Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Beslenme İlkeleri
Ders Kodu: ST204
Ders Türü: Bölüm Dışı Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Sağlık ve beslenme arasındaki ilişkinin kurulması, besin öğelerinin ve besin grupların yeterli ve dengeli beslenme açısından öneminin kavratılması, enerji metabolizması, zayıflık ve obezitenin nedenleri ve beslenme şekillerinin öğretilmesi, yiyecekleri saklama hazırlama ve pişirme koşullarının sağlık açısından öneminin öğretilmesi, yaş gruplarına göre beslenme ve yaygın görülen hastalıklarda beslenme konularının öğretilmesi amaçlanır.

Özet İçerik

Beslenme ve sağlık, besin öğeleri; karbonhidratlar, lipitler, proteinler, su ve mineraller, vitaminler, diğer içecekler, enerji metabolizması, zayıflık ve obezitede beslenme ilkeleri, besin gurupları, yiyeceklerin işlenerek saklanması, gebe ve emzikli kadınların beslenmesi, bebeklerin ve çocukların beslenmesi, malnütrisyon ve metabolik hastalıklarda beslenme, yaşlıların beslenmesi, işçilerin beslenmesi, sporcuların beslenmesi konularını içerir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Ecem AKAN
Öğrenme Çıktıları
1.Beslenmenin temeli olan besin öğeleriyle (karbonhidratlar, proteinler ve lipitler, vitaminler, mineraller) ilgili, kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması, fonksiyonları, kaynakları, günlük alım önerileri gibi bilgileri öğrenerek beslenmenin temelini kavramayı başaracaklar.
2.Farklı yaş ve cinsiyete göre günlük enerji, karbonhidrat, protein ve yağ gereksinmelerini ve bunları sağlayacak besin çeşit ve miktarlarını bilecek ve diyet örüntüsünü bu açıdan yorumlayabilecekler.
3.Besinlerdeki besin öğelerinin kayıplarını en aza indirmek için içeriğe uygun hazırlama ve pişirme tekniklerini öğrenir.
4.Enerji metabolizması, bazal metabolizma hızı, fiziksel aktivitenin enerji metabolizması ile ilişkisini kavrayabilme
5.Bebek, çocuk, yaşlı ve hamile beslenmesi hakkında bilgi sahibi olma.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.1. Baysal A (2004). Beslenme, Ankara.
2.2. Baysal A (2002). Genel Beslenme, Ankara.
3.3. Ersoy G. (2005). Egzersiz ve Spor Performansı için Beslenme, Ankara.
4.4. Güneş Z. (1998). Spor ve Beslenme, Ankara.
5.5. Kutluay Merdol M., Başoğlu S. (1997). Beslenme ve Diyetetik Açıklamalı Sözlük, Ankara.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Beslenmenin tanımı, beslenmenin amacı, yeterli ve dengeli beslenme, beslenmenin sağlık ile ilişkisi
2. Hafta - Teorik
Karbonhidratların tanımı, genel özellikleri önemi, sınıflandırılmaları, metabolizması, depolanması, vücut çalışmasındaki görevleri, kaynakları ve günlük gereksinim
3. Hafta - Teorik
Lipidlerin tanımı, önemi, genel özellikleri önemi, sınıflandırılmaları, metabolizması, depolanması, vücut çalışmasındaki görevleri, kaynakları ve günlük gereksinim
4. Hafta - Teorik
Proteinlerin tanımı, önemi, genel özellikleri önemi, sınıflandırılmaları, metabolizması, depolanması, vücut çalışmasındaki görevleri, kaynakları ve günlük gereksinim
5. Hafta - Teorik
Su ve mineral maddeler konusunda genel bilgi, mineral madde kaynakları, biyolojik görevleri ve yetersizliğinde görülen sorunlar
6. Hafta - Teorik
Vitaminlerin özellikleri, kaynakları, biyolojik görevleri ve yetersizliğinde görülen sorunlar
7. Hafta - Teorik
Enerji metabolizması, bazal metabolizma hızı, fiziksel aktivitenin enerji metabolizması ile ilişkisi
8. Hafta - Teorik
Enerji metabolizması, bazal metabolizma hızı ve fiziksel aktivitenin enerji metabolizması ile ilişkisi
9. Hafta - Teorik
Etler, kuru baklagiller, yumurta, süt ve süt türevleri, tahıllar, sebze ve meyveler, yağlar, tatlılar
10. Hafta - Teorik
Zayıflık ve obezitenin nedenleri, zararları ve beslenme şekilleri
11. Hafta - Teorik
Yaşlıların beslenmesi, işçilerin beslenmesi, sporcuların beslenmesi ilkeleri
12. Hafta - Teorik
Gebe ve emzikli kadınların beslenmesi
13. Hafta - Teorik
Bebeklerin ve çocukların beslenmesi
14. Hafta - Teorik
Malnütrisyon ve metabolik hastalıklarda beslenme
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders142256
Ödev2318
Dönem Ödevi1606
Kısa Sınav2012
Ara Sınav1314
Dönem Sonu Sınavı1314
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)80
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
4
4
4
4
4
4
4
OÇ-2
4
4
4
4
4
4
4
OÇ-3
4
4
4
4
4
4
4
OÇ-4
4
4
4
4
4
4
4
OÇ-5
4
4
4
4
4
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026