
| Ders Kodu | : BB414 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 3 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 4 |
Bu dersin sonunda öğrenciler, organik tarımın tanım ve amacını, tarihçesi ve ortaya çıkış nedenlerini, Organik tarıma nasıl başlanabileceğini, sistemdeki ilgili kişi, kurum ve paydaşların rolü ve görevleri. organik tarımın Dünya'da ve Türkiye'de geldiği son durumunu, Dünyadaki değişimini ve son gelişen eğilimleri, Pazarlama kanalları ve pazar durumu, organik tarımın ilkelerini,, meyve ve sebze üretiminde organik tarım uygulamalarını, kullanılan teknikleri. sebze üretiminde rotasyon programlarını ve ön bitki yönetimini, organik tarım yetiştiricilik uygulamalarını örnek tür ve çeşitlerde öğrenirler.
-Organik tarımın tanım ve amacını, tarihçesini ve ortaya çıkış nedenleri, -Organik tarıma nasıl başlanabileceğini, serttifika kuruluşları ve sistemi, organik tarım sistemdeki ilgili kişi, kurum ve paydaşların rolü ve görevleri, -Organik tarımın Dünya'da ve Türkiye'de geldiği son durumunu, Dünyadaki değişimleri ve son gelişen eğilimleri anlayarak yorumlayabilmek, -Dünya'da ve Türkiye'de pazarlama kanalları ve pazar durumu, yeni talepler için geliştirilen çözümler, -Bahçe bitkilerinde çok yıllık ve tek yıllık türlerin üretiminde organik tarım uygulamalarını, kullanılan tekniklerin ana ilkelerini anlamak, -Sebze üretiminde rotasyon programlarını ve ön bitki yönetimini, organik tohum ve fide üretimini, organik tarım yetiştiricilik uygulamalarını örnek tür ve çeşitlerde kavramak,
| Prof. Dr. Engin ERTAN |
| 1. | Organik Tarımın tanımı ve mantığının öğrenilmesi |
| 2. | Organik tarımın ilkelerinin kavranması ve bahçe bitkileri üretiminde kullanabilme becerisinin geliştirilmesi, |
| 3. | Organik tarımda gelişen tüketici taleplerini anlayabilmek, bu taleplere uygun üretim gerçekleştirilebilmek ve Yeşil Mutabakatla ve sürdürülebilirlikle uyumunu yorumlayabilmek, |
| 4. | Meyve ve sebze üretiminde planlama, rotasyon, üretim ve hasat konularında temel bilgi ve becerileri edinmek, |
| 5. | Meyve ve sebze üretiminde yerel çeşitlerin önemi ve ekolojiye uygun organik üretim sisteminin oluşturulma bilgisinin sağlanması, yönetmeliğe uygun olarak sertifikalanma sisteminin kavranması, |
| 1. | Olesen, J.E., R. Eltun, M.J. Gooding, E.S. Jensen and U. Köpke, 1999. Designing and Testing Crop Rotations for Organic Farming, Proc. From an Int. Workshop, DARCOF Report No.1, www.foejo.dk. |
| 2. | Lampkin, N., 1990. Organic Farming. Farming Press, UK. |
| 3. | Organik Tarım, ETO |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 2 | 3 | 70 |
| Ara Sınav | 1 | 14 | 1 | 15 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 14 | 1 | 15 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 100 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | |
OÇ-1 | 5 | ||||||||||
OÇ-2 | 5 | ||||||||||
OÇ-3 | 5 | ||||||||||
OÇ-4 | 5 | ||||||||||
OÇ-5 | 5 | ||||||||||