Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Yiyecek Hazırlama Teknikleri ve Uygulamaları I
Ders Kodu: REM129
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 1
Uyg.: 3
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Temel mutfak bilgisini öğrenmek; Mutfak üretimi hakkında bilgi ve beceri kazandırmak ve ilgili birimleri yönetmesi amaçlanmaktadır.

Özet İçerik

Temel yemek reçeteleri, pişirme yöntemleri tanımak ve yeni reçeteler üretmek.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Dr. Öğr. Üyesi Ozan GÜNGÖR
Öğrenme Çıktıları
1.Temel mutfak bilgisini tanımlamak
2.Mutfaklarında kullanılan malzemeleri tanımak
3.Mutfaklarında yapılan yemekleri uygulamak
4.Farklı pişirme tekniklerini uygulamak
5.Farklı sunum yöntemlerini uygulamak
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Gisslen, W. (2019) Profesyonel Aşçılık, Nobel Yaşam Yayınları.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik & Uygulama
Mutfağı tarihsel gelişimi, mutfak organizasyon şeması, mutfak genel kuralları
2. Hafta - Teorik & Uygulama
Uygulama mutfağın ve mutfakta kullanılan ekipmanların tanıtılması
3. Hafta - Teorik & Uygulama
Bıçak kullanımı ve doğrama usulleri, pişirme yöntemleri ve uluslararası terimler
4. Hafta - Teorik & Uygulama
Temel et suları
5. Hafta - Teorik & Uygulama
Temel soslar ve türeyen soslar
6. Hafta - Teorik & Uygulama
Temel çorba yapımı ve teknikleri
7. Hafta - Teorik & Uygulama
Temel hamur yapımı ve çeşitleri
8. Hafta - Ara Sınav (Vize)
Ara sınav
9. Hafta - Teorik & Uygulama
Sebze işleme ve yemeklerin yanında kullanımı
10. Hafta - Teorik & Uygulama
Tavuk eti yemekleri
11. Hafta - Teorik & Uygulama
Balık yemekleri
12. Hafta - Teorik & Uygulama
Deniz Ürünleri yemekleri
13. Hafta - Teorik & Uygulama
Sığır eti yemekleri
14. Hafta - Teorik & Uygulama
Sakatat yemekleri
15. Hafta - Teorik & Uygulama
Kuru baklagiller ve tahıl ürünleri yemekleri
16. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%40
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141128
Uygulamalı Ders141356
Ödev1516
Ara Sınav1415
Dönem Sonu Sınavı1235
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
5
5
1
5
5
OÇ-2
5
5
1
5
5
OÇ-3
5
5
1
5
5
OÇ-4
5
5
1
5
5
OÇ-5
5
5
1
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026