Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Yağ Bitkileri
Ders Kodu: ZTB521
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 2
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 8
Amaç

Yağ bitkilerini tanıtarak, yetiştirme tekniğini öğrenmelerini sağlamaktır.

Özet İçerik

Yağ bitkilerinin önemi, Dünyada ve Ülkemizdeki ekim alanları, üretimleri, verimleri, tarihçesi, kökeni, sistematiği, morfolojik ve fizyolojik özellikleri, iklim ve toprak istekleri, münavebe, toprak hazırlığı, çeşit ve tohumluk, ekim, bakım işleri (çapalama, gübreleme, sulama, vb.), hasat ve depolama.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Öner CANAVAR
Öğrenme Çıktıları
1.1. Tarla tarımında yağ bitkilerinin önemini kavrayabilme
2.2. Verimli, kaliteli ve ekonomik bir üretim için yetiştirme tekniği konularında yeterli düzeyde bilgi sahibi olma
3.3. Yetiştirme tekniği konularında gelişmeleri izleyerek analitik düşünme, sentez yapabilme ve çözüm üretebilme
4.4. Yağ bitkileri tarımında ortaya çıkan sorunlar hakkında fikir yürütebilme ve çözüm önerebilme
5.5. Ülkesel bazda yağ bitkilerinin üretim potansiyelini ortaya koyabilme
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.1. Koç,H.,2001. Yağ Bitkileri.Gaziosmanpaşa Üni. Zir.Fak. Yayınları No:58, Ders Kitapları serisi No:22, Tokat.
2.2. Arıoğlu,H.,1999. Yağ bitkileri yetiştirme ve ıslahı. Ç.Ü. Zir.Fak. Genel yayın No:220. Adana
3.3. Özgüven, M.,1995.Yağ Bitkileri Cilt:II, Ç.Ü. Zir.Fak. Ders Kitabı: No:47. Adana
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Yağ bitkilerinin sınıflandırılması, üretim istatistikleri ve yağlar
2. Hafta - Teorik
Ayçiçeğinin önemi, tarihçesi, sistematiği, bitkisel özellikleri
2. Hafta - Ön Hazırlık
Morfolojik özellikler
3. Hafta - Teorik
Ayçiçeğinin tarımı
3. Hafta - Ön Hazırlık
Kültürel işlemler
4. Hafta - Teorik
Susamın önemi, tarihçesi, sistematiği, bitkisel özellikleri
5. Hafta - Teorik
Susamın tarımı
5. Hafta - Ön Hazırlık
Kültürel işlemler
6. Hafta - Teorik
Soyanın önemi, tarihçesi, sistematiği, bitkisel özellikleri
6. Hafta - Ön Hazırlık
Morfolojik özellikler
7. Hafta - Teorik
Soyanın tarımı/ Arasınav
7. Hafta - Ön Hazırlık
Kültürel işlemler
8. Hafta - Teorik
Yerfıstığının önemi, tarihçesi, sistematiği, bitkisel özellikleri
8. Hafta - Ön Hazırlık
Diğer yağ bitkilerinin tanıtımı
9. Hafta - Teorik
Yerfıstığının tarımı
9. Hafta - Ön Hazırlık
Kültürel işlemler
10. Hafta - Teorik
Yerfıstığının tarımı
11. Hafta - Teorik
Kolzanın önemi, tarihçesi, sistematiği, bitkisel özellikleri ve tarımı
11. Hafta - Ön Hazırlık
Kültürel işlemler
12. Hafta - Teorik
Haşhaşın önemi, tarihçesi, sistematiği, bitkisel özellikleri ve tarımı
12. Hafta - Ön Hazırlık
Kültürel işlemler
13. Hafta - Teorik
Aspirin önemi, tarihçesi, sistematiği, bitkisel özellikleri ve tarımı
14. Hafta - Teorik
Hintyağının önemi, tarihçesi, sistematiği, bitkisel özellikleri ve tarımı
14. Hafta - Ön Hazırlık
Morfolojik özellikler
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders142256
Uygulamalı Ders142256
Ödev415060
Ara Sınav1819
Dönem Sonu Sınavı116117
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)198
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
OÇ-1
5
5
4
3
3
4
5
4
5
5
OÇ-2
5
5
5
3
4
5
5
5
5
5
OÇ-3
5
5
4
3
4
5
5
5
5
5
OÇ-4
5
5
4
3
4
5
5
5
5
5
OÇ-5
5
5
4
5
4
5
5
5
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026