Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Ilıman İklim Meyve Türleri I
Ders Kodu: BB411
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: N/A
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu dersin amacı, öğrencilerin ılıman iklim meyve türleri içine giren yumuşak çekirdekli (elma, armut, ayva, yeni dünya, Trabzon hurması) ve sert çekirdekli (erik, şeftali, kayısı, kiraz, vişne) meyve türlerinin, morfolojik ve fizyolojik karakterlerini ekolojik isteklerini, üreme biyolojisi ve üretim tekniklerini tanıyarak bu meyve türlerinin yetiştiriciliği ile ilgili projeleri yapılabilmesini, ıslah ve araştırma ile yeni çeşitlerin ortaya çıkarılmasını, yeni tekniklerle daha verimli tesislerin kurulmasını sağlayabilmesini, bu meyve türleri ile ilgili girdilerin neler olabileceğini ve karlı üretim sağlayabilme yöntemlerini uygulamayabilmesini sağlamaktır.

Özet İçerik

Pome fruits, stone fruits morphological, biological characteristics and cultivation techniques are studied.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Halil Güner SEFEROĞLU
Öğrenme Çıktıları
1.Sert ve yumuşak çekirdekli meyvelerin morfolojik ve fizyolojik özellikleri ile ekolojik isteklerini tanıyabilme,
2.Bu meyve türlerinin üreme biyolojilerini ve verimlilik özelliklerini tanıyabilme
3.Bu meyve türlerini üretebilme
4.Bu meyve türlerinde yeni çeşitlerin elde edilmesini planlayabilme ve uygulayabilme
5.üstün verim ve kalitede ürün alınabilecek bahçelerin projelendirilmesi ve bunları uygulayabilmesi,
6.Kurulmuş olan bahçeleri yönetebilme,
7.Elde edilen ürünlerin sağlıklı şekilde tüketiciye sunulmasını sağlayabilme
8.Bu bilgileri üretici ve tüketiciye aktarabilme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Ilıman İklim Meyve Türleri, Sert Çekirdekli Meyve Türleri, Cilt 1, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 553, Bornova-İzmir, 2003
2.Ilıman İklim Meyve Türleri, Yumuşak Çekirdekli Meyve Türleri, Cilt 2, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayın No: 556, Bornova-İzmir, 2003
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Tanışma. Elmanın bitki sistematiğindeki yeri, kültür tarihi, anavatanı ve dünya üzerindeki yayılış, üretimi, ekonomik önemi, Türkiye’de elma üretimi, morfolojik ve biyolojik özellikleri
2. Hafta - Teorik
Elmanın döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, çoğaltılması, bahçe kurulması, yıllık bakım işlemleri, hasadı.
3. Hafta - Teorik
Armutun bitki sistematiğindeki yeri, kültür tarihi, anavatanı ve dünya üzerindeki yayılış, üretimi, ekonomik önemi, Türkiye’de armut üretimi, morfolojik ve biyolojik özellikleri
4. Hafta - Teorik
Armutun döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, çoğaltılması, bahçe kurulması, yıllık bakım işlemleri, hasadı.
5. Hafta - Teorik
Ayvanın bitki sistematiğindeki yeri, kültür tarihi, anavatanı ve dünya üzerindeki yayılış, üretimi, ekonomik önemi, Türkiye’de ayva üretimi, morfolojik ve biyolojik özellikleri, döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, çoğaltılması, bahçe kurulması, yıllık bakım işlemleri, hasadı.
6. Hafta - Teorik
Yeni dünya ve Trabzon hurmasının bitki sistematiğindeki yeri, kültür tarihi, anavatanı ve dünya üzerindeki yayılış, üretimi, ekonomik önemi, Türkiye’de yeni dünya ve Trabzon Hurması üretimi, morfolojik ve biyolojik özellikleri, döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, çoğaltılması, bahçe kurulması, yıllık bakım işlemleri, hasadı.
7. Hafta - Teorik
Trabzon hurması bitki sistematiğindeki yeri, kültür tarihi, anavatanı ve dünya üzerindeki yayılış, üretimi, ekonomik önemi, Türkiye’deki üretimi, morfolojik ve biyolojik özellikleri. döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, çoğaltılması, bahçe kurulması, yıllık bakım işlemleri, hasadı.
8. Hafta - Teorik
Ara sınav
9. Hafta - Teorik
Eriğin bitki sistematiğindeki yeri, kültür tarihi, anavatanı ve dünya üzerindeki yayılış, üretimi, ekonomik önemi, Türkiye’de erik üretimi, morfolojik ve biyolojik özellikleri
10. Hafta - Teorik
Erik döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, çoğaltılması, bahçe kurulması, yıllık bakım işlemleri, hasadı.
11. Hafta - Teorik
Şeftalinin bitki sistematiğindeki yeri, kültür tarihi, anavatanı ve dünya üzerindeki yayılış, üretimi, ekonomik önemi, Türkiye’de üretimi, morfolojik ve biyolojik özellikleri
12. Hafta - Teorik
Şeftalinin döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, çoğaltılması, bahçe kurulması, yıllık bakım işlemleri, hasadı.
13. Hafta - Teorik
Kayısının bitki sistematiğindeki yeri, kültür tarihi, anavatanı ve dünya üzerindeki yayılış, üretimi, ekonomik önemi, Türkiye’deki üretimi, morfolojik ve biyolojik özellikleri, döllenme biyolojisi, ekolojik istekleri, çoğaltılması, bahçe kurulması, yıllık bakım işlemleri, hasadı.
14. Hafta - Teorik
Kiraz ve vişnenin bitki sistematiğindeki yeri, kültür tarihi, anavatanı ve dünya üzerindeki yayılış, üretimi, ekonomik önemi, Türkiye’deki üretimleri, morfolojik ve biyolojik özellikleri
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140228
Ara Sınav120121
Dönem Sonu Sınavı125227
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)104
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
3
4
4
4
4
OÇ-2
4
4
4
OÇ-3
4
4
4
OÇ-4
4
4
OÇ-5
4
4
4
OÇ-6
4
4
OÇ-7
OÇ-8
3
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026