
| Ders Kodu | : TB115 |
| Ders Türü | : Bölüm Dışı Seçmeli |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 2 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 2 |
Dersin amacı insan hayatını olumlu etkileyen ve daha sağlıklı bir yaşam sürebilmemize yardımcı olan bazı bileşikleri (esansiyel amino asitleri, beta glukan, fenol, avelin, esansiyel yağ asitleri, vitaminler, elementler, lifli gıdalar vb…) içeren tarımsal ürünleri anlatmaktır. Bileşiklerin elde edildiği ürün gruplarına bazı spesifik (tahıllar, yemeklik tane baklagiller, yulaf, çörekotu, zeytin, haşhaş, böğürtlen, karadut, tatlı su ve deniz canlıları, vb…) örnekler vermektir. Dünya üzerinde farklı ülkelerde bu gıda türlerine olan ilgi hakkında bilgi edinmektir. Gıda işleme ve depolamanın bu maddelere (essansiyel amino asitleri, betagulukan, fenol, avelin, doymamış yağ asitleri, vitaminler, elementler vb…) etkileri hakkında fikir sahibi olmak.
Dünyadaki kaliteli gıdalar ile bu gıdaların üretim ve tüketim miktarları, yasal mevzuatı, beslenme ve sağlık üzerindeki etkileri İnsan hayatını olumlu etkileyen ve daha sağlıklı bir yaşam sürebilmemize yardımcı olan bazı bileşenlerin gıda işleme ve depolama sırasındaki değişimleri. Gıda ve sağlık ilişkisi, bazı fonksiyonel bileşenlerin kimyasal ve biyokimyasal özellikleri hakkında detaylı bilgi edinmek, gıda pazarı ve rekabet, fonksiyonel gıdalar açısından gıda endüstrisinin rolü ve fonksiyonel gıdalar hakkındaki yasal durum