Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Genel Zootekni
Ders Kodu: ZT102
Ders Türü: Bölüm Dışı Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Çiftlik hayvanları yetiştiriciliği, üretilen ürünler ve insan yaşamındaki yeri ve önemi konusunda bilimsel, güncel ve pratik bilgi verme

Özet İçerik

Dünya ve Türkiye’de hayvansal üretim, hayvancılığın tarıma sağladığı faydalar, Türkiye hayvancılığının sorunları, evciltme süreci, tür ve ırk kavramları, çiftlik hayvanlarında üreme, laktasyon ve çevreye uyum ve adaptasyon ve çiftlik hayvanlarının ıslahı

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Zeynep YARDIM
Prof. Dr. Aytül UÇAK KOÇ
Prof. Dr. Orhan KARACA
Prof. Dr. Tufan ALTIN
Öğrenme Çıktıları
1.Hayvansal ürünlerin insan beslenmesindeki yeri ve önemini kavrama
2.Türkiye hayvancılığının sorunlarını bilme
3.Çiftlik hayvanlarında üreme mekanizmasını kavrama
4.Memeli hayvanlarda laktasyon hakkında bilgi sahibi olma
5.Hayvancılıkta verim artışı sağlama yol ve yöntemleri hakkında bilgi sahibi olma
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Şengonca ve ark. 2008. Hayvan Yetiştirme İlkeleri. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları.
2.Ertuğrul ve ark. 1997. Hayvan Yetiştirme (Yetiştiricilik). A.Ü. Ziraat Fakültesi
3.Bıyıkoğlu, K. 2009. Genel Zootekni. A.Ü. Ziraat Fak. Yayınları No:231. Erzurum
4.Taylor, R.E. and T.G. Field. Scientific Farm Animal Production. An Introduction to Animal Science.Pearson
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Ön Hazırlık
1. Hafta - Teorik & Uygulama
Hayvansal üretim ve önemi, Dünya ve Türkiye’de hayvansal üretim. Türkiye’de hayvansal üretimin sorunları
2. Hafta - Ön Hazırlık
2. Hafta - Teorik & Uygulama
Evciltme, tür ve ırk kavramı
3. Hafta - Ön Hazırlık
3. Hafta - Teorik & Uygulama
Üreme ve döl verimi-Üremenin biyolojik temelleri, kızgınlık, kızgınlığın oluşumu ve kızgınlık davranışları
4. Hafta - Ön Hazırlık
4. Hafta - Teorik & Uygulama
Üreme ve döl verimi- Üreme etkinliğinin evreleri Hayvancılıkta uygulanan üreme teknolojileri
5. Hafta - Ön Hazırlık
5. Hafta - Teorik & Uygulama
Büyüme, gelişme ve et üretimi
6. Hafta - Ön Hazırlık
6. Hafta - Teorik & Uygulama
Meme sistemi, laktasyon ve süt üretimi
7. Hafta - Ön Hazırlık
7. Hafta - Teorik & Uygulama
Hayvan barınakları, Çevre ve çevreye uyum
8. Hafta - Ön Hazırlık
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Hayvan beslemenin temel ilkeleri
9. Hafta - Ön Hazırlık
9. Hafta - Teorik & Uygulama
Hayvan ıslahının temel ilkeleri-Fenotipik varyasyon ve kaynakları
10. Hafta - Ön Hazırlık
10. Hafta - Teorik & Uygulama
Hayvan ıslahının temel ilkeleri-Seleksiyon ve seleksiyon yöntemleri ve Çiftleştirme yöntemleri
11. Hafta - Ön Hazırlık
11. Hafta - Teorik & Uygulama
Sığır yetiştiriciliği
12. Hafta - Ön Hazırlık
12. Hafta - Teorik & Uygulama
Koyun-keçi yetiştiriciliği
13. Hafta - Ön Hazırlık
13. Hafta - Teorik & Uygulama
Tavukçuluk
14. Hafta - Ön Hazırlık
14. Hafta - Teorik & Uygulama
Arıcılık ve ipekböcekçiliği
15. Hafta - Ön Hazırlık
16. Hafta - Ön Hazırlık
17. Hafta - Ön Hazırlık
18. Hafta - Ön Hazırlık
19. Hafta - Ön Hazırlık
20 .Hafta - Ön Hazırlık
21. Hafta - Ön Hazırlık
22. Hafta - Ön Hazırlık
23. Hafta - Ön Hazırlık
24. Hafta - Ön Hazırlık
25. Hafta - Ön Hazırlık
26. Hafta - Ön Hazırlık
27. Hafta - Ön Hazırlık
28. Hafta - Ön Hazırlık
29. Hafta - Ön Hazırlık
30. Hafta - Ön Hazırlık
31. Hafta - Ön Hazırlık
32. Hafta - Ön Hazırlık
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140228
Ara Sınav119120
Dönem Sonu Sınavı123124
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
4
3
4
OÇ-2
3
4
OÇ-3
3
4
3
OÇ-4
3
3
4
OÇ-5
3
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026