
| Ders Kodu | : ZTB529 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Yüksek Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 3 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 8 |
Bu dersin amacı tahıllar ve yemeklik tane baklagiller standardizasyonu konusunda bilgi vermektir. Buna ek olarak kalite, standart, standardizasyon ve temel analiz yöntemlerinin anlatılması hedeflenmiştir. Ulusal ve uluslararası standart hazırlayan kuruluşlar ve bunların görevleri. Tahıllar ve yemeklik tane baklagillerin tohumluk ve endüstriyel kullanımlarındaki standartlar ele alınacaktır.
Bu ders süresince ürün kalitesi, standardizasyon ve standart tanımı, standardizasyon ve kalite ilişkisi, standardizasyonun amaç ve yararları Standardizasyon ilkeleri, TSE’ nin tanımı, ISO’ nun tanımı konuları açıklanacaktır. Buna ek olarak serin iklim tahıllarında, sıcak iklim tahıllarında ve yemeklik tane baklagillerde tohumluk ve endüstriyel kullanımlarda (ekmek, bisküvi, malt, yem, direk tüketim, yağ, çerez, nişasta, konserve vb..) standartların belirtilmesi hedeflenmiştir.
| Doç. Dr. Yakup Onur KOCA |
| 1. | TSE ve ISO terimlerini anlayabilmek |
| 2. | Ulusal ve uluslararası standartlara ve kodekslere uygun ürün elde edilmesi hakkında bilgi sahibi olmak |
| 3. | Standardizasyonun teknik esaslarını öğrenmek |
| 4. | Tahılların endüstriyel kullanımdaki standartlarını öğrenmek |
| 5. | Tahılların tohumluk olarak kullanımındaki standartlarını öğrenmek |
| 6. | Yemeklik tane baklagillerin endüstriyel kullanımda ve tohumluk olarak standartlarını öğrenmek |
| 1. | Sekin, S. 1990. Tarla Ürünlerinde Standardizasyon, Kalite ve Depolama |
| 2. | Sekin, S., 1986. Tarla Bitkilerinde Kalite, Standardizasyon ve Depolama. Kent, |
| 3. | N.L., 1978. Technology of Cereals. |
| 4. | World Oilseed (chemistry, Technology and Utilization). Boumans, G., 1985. Grain Handling and Storage. |
| 5. | Yılmaz, N., 2010. Tarla Ürünlerinde Standardizasyon ve Depolama Ders notları |
| 6. | Arslan, N., Yılmaz, G., ve Karadağ, Y., 1999. Tarla Ürünlerinde Standardizasyon ve Depolama. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No:13, Ders Notları Seri No: 7, Tokat. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %30 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %70 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 2 | 3 | 70 |
| Ödev | 4 | 0 | 20 | 80 |
| Dönem Ödevi | 1 | 0 | 30 | 30 |
| Ara Sınav | 1 | 8 | 1 | 9 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 10 | 1 | 11 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 200 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | |
OÇ-1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
OÇ-2 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
OÇ-3 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
OÇ-4 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
OÇ-5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
OÇ-6 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |