
| Ders Kodu | : ZTB510 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Yüksek Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 2 |
| Kredi | : 3 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 8 |
İklim değişikliği nedeniyle tahılların bitkisel gelişimi ve verim potansiyelleri üzerine çevresel faktörlerin etkisinin fenolojik gelişme dönemleri dikkate alınarak incelenmesi ve buna karşı gelecekte uygulanacak agroteknik uygulamaların öğretilmesi amaçlanmaktadır.
Bitkisel üretimi etkileyen en önemli faktörlerden birisi olan çevresel etmenler küresel iklim değişikliğinin de etkisiyle gıda güvenliğini önemli düzeyde etkilemektedir. İklim koşullarındaki artan çevresel varyasyonların gelecekte etkisinin tahılların gelişimi ve verim potansiyeli üzerine daha da etkili olması beklenmektedir. İklim koşullarındaki varyasyonların tahıllarda fenolojik gelişim dönemlerinin sürelerini etkileyecek olup özellikle verim potansiyelinin açığa çıkmasında önemli olan generatif gelişme dönemleri temelde ekstrem hava koşullarına bağlı olarak olumsuz yönde etkilenecektir. Tahılların gelişme dönemleri boyunca ortaya çıkan yüksek sıcaklık stresi, kuraklık, yağış rejimi düzensizliği ve artan günlük sıcaklık değerleri nedeniyle ekimden hasada kadar olan fenolojik gelişme dönemlerine etkileri detaylı olarak incelenecektir.
| Dr. Öğr. Üyesi Ali YİĞİT |
| 1. | Dünyada ve Türkiye’de küresel iklim değişikliğinin etkilerinin anlaşılması |
| 2. | Tahıllarda fenolojik gelişme dönemlerinin incelenmesi ve verim ilişkisinin anlaşılması |
| 3. | Sıcaklık, yağış ve çevresel stres etmenlerinin tahılların gelişimine olan etkilerinin anlaşılması |
| 4. | İklim değişikliği ve verim potansiyeli ilişkisinin anlaşılması |
| 5. | İklim değişikliği etkilerinden kaçınma ve adaptasyon stratejilerinin anlaşılması |
| 1. | Chmielewski, F.M. 2012. Phenology in Agriculture an Horticulture (Chapter 29). In: Schwartz MD (Ed): Phenology: An Integrative Environmental Science. Kluwer Academic Publishers, 2nd Edition, Boston/Dordrecht/London. |
| 2. | Craufurd, P. Q., Wheeler, T. R. 2009. Climate change and the flowering time of annual crops. Journal of Experimental Botany, 60 (9): 2529-2539. |
| 3. | Dupont, F. M., Altenbach, S. B. 2003. Molecular and Biochemical Impacts of Environmental Factors on Wheat Grain Development and Protein Synthesis. Journal of Cereal Science, 38: 133-146. |
| 4. | Farooq, M., Bramley, H., Palta, J. A., Siddique, H. M. 2011. Heat Stress in Wheat During Reproductive and Grain-Filling Phases. Critical Reviews in Plant Sciences, 30: 1-17. |
| 5. | Buck, H. T., Nisi, J. E., Salomon, N. 2007. Wheat Production in Stressed Environments, Volume:12, Springer. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %30 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %70 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 4 | 1 | 70 |
| Uygulamalı Ders | 14 | 7 | 1 | 112 |
| Ara Sınav | 1 | 8 | 1 | 9 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 14 | 1 | 15 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 206 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | |
OÇ-1 | 5 | 4 | 3 | 2 | 1 | 2 | 3 | 5 | 5 | 4 |
OÇ-2 | 5 | 4 | 4 | 2 | 2 | 2 | 2 | 5 | 5 | 5 |
OÇ-3 | 4 | 5 | 3 | 2 | 2 | 2 | 3 | 4 | 5 | 4 |
OÇ-4 | 4 | 4 | 4 | 1 | 2 | 2 | 1 | 4 | 5 | 5 |
OÇ-5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |