Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Bahçe Ürünlerinin Değerlendirilmesi
Ders Kodu: BB324
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Bu dersin sonunda öğrenciler, meyve ve sebzecilikte değerlendirmenin niçin yapıldığı, farklı değerlendirme sistemleri, bazı meyve ve sebzeler için uygun çeşitler, ön işlemler ve değerlendirme teknikleri, değerlendirme sırasında meydana gelen değişiklikler, ile işlenen ürün özellikleri konularında bilgi edineceklerdir.

Özet İçerik

Bahçe ürünlerinin değerlendirilme nedenleri, Bahçe ürünlerinde kullanılan değerlendirme sistemleri, hammadde ve işlenmiş meyve ve sebzelerin genel kalite özellikleri ve değerlendirmede teknolojik ürün kalitesini etkileyen faktörler.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Engin ERTAN
Öğrenme Çıktıları
1.Bahçe bitkilerinin değerlendirme şekilleri
2.Bahçe ürünlerinin değerlendirilmesi ile ilgili temel bilgileri kavrayabilme
3.Bahçe Bitkilerinin değerlendirilmesinde önemli kalite özelliklerinin ve bu kalite özelliklerini etkileyen faktörleri kavrayabilme
4.Değerlendirmenin genel esaslarını kavrayabilme
5.Bahçe ürünlerinin değerlendirilme şekilleri ve bu değerlendirme şekillerine uygun nitelikte kalite özelliklerini kavrayabilme ve yorumlayabilme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Karaçalı, İ., 2006, Bahçe Ürünlerinin Muhafazası ve Pazarlanması, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 494
2.Karaçalı, İ.,2011. Tarımsal Ürünlerin Muhafazası, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi, No: 555
3.Karaçalı, İ., 1986. Meyve Sebze Değerlendirme, teksir, ders notları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Dersin Tanıtımı: Kapsamı, önemi ve kuralları
2. Hafta - Teorik
Bahçe Ürünlerinin Genel Özellikleri
3. Hafta - Teorik
Bahçe ürünlerinde yapı ve organların büyüme ve gelişmesi
4. Hafta - Teorik
Meyvenin biyokimyasal yapısı ve meyve gelişmesi sırasında meydana gelen biyokimyasal değişmeler
5. Hafta - Teorik
Bahçe Bitkilerini değerlendirmede önemli kalite özellikleri
6. Hafta - Teorik
Bahçe Bitkilerini değerlendirmede önemli kalite özelliklerini etkileyen faktörler
7. Hafta - Teorik
Değerlendirmenin genel esasları (Ara Sınav)
8. Hafta - Teorik
Değerlendirmenin genel esasları
9. Hafta - Teorik
Bahçe bitkilerinde dayanıklılık sağlama yöntemleri
10. Hafta - Teorik
Değerlendirmede teknolojik ürün kalitesini etkileyen faktörler
11. Hafta - Teorik
Bahçe bitkilerinde değerlendirme şekilleri
12. Hafta - Teorik
Değerlendirme yöntemlerine göre uygun nitelikte kalite özellikleri
13. Hafta - Teorik
Sofralık ve Teknolojik ürünlerin genel özellikleri
14. Hafta - Teorik
Kurutma, Dondurma, Freeze-dry teknikleri
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Ara Sınav115116
Dönem Sonu Sınavı116117
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
4
4
4
5
4
5
4
5
4
4
4
OÇ-2
4
4
4
5
4
4
4
4
4
4
4
OÇ-3
5
4
4
5
4
4
5
4
4
4
4
OÇ-4
4
5
5
5
5
5
4
4
4
4
4
OÇ-5
4
4
4
5
4
4
4
4
4
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026