
| Ders Kodu | : ST210 |
| Ders Türü | : Bölüm Dışı Seçmeli |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 2 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 2 |
Bu ders, öğrencilere gıda güvenliğinin temel kavramlarını, gıda kaynaklı tehlikeleri, önleyici yaklaşımları ve güvenli üretim ilkelerini öğretmeyi amaçlar.
Gıda Güvenliğinin Temel İlkeleri” dersi, gıda üretiminin tüm aşamalarında tüketici sağlığını korumaya yönelik temel kavramları ve uygulamaları kapsamaktadır. Gıda kaynaklı tehlikeler (biyolojik, kimyasal ve fiziksel), tehlike analizleri, risk değerlendirme süreçleri, iyi hijyen uygulamaları (GHP) ve iyi üretim uygulamaları (GMP) gibi sistemlerin yanı sıra HACCP (Tehlike Analizi ve Kritik Kontrol Noktaları) sistemine dair temel bilgiler de bu dersin kapsamındadır. Öğrencilerin, güvenli gıda üretiminde ulusal ve uluslararası düzenlemeler, izlenebilirlik, etiketleme ve tüketici hakları gibi konularda farkındalık kazanmaları hedeflenmektedir. Bu ders, gıda güvenliği kültürünün geliştirilmesi için gerekli teorik ve pratik altyapıyı sağlamayı amaçlar.