Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Büyükbaş Hayvan Yetiştiriciliği
Ders Kodu: ZT305
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 1
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği konusunda bilimsel, güncel ve pratik bilgiler vermek

Özet İçerik

Dünya ve Türkiye’de sığır yetiştiriciliğinin durumu, sığır ırkları, sığırlarda üreme ve döl verimi, buzağı büyütme, genç damızlıkların bakım-yönetimi, meme sistemi ve laktasyon, vücut kondisyon puanlaması, makineli sağım ve mastitis, sığırlardan et üretimi ve manda yetiştiriciliği konusunda bilimsel, güncel ve pratik bilgiler verme

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Atakan KOÇ
Öğrenme Çıktıları
1.Sığırların insan beslenmesindeki yeri ve önemini kavrama
2.Türkiye’de yetiştirilen sığır ırklarını tanıma ve özelliklerini bilme
3.Süt sığırlarında sürü yönetimi konusunda yeterli bilgiye sahip olma
4.Buzağı büyütme ve genç damızlıkların yetiştiriciliği konusunda beceri kazanma
5.Sığırlardan et üretimi konusunda beceri kazanma
6.Sığırları hastalıklardan koruma becerisi kazanma
7.Manda ve deve yetiştiriciliği konusunda bilgi sahibi olma
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Homan, E.J, M.A. Wattiaux. 2008. Teknik Süt Sığırcılığı Rehberi. Çeviri Ed: A.G.Önol. ADÜ Yayın No:29
2.Özhan, M., N. Tüzemen, M. Yanar. 2011. Büyükbaş Hayvan Yetiştirme (Süt ve Et Sığırcılığı). Atatürk Üniv. ZF Yayın No: 134.
3.3. Fries, R, A. Ruvinsky. 1999. The Genetics of Cattle. CABI Publishing.
4.Phillips, C.J.C. 2001. Principles of Cattle Production. CABI Publishing.
5.Mustafa A. 2012. Dairy Cattle Production Course Text. http://animsci.agrenv.mcgill.ca/courses/450/
6.Battaglia, R.A. 2000. Handbook of Livestock Management. Prentice Hall. Upper Saddle River, New Jersey.
7.Kaya, A., İ. Kaya, C. Uzmay. 2018. Süt Sığırcılığı. Ege Üniv. Zir. Fak. Yayın No: 575.
8.Türkiye Süt Sığırcılığı Kurultayı 20107. Bildiriler Kitabı. Ed: Kaymakçı, M., A. Önenç. 25-26 Ekim 2007. Ege Üniv. Zir. Fak. Zootekni Böl.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Dünya ve Türkiye’de sığır, manda ve deve yetiştiriciliği
1. Hafta - Uygulama
Sığırcılık ünitesinin tanıtılması
2. Hafta - Teorik
Türkiye sığırcılığı işletme tipleri
2. Hafta - Uygulama
Sığırlarda yaş tayini
3. Hafta - Teorik
Sığır ırkları
3. Hafta - Uygulama
Sığır ırklarının tanıtılması
4. Hafta - Teorik
Sığırlarda üreme ve döl verimi
4. Hafta - Uygulama
Sığırlarda eşeysel etkinlik
5. Hafta - Teorik & Uygulama
Döl verimini etkileyen faktörler, Tohumlama, Doğum,
6. Hafta - Teorik
Buzağı büyütme
6. Hafta - Uygulama
Buzağı bakım-yönetimi, Boynuz köreltme
7. Hafta - Teorik
Genç damızlıkların yetiştirilmesi
7. Hafta - Uygulama
Sığırlarda Vücut Kısımları ve Vücut Ölçüleri
8. Hafta - Teorik & Uygulama
Meme sistemi ve laktasyon, Meme ölçüleri
9. Hafta - Teorik
Sütün sentezlenmesi
9. Hafta - Uygulama
Sığırların Numaralandırılması
10. Hafta - Teorik
Süt verimini ve bileşimini etkileyen faktörler
10. Hafta - Uygulama
Süt verim kayıtlarının değerlendirilmesi
11. Hafta - Teorik
Makineli sağım
11. Hafta - Uygulama
Makineli sağım uygulaması, CMT testi
12. Hafta - Teorik
Mastitis
12. Hafta - Uygulama
Mikroskobik Somatik Hücre Sayısı Sayımı
13. Hafta - Teorik
Sığırlarda büyüme ve gelişme, Sığır besiciliği, besiciliği etkileyen faktörler
13. Hafta - Uygulama
Sığırlarda vücut ölçüleri
14. Hafta - Teorik
Sığırlarda kesim ve karkas özellikleri
14. Hafta - Uygulama
Kasaplık hayvanların sınıflandırılması
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Uygulamalı Ders140114
Ara Sınav116117
Dönem Sonu Sınavı126127
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
OÇ-1
4
4
4
OÇ-2
4
4
4
OÇ-3
4
4
4
OÇ-4
4
4
4
OÇ-5
4
4
4
OÇ-6
4
4
4
OÇ-7
4
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026