Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Türk Mutfak Kültürü ve Uygulamaları
Ders Kodu: REM219
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 1
Uyg.: 3
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Türk mutfağının temel karakteristiklerini öğretmek; Türkiye’nin farklı yörelerine ait yemek çeşitlerinin üretimi hakkında bilgi ve beceri kazandırmak ve ilgili birimleri yönetmesi amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Türk mutfak kültürü ve yemek reçeteleri, pişirme yöntemleri tanımak ve yeni reçeteler üretmek.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Ozan GÜNGÖR
Öğrenme Çıktıları
1.Türk mutfak kültürlerini tanımlamak
2.Türk mutfaklarında kullanılan malzemeleri tanımak
3.Türk mutfaklarında yapılan yemekleri uygulamak
4.Farklı pişirme tekniklerini uygulamak
5.Farklı sunum yöntemlerini uygulamak
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Kollektif, (2012). “Türk Mutfağı”, Doğan Burda Dergi Yayıncılık.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk Mutfak Tarihine Giriş
2. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk Mutfağında Çorbalar
3. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk Mutfağında Zeytinyağlılar
4. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk Mutfağında Sarmalar, dolmalar
5. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk Mutfağında Hamur işleri
6. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk Mutfağında Bakliyat ve tahıl grubu ile yapılan yemekler
7. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk Mutfağında Sakatat yemekleri
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara sınav
9. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk Mutfağında Tencere yemekleri
10. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk Mutfağında Et yemekleri
11. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk Mutfağında Pideler
12. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk Mutfağında Kebaplar
13. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk Mutfağında Pilavlar
14. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk Mutfağında Tatlılar
15. Hafta - Teorik & Uygulama
Türk Mutfağında yemekle verilen içecekler
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141128
Uygulamalı Ders141356
Ödev1516
Ara Sınav1415
Dönem Sonu Sınavı1235
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
5
5
1
5
5
OÇ-2
4
4
1
4
4
OÇ-3
4
4
1
4
4
OÇ-4
4
4
1
4
4
OÇ-5
5
5
1
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026