Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Süs Bitkileri Yetiştiriciliği I
Ders Kodu: BB413
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Bu dersin amacı, süs bitkilerinin tanımı, Dünyadaki ve Türkiye’deki durumu hakkında genele bilgi vermek, süs bitkilerinin ekolojik istekleri ile üretimi konusunda genel bilgiler vermektir. Ayrıca dış mekan süs bitkilerinin kentsel ve kırsal peyzaj açısından öneminin kavranması; bitkilerin peyzajda kullanılmasındaki temel prensipleri anlama; içinde bulunduğumuz ekolojiye uyum sağlamış odunlu türlerin botanik özellikleri, kültürel ve ekolojik istekleri, çoğaltılmaları, önemli kültür varyeteleri vb. konularda gerekli bilgi donanımının kazanılmasını sağlamaktır.

Özet İçerik

Süs bitkilerinin tanımı, sınıflandırılması, Dünyadaki ve Türkiye’deki durumu, dış mekan süs bitkilerinin kentsel ve kırsal peyzaj açısından önemi; bitkilerin farklı fiziksel kriterlere (norm, form, tekstür, dallanma) göre sınıflandırılması; önemli ağaç, ağaçcık, çalı ve sarılıcı-tırmanıcı türlerin taksonomik, morfolojik, biyolojik özellikleri, ekolojik ve kültürel istekleri, çoğaltılma yolları, önemli kültür varyeteleri ve özellikleri, türlerin arazide tanıtılması ve tanımayı pekiştirici örnek toplama ve herbaryum oluşturma çalışmaları. İç mekan bitki türlerinin tanıtılması ve çoğaltımı, yetiştiriciliği.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Leyla EKEN
Öğrenme Çıktıları
1.Süs bitkilerini tanımlayabilme ve tanıyabilme, sınıflandırabilme, Süs bitkileri yetiştiriciliğinde etkili olan ekolojik faktörleri algılayabilme ve bitkilerin ekolojik isteklerini kavrama
2.Süs bitkilerinin üretimi aşamasında ihtiaç duyulacak üretim yapıları, alet ekipman vb hakkında bilgi sahibi olma
3.Süs bitkilerinin tohumla üretimleri hakkında bilgi sahibi olma,
4.Süs bitkilerinin vegatatif olarak üretimleri hakkında bilgi sahibi olma,
5.Dış mekan süs bitkilerini tanıma, türleri norm, form, tekstür, yetiştirme istekleri vb konularda ayırt edebilme ve sınıflandırma yeteneğini kazanma
6.Dış mekan bitkilerine ait önemli bazı türlerin özellikleri, yetiştirme ve üretimleri hakkında bilgi sahibi olma
7.İç mekan süs bitkilerini tanıma, türleri norm, form, tekstür, yetiştirme istekleri vb konularda ayırt edebilme ve sınıflandırma yeteneğini kazanma
8.İç mekan bitkilerine ait önemli bazı türlerin özellikleri, yetiştirme ve üretimleri hakkında bilgi sahibi olma,
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Yaltırık, F., 1993. Dendroloji Ders Kitabı I, Gymnosparmae (Açık Tohumlular). 2. Baskı, İ. Ü. O. F. Yay., No: 386, 320s.
2.Yaltırık, F., 1993. Dendroloji Ders Kitabı II, Angiospermae (Kapalı Tohumlular). Bölüm I, 2. Baskı, İ. Ü. O. F. Yay., No: 420, 256s.
3.Dirr, M. A., 1990. Manual of Woody Landscape Plants: Their identification, ornamental characteristics, culture, propagation and uses. 4th Edition. Stipes Publishing Company, Ilinois. 1007p.
4.Mamıkoğlu, N. G., 2007. Türkiye’nin Ağaç ve Çalıları. NTV Yayınları, İstanbul. 727s. ISBN: 978-975-6690-80-2.
5.Oral, N. 1987. İç Mekan Süs Bitkileri Özellikleri, Üretimi ve Bakımı. Tarımsal Araştırmaları Destekleme ve Geliştirme Vakfı. Yayın no: 14, Yalova 192s.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Süs bitkilerinin tanımı,sınıflandırması, Dünyada ve Türkiye’deki süs bitkileri yetiştiriciliğinin durumu
1. Hafta - Uygulama
Süs bitkilerinin açık alanda ve fidanlıkta tanıtılması
2. Hafta - Teorik
Süs bitkilerinin ekolojik istekleri (sıcaklık, ışık, oransal nem, toprak vb)
2. Hafta - Uygulama
Örnek toplama çalışmaları
3. Hafta - Teorik
Süs bitkileri üretiminde ihtiyaç duyulacak üretim yapılarını, alet ve ekipmanların tanıtılması
3. Hafta - Uygulama
Üretim yapılarının tanıtılması, çalışma prensiplerini ve kullanım özelliklerinin tanıtılması
4. Hafta - Teorik
Süs bitkilerinde kullanılan generatif üretim yöntemin uygulanışının tanıtılması
4. Hafta - Uygulama
Üretim yöntemlerinin türler üzerinde gösterimi
5. Hafta - Teorik
Süs bitkilerinde kullanılan vegetatif üretim yöntemlerinin tanıtılması ve uygulanışı (çelikle üretim)
5. Hafta - Uygulama
Arazide tür tanıtımı
6. Hafta - Teorik
Süs bitkilerinde kullanılan vegetatif üretim yöntemlerinin tanıtılması ve uygulanışı (aşı, ayırma, daldırma vb)
6. Hafta - Uygulama
Üretim yöntemlerinin türler üzerinde gösterimi
7. Hafta - Teorik
Süs bitkilerinde kullanılan vegetatif üretim yöntemlerinin tanıtılması ve uygulanışı (aşı, ayırma, daldırma vb (ARASINAV)
7. Hafta - Uygulama
Arazide tür tanıtımı
8. Hafta - Teorik
Süs bitkilerinde kullanılan vegetatif üretim yöntemlerinin tanıtılması ve uygulanışı (soğanlı bitkilerde üretim ve doku kültürü ile üretim)
8. Hafta - Uygulama
Arazide tür tanıtımı
9. Hafta - Teorik
Ağaç ve ağaçcık grubu bitkilerin tanıtılmas (özellikleri üretimleri, yetiştirme istekleri, bakımları)
9. Hafta - Uygulama
Fidanlık teknik gezi
10. Hafta - Teorik
Ağaç ve ağaçcık grubu bitkilerin tanıtılmas (özellikleri üretimleri, yetiştirme istekleri, bakımları)
10. Hafta - Uygulama
Arazide tür tanıtımı
11. Hafta - Teorik
Çalı grubu bitkilerin tanıtılması ( özellikleri üretimleri, yetiştirme istekleri, bakımları)
11. Hafta - Uygulama
Arazide tür tanıtımı
12. Hafta - Teorik
Yerörtücü türlerin tanıtılması ( özellikleri üretimleri, yetiştirme istekleri, bakımları)
12. Hafta - Uygulama
Arazide tür tanıtımı ve üretim tesislerinde üretim çalışmalarının değerlendirilmesi
13. Hafta - Teorik
Mevsimlik türlerin tanıtılması ( özellikleri üretimleri, yetiştirme istekleri, bakımları
13. Hafta - Uygulama
Herbaryumların incelenmesi,tür teşhislerinin yapılması, iç mekan türlerinin tanıtılması,
14. Hafta - Teorik
Sarılıcı, tırmanıcı ve su bitkilerinin tanıtılması ( özellikleri üretimleri, yetiştirme istekleri, bakımları)
14. Hafta - Uygulama
Uygulama sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Uygulamalı Ders141128
Ara Sınav19110
Dönem Sonu Sınavı119120
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
3
5
3
4
3
3
5
3
4
5
5
OÇ-2
4
5
4
4
4
4
4
3
4
5
5
OÇ-3
4
4
5
4
5
4
4
4
4
4
4
OÇ-4
4
4
4
4
5
4
4
4
4
4
4
OÇ-5
4
4
5
5
5
5
5
5
4
4
4
OÇ-6
4
4
4
5
4
4
4
4
4
4
4
OÇ-7
4
5
5
5
4
4
4
4
5
5
5
OÇ-8
5
4
5
4
4
4
4
5
5
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026