Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Sebze Yetiştiriciliği I
Ders Kodu: BB412
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu dersin amacı öğrencilerin; ülkemiz sebze üretiminin dünya standartlarına ulaşmasını, sebze çeşitliliğinin yaygınlaşmasını, modern teknolojileri üretimde kullanarak çevreye ve doğaya uyumlu üretimin yapılmasını sağlayacak planlamayı yapabilme yeterliliğine ulaşmasını sağlamaktır.

Özet İçerik

Ülkemizde kültürü yapılan sebzelerin ekonomik önemini, morfolojik özelliklerini, yetiştirilme isteklerini, yetiştirilme şeklini, bakım işlerini, hasat, depolama, verim ve değerlendirilme şekilleri.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Şebnem Nalan AKAROĞLU
Öğrenme Çıktıları
1.Kültürü yapılan sebzelerin ekonomik önemi ve yayılma alanlarını kavrayabilmek
2.Yumrusu yenilen ve kokulu sebzelerin yetiştirme teknikleri
3.Yaprağı yenilen sebzelerin yetiştirme teknikleri
4.Kültürü yapılan sebzelerin morfolojik özelliklerini, yetiştirilme isteklerini, bakım işlemlerini öğrenmek ve uygulayabilmek
5.Kültürü yapılan sebzelerin olgunluk, hasat ve depolama kriterlerini bilmek ve birim alandan ne kadar ürün alınacağını irdeleyebilmek, buna göre üretim planlaması yapabilmek
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Şalk, A., L. Arın, M. Deveci, S. Polat, 2008. Özel Sebzecilik,487 s. Onur Grafik matbaa ve reklamcılık Hizmetleri, İstanbul, 487 s.
2.Vural, H., D. Eşiyok, İ. Duman, 2000. Kültür sebzeleri, Ege Üniversitesi, İzmir. 440 s
3.Bayraktar, K., 1981. Sebze Yetiştirme ( Kültür Sebzeleri) Ege Üniversitesi, 480 s. 4.
4.Hessayon, D. G, 1990. The Vegetables Expert, Britannica House, England. 127 p. 3.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Dersin kapsamı, önemi, işleyiş yöntemi ve gerekleri.Türkiye’nin sebze üretimi ve dünya üretimi ile karşılaştırılması ve kültürü yapılan sebzelerin sınıflandırılması
2. Hafta - Teorik
Soğan ve sarımsak yetiştiriciliği
3. Hafta - Teorik
Kuşkonmaz ve pırasa yetiştiriciliği
4. Hafta - Teorik
Havuç ve kereviz yetiştiriciliği
5. Hafta - Teorik
Dereotu ve maydanoz yetiştiriciliği
6. Hafta - Teorik
Ispanak, pazı ve kırmızı pancar yetiştiriciliği
7. Hafta - Teorik
Ravent yetiştiriciliği (Arasınav)
8. Hafta - Teorik
Lahana ve karnabahar yetiştiriciliği
9. Hafta - Teorik
Brüksel lahanası, brokoli ve tüm lahanagil familyası bitkileri yetiştiriciliği
10. Hafta - Teorik
Salata, marul grubu yetiştiriciliği
11. Hafta - Teorik
Enginar ve yerelması yetiştiriciliği
12. Hafta - Teorik
Tatlı patates yetiştiriciliği
13. Hafta - Teorik
Sebze yetiştiriciliğinde verimi artıran uygulamalar
14. Hafta - Teorik
Sebzecilikte en çok karşımıza çıkan fizyolojik bozukluklar
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders142142
Uygulamalı Ders141128
Ara Sınav19110
Dönem Sonu Sınavı119120
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
4
4
3
4
5
3
4
5
3
3
3
OÇ-2
3
3
3
5
4
3
3
4
3
5
4
OÇ-3
4
4
4
5
4
4
4
4
4
4
5
OÇ-4
4
4
4
5
4
4
4
4
4
4
5
OÇ-5
4
4
4
5
4
4
4
4
4
5
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026