TÜBİTAK, TARP, TÜBİTAK Matbaası, Ankara, 15 s.
10.Mendilcioğlu, K. 2000. Subtropik İklim Meyveleri (Çay & Muz). Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları Ders Notları:55/3, Bornova, İzmir, 27s.
11.Zihnioğlu, A. 1998. Bir Yeşilin Peşinde. TÜBİTAK Popüler Bilim Kitapları No: 68, Ankara, 218 s.
12.Cacioppo, O. 2020. Feijoa (Kaymak Ağacı) (Feijoa sellowiana) (Çev: Z. Dalkılıç). Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Yayınları No:84, Aydın, 66 s.
13.Gübbük, H., R. Balkıç. 2023. Keçiboynuzu yetiştiriciliği. İçinde: Minör Meyveler-II (Ed: M. Sülüşoğlu Durul, M. Polat). IKSAD Yayınları, Ankara, ss: 253-304.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Turunçgil Meyvelerinin Tarihçesi, Gelecekteki Beklentiler
1. Hafta - Uygulama
Turunçgillerdeki gelecek beklentileri
2. Hafta - Teorik
Turunçgillerin Üretimi, İhracatı, İthalatı, Dağılımı ve Kullanımı
2. Hafta - Uygulama
Meyve koleksiyon bahçesinin tanıtımı
3. Hafta - Teorik
Turunçgillerde Sınıflandırma, Çeşitler ve Islah
3. Hafta - Uygulama
Çeşit fotografları
4. Hafta - Teorik
Turunçgillerin Büyüme, Gelişme ve Fizyolojisi Üzerindeki Çevresel Sınırlamalar
4. Hafta - Uygulama
Arazide inceleme-1
5. Hafta - Teorik
Turunçgillerde Anaçlar
5. Hafta - Uygulama
Arazide inceleme-2
6. Hafta - Teorik
Turunçgillerde Bitki Yetiştiriciliği
6. Hafta - Uygulama
Arazide inceleme-3
7. Hafta - Teorik
Turunçgillerde Yabancı Otlar, Zararlılar, Hastalıklar; Turunçgil Meyve Kalitesi, Derim ve Sonrası Teknolojisi (Arasınav)
7. Hafta - Uygulama
Arazide inceleme-4 (Arasınav)
8. Hafta - Teorik
İncir Yetiştiriciliği
8. Hafta - Uygulama
Arazide inceleme-5
9. Hafta - Teorik
Zeytin Yetiştiriciliği
9. Hafta - Uygulama
Arazide inceleme-6
10. Hafta - Teorik
Trabzon hurması Yetiştiriciliği
10. Hafta - Uygulama
Arazide inceleme-7
11. Hafta - Teorik
Yenidünya Yetiştiriciliği
11. Hafta - Uygulama
Arazide inceleme-8
12. Hafta - Teorik
Kivi Yetiştiriciliği, Nar Yetiştiriciliği
12. Hafta - Uygulama
Arazide inceleme-9
13. Hafta - Teorik
Çay Yetiştiriciliği, Feijoa Yetiştiriciliği
13. Hafta - Uygulama
Arazide inceleme-10
14. Hafta - Teorik
Keçiboynuzu Yetiştiriciliği, genel ders tekrarı
14. Hafta - Uygulama
Uygulama Sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Uygulamalı Ders141128
Ara Sınav19110
Dönem Sonu Sınavı119120
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
OÇ-2
5
5
5
OÇ-3
5
5
5
5
OÇ-4
5
5
5
5
5
5
5
5
OÇ-5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026