Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Yiyecek - İçecek Sektöründe Girişimcilik
Ders Kodu: REM306
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Turizm ve yiyecek içecek işletmeciliğinde yer alan işletmelerin ne şekilde kuruldukları ve başarı için gerekli olan unsurların incelenmesi amaçlanmıştır.

Özet İçerik

Girişimciliğin tanımı, önemi, ortaya çıkışı, başarılı girişimciler ve özellikleri, ayrıca Kobiler ve işleyiş yapıları ,kuruluş için gerekli mevzuatın incelenmesi. Bunun yanı sıra başarıya giden yollardaki tehlikeler, başarısızlık ve iflasa götüren nedenler ayrıca başarıyı korumak için yapılması gerekenler ders kapsamında analiz edilecektir

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Öğr. Gör. Okan Umut ŞİMŞEK
Öğrenme Çıktıları
1.1. Girişimcilik gerekli özelliklerin kendilerinde olup olmadıklarını ortaya çıkarmak
2.2. Girişimcilikte işletme türlerinin öğrenilmesi ve kuruluş işlemleriyle ilgili mevzuatın öğrenilmesi,
3.3. Girişimcilikte başarı stratejilerinin incelenmesi,
4.4. Girişimcilikte trendlerin takip edilmesi, ve ilgili trendlerin uyulmaması durumunda karşılaşılan durumların,
5.İşletmeleri iflasa sürükleyen nedenler ve başarısızlık faktörlerinin ele alınması.
6.Yatırımcı türlerinin incelenmesi.
7.İş planların hazırlanması ve yatırımcı türlerinin incelenmesi.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.BÜYÜKDEMİR, Burak, Kümesteki Kartallar Neden Uçamaz?, Neden Kitap
2.SANLI, Mehmet ve ŞAHSUVAR, Adnan, Girişimciler İçin İş Planı Rehberi.
3.TİTİZ,Tınaz, Genç Girişimcilere Öneriler, İnkilap Kitapevi
4.Türkiye Metal Sanayileri Sendikası(1999) Harvard Business Review- Değişim, Acar Matbacılık, İstanbul
5.Döm, Serpil (2006)Girişimcilik ve Küçük İşletme Yöneticiliği, Anatolia
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Girişimcilik Nedir? Kim içindir? Girişimcinin Özellikleri,ve ilgili testin uygulanması.
2. Hafta - Teorik
Yeni Ekonomi
3. Hafta - Teorik
İş Kurmak, Şirket Türleri, Mevzuat
4. Hafta - Teorik
Girişimcilikte başarısızlık örnekler, iflas nedenleri
5. Hafta - Teorik
İş Organizasyonu / Fonksiyonlar ve Strateji
6. Hafta - Teorik
Yeni Ekonomi / Eski Ekonomi ve Farklılaşma
7. Hafta - Teorik
İş Planı
8. Hafta - Teorik
Grup çalışması (iş planlarının oluşturulması)
9. Hafta - Teorik
Grup çalışması (iş planlarının oluşturulması)
10. Hafta - Teorik
Girişimcilikte Yaratıcılık ve Önündeki Engeller
11. Hafta - Teorik
Medyadan seçilen filmin sınıf içinde tartışılması
12. Hafta - Teorik
Pazarlamanın Gücü / Örnek Uygulamalar
13. Hafta - Teorik
Pazarlamanın Gücü / Örnek Uygulamalar
14. Hafta - Teorik
Başarılı değişim programları
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders142370
Ödev110010
Ara Sınav19110
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)101
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
4
4
5
4
1
OÇ-2
4
4
5
4
1
OÇ-3
OÇ-4
OÇ-5
OÇ-6
OÇ-7
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026