Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Tahıllar ve Yemeklik Tane Baklagillerin Standardizasyonu
Ders Kodu: ZTB529
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 8
Amaç

Bu dersin amacı tahıllar ve yemeklik tane baklagiller standardizasyonu konusunda bilgi vermektir. Buna ek olarak kalite, standart, standardizasyon ve temel analiz yöntemlerinin anlatılması hedeflenmiştir. Ulusal ve uluslararası standart hazırlayan kuruluşlar ve bunların görevleri. Tahıllar ve yemeklik tane baklagillerin tohumluk ve endüstriyel kullanımlarındaki standartlar ele alınacaktır.

Özet İçerik

Bu ders süresince ürün kalitesi, standardizasyon ve standart tanımı, standardizasyon ve kalite ilişkisi, standardizasyonun amaç ve yararları Standardizasyon ilkeleri, TSE’ nin tanımı, ISO’ nun tanımı konuları açıklanacaktır. Buna ek olarak serin iklim tahıllarında, sıcak iklim tahıllarında ve yemeklik tane baklagillerde tohumluk ve endüstriyel kullanımlarda (ekmek, bisküvi, malt, yem, direk tüketim, yağ, çerez, nişasta, konserve vb..) standartların belirtilmesi hedeflenmiştir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Yakup Onur KOCA
Öğrenme Çıktıları
1.TSE ve ISO terimlerini anlayabilmek
2.Ulusal ve uluslararası standartlara ve kodekslere uygun ürün elde edilmesi hakkında bilgi sahibi olmak
3.Standardizasyonun teknik esaslarını öğrenmek
4.Tahılların endüstriyel kullanımdaki standartlarını öğrenmek
5.Tahılların tohumluk olarak kullanımındaki standartlarını öğrenmek
6.Yemeklik tane baklagillerin endüstriyel kullanımda ve tohumluk olarak standartlarını öğrenmek
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Sekin, S. 1990. Tarla Ürünlerinde Standardizasyon, Kalite ve Depolama
2.Sekin, S., 1986. Tarla Bitkilerinde Kalite, Standardizasyon ve Depolama. Kent,
3.N.L., 1978. Technology of Cereals.
4.World Oilseed (chemistry, Technology and Utilization). Boumans, G., 1985. Grain Handling and Storage.
5.Yılmaz, N., 2010. Tarla Ürünlerinde Standardizasyon ve Depolama Ders notları
6.Arslan, N., Yılmaz, G., ve Karadağ, Y., 1999. Tarla Ürünlerinde Standardizasyon ve Depolama. Gaziosmanpaşa Üniversitesi, Ziraat Fakültesi Yayınları No:13, Ders Notları Seri No: 7, Tokat.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Standardizasyon ve standardın tanımı nedir
1. Hafta - Ön Hazırlık
İlgili konuların aktif eğitim destekli tekrarı
2. Hafta - Teorik
Standardizasyonun ilkeleri, yararları
2. Hafta - Ön Hazırlık
İlgili konuların aktif eğitim destekli tekrarı
3. Hafta - Teorik
TSE, işlevleri, organizasyonu, standart hazırlama, ISO nedir?
3. Hafta - Ön Hazırlık
İlgili konuların aktif eğitim destekli tekrarı
4. Hafta - Teorik
Kalite kavramı, kalitenin tanımı, kalite kriterleri
4. Hafta - Ön Hazırlık
İlgili konuların aktif eğitim destekli tekrarı
5. Hafta - Teorik
Kalite oluşumunda etkili faktörler
5. Hafta - Ön Hazırlık
İlgili konuların aktif eğitim destekli tekrarı
6. Hafta - Teorik
Serin ve sıcak iklim tahıllarında tohumluk standartların belirlenmesi
6. Hafta - Ön Hazırlık
İlgili konuların aktif eğitim destekli tekrarı
7. Hafta - Teorik
Serin iklim tahıllarında endüstriyel (ekmek, bisküvi, malt ve yem) olarak kullanılacak materyalin standartlarının belirlenmesi/ Arasınav
7. Hafta - Ön Hazırlık
İlgili konuların aktif eğitim destekli tekrarı
8. Hafta - Teorik
Yemeklik tane baklagillerin saklanmasında ülkemizde kullanılan yeni bir yöntem (azot gazı)
9. Hafta - Teorik
Serin iklim tahıllarında endüstriyel (ekmek, bisküvi, malt ve yem) olarak kullanılacak materyalin standartlarının belirlenmesi
9. Hafta - Ön Hazırlık
İlgili konuların aktif eğitim destekli tekrarı
10. Hafta - Teorik
Sıcak iklim tahıllarında endüstriyel (direk tüketim, yağ, çerez, nişasta, yem vb.) olarak kullanılacak materyalin standartları
10. Hafta - Ön Hazırlık
İlgili konuların aktif eğitim destekli tekrarı
11. Hafta - Teorik
Sıcak iklim tahıllarında endüstriyel (direk tüketim, yağ, çerez, nişasta, yem vb.) olarak kullanılacak materyalin standartları
11. Hafta - Ön Hazırlık
İlgili konuların aktif eğitim destekli tekrarı
12. Hafta - Teorik
Yemeklik tane baklagillerin tohumluk standartların belirlenmesi
12. Hafta - Ön Hazırlık
İlgili konuların aktif eğitim destekli tekrarı
13. Hafta - Teorik
Yemeklik tane baklagillerin endüstriyel (konserve, direkt tüketim, dondurma, yem vb..) olarak kullanılacak materyalin standartları
13. Hafta - Ön Hazırlık
İlgili konuların aktif eğitim destekli tekrarı
14. Hafta - Teorik
Yemeklik tane baklagillerin endüstriyel (konserve, direkt tüketim, dondurma, yem vb..) olarak kullanılacak materyalin standartları
14. Hafta - Ön Hazırlık
İlgili konuların aktif eğitim destekli tekrarı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders142370
Ödev402080
Dönem Ödevi103030
Ara Sınav1819
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)200
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
OÇ-1
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
OÇ-2
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
OÇ-3
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
OÇ-4
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
OÇ-5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
OÇ-6
5
5
5
5
5
5
5
5
5
5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026