Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Baharat Bitkileri
Ders Kodu: TB311
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 3
Amaç

Baharat bitkileri yetiştiriciliğinin temel ilkelerinin açıklanması ve Türkiye için ekonomik öneme sahip bazı bitkilerin genel yetiştiricilik ilkelerinin öğretilmesidir.

Özet İçerik

Baharat bitkilerinin tarihi gelişimi, Baharat bitkilerinin sınıflandırılması, ekonomik önemi, kültürü, kurutulması, sterilizasyonu, depolanması, kalite ve standardizasyonu, bazı baharat bitkilerinin yetiştiriciliği

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Olcay ARABACI
Öğrenme Çıktıları
1.Baharat bitkilerinin önemini kavrayabilme
2.Baharat bitkilerinin botanik özelliklerini öğrenme
3.Baharat bitkilerinin kültürünü öğrenme
4.Baharat bitkilerinin kullanım alanlarını öğrenme
5.Baharat bitkilerinin üretim süreci, pazarlama ve muhafaza şekilleri gibi konularda üreticilere bilgi verebilme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Ceylan, A., 1995. Tıbbi bitkiler I , EÜ Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 312
2.Ceylan, A., 1996. Tıbbi Bitkiler II, EÜ Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 481
3.Baydar, H., 2009. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi, SDÜ Ziraat Fakültesi Yayın No: 51
4.Farklı Kaynaklardan Derlenmiş Sunumlar ve Ders Notları Internet Kaynakları
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Baharat bitkilerinin tarihi gelişimi ve önemi
2. Hafta - Teorik
Baharat bitkilerinin sınıflandırılması
3. Hafta - Teorik
Baharat bitkilerinin ekonomik önemi
4. Hafta - Teorik
Baharat bitkilerinin kültürü
5. Hafta - Teorik
Baharat bitkilerinin kurutulması, sterilizasyonu ve depolanması
6. Hafta - Teorik
Baharatlarda kalite ve standardizasyon
7. Hafta - Teorik
Dünyada yaygın olarak kullanılan baharatlar
8. Hafta - Teorik
Türkiye’de yaygın olarak kullanılan bazı baharatların yetiştiriciliğinden örnekler ( biberiye, çemen, çörekotu )
9. Hafta - Teorik
Türkiye’de yaygın olarak kullanılan bazı baharatların yetiştiriciliğinden örnekler ( biberiye, çemen, çörekotu )
10. Hafta - Teorik
Fesleğen , hardal, kırmızı biber ( bitkisel özellikleri, kültürü, tüketimi )
11. Hafta - Teorik
Ticarette kekik olarak adlandırılan cinslerin tanıtılması ve yetiştiriciliği (bitkisel özellikleri, kültürü, tüketimi )
12. Hafta - Teorik
Kimyon, nane , tarhun (bitkisel özellikleri, kültürü, tüketimi )
13. Hafta - Teorik
Sumak, defne, mahlep ( bitkisel özellikleri, kültürü, tüketimi )
14. Hafta - Teorik
Çördük otu, Safran (bitkisel özellikleri, kültürü, tüketimi )
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders142142
Ara Sınav113215
Dönem Sonu Sınavı116218
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)75
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
OÇ-1
5
OÇ-2
5
OÇ-3
5
OÇ-4
5
OÇ-5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026