
| Ders Kodu | : BB312 |
| Ders Türü | : Zorunlu |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : N/A |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 1 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 4 |
Ülkemiz bağcılığının dünya ülkeleri içerisindeki yeri; asmanın gövde, dal, çiçek, yaprak ve göz yapısını; floksera zararlısı ve alınması gereken önlemler; çoğaltılması, ekolojik istekleri ve bağ tesisi, budama yapılması konularında öğrencileri bilgilendirmek
Asmanın kökeni ve bağcılığın tarihçesi, dünya bağcılığı ve Türkiye’nin yeri, asmanın morfolojik yapısı, fenolojik gelişme devreleri, asma anaçları ve filoksera zararlısı, asmaların ekolojik istekleri, asmaların çoğalyılması, bağ tesisi, dikim sistemleri, dikimin yapılması ve genç bağların bakımı, üstün özellikleri ile seçilmiş bazı standart üzüm çeşitleri hakkında kısa bilgiler, bağlarda uygulanan yaz ve kış budamaları, asmalarda terbiye şekilleri, üzümlerde verim ve kaliteyi artırmak için hormon kullanımı, üzümlerin değerlendirme biçimleri.
| Dr. Öğr. Üyesi Mustafa ÇELİK |
| 1. | Asmanın kök, gövde, dal, yaprak, göz ve çiçek yapısını tanınması ve bu temel bilgiler sayesinde sulama gübreleme budama gibi bakım işlemlerinin ne zaman ve nasıl yapılacağının anlaşılması |
| 2. | İklim ve toprak yapısının bağ yetiştiriciliğindeki nasıl önemli olduğunun kavranılması |
| 3. | Asmalarında gelişme dönemlerinin öğrenilmesi |
| 4. | Yeni bir modern bağ tesisini planlayabilecek temel bilgilere ve analitik düşünme yetisine sahip olma |
| 5. | Uygun terbiye şeklini oluşturma ve bu şekli korumak için yapılacak yaz ve kış budamalarını yapabilme yetisi kazanma. |
| 1. | Uzun, İ. Bağcılık. Akdeniz Üniv. Yayın No:69. Antalya. |
| 2. | Çelik, H., Ağaoğlu, Y.S., Fidan Y., Marasalı, B., Söylemezoğlu, G. 1998. Genel Bağcılık. Sun Fidan Meslek Kitapları. Ankara. |
| 3. | Çelik, S. 1998. Bağcılık. Cilt1.Tekirdağ Ziraat Fakültesi. Tekirdağ. |
| 4. | Ağaoğlu, Y.S. 2002. Bilimsel ve Uygulamalı Bağcılık. Cilt II Kavaklıdere Eğitim yay . no 5. Ankara |
| 5. | Coombe, BG and P.R. Dry, 1998. Viticulture. Volume II.Practices. Winetitles, Australia. |
| 6. | Çelik, H. 2006. Üzüm Çeşit Kataloğu. Sun fidan A.Ş. Ankara. |
| 7. | Galet, P. 1998. Grape Varieties and Rootstock Varieties. (English eddition). Oenoplurimedia, France.315 p. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 1 | 2 | 42 |
| Uygulamalı Ders | 14 | 1 | 1 | 28 |
| Ara Sınav | 1 | 9 | 1 | 10 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 19 | 1 | 20 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 100 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | |
OÇ-1 | 5 | 4 | 4 | 3 | 4 | 5 | 3 | ||||
OÇ-2 | 5 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | |||||
OÇ-3 | 5 | 3 | 3 | 4 | 3 | ||||||
OÇ-4 | 5 | 5 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | ||||
OÇ-5 | 5 | 3 | 3 | 4 | 4 | 3 | |||||