
| Ders Kodu | : VZO528 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Yüksek Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 2 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 4 |
Dersin amacı, koyun yetiştiriciliğinde döl veriminin önemi, döl verimini etkileyen faktörler ve döl verimini artırmak amacı ile yapılan bakım-yönetim uygulamalarının öğretilmesi.
Koyun yetiştiriciliğinde döl veriminin önemi, cinsel olgunluk ve damızlıkta ilk kullanma yaşı, koyunlarda tohumlama yöntemleri, doğal tohumlamada tohumlama yöntemlerine göre erkek-dişi oranı, koyun yetiştiriciliğinde döl verimini etkileyen faktörler, döl verimini artırma yöntemleri, döl verimini artırmak amacıyla uygulanan bakım yönetim uygulamaları, östrus senkronizasyonu, yılda iki ya da iki yılda üç kuzulatma yöntemleri.
| Doç. Dr. Mehmet KAYA |
| 1. | Koyunlarda döl verimi parametrelerini bilir. |
| 2. | Döl verimini etkileyen faktörleri bilir ve yetiştiricilikte kullanır. |
| 3. | Irka özgü optimum döl verimi için gerekli bakım-yönetim uygulamalarını bilir |
| 4. | Koyunlarda, östrus senkronizasyonu, hormon uygulamaları, flushing, yılda iki ya da iki yılda üç kuzulatma yöntemlerinin prensiplerini bilir ve uygulamalarını yapar. |
| 5. | Koyunculuk işletmelerinde döl verimi yönetimini gerçekleştirir. |
| 1. | Akçapınar, H. (1994): Koyun Yetiştiriciliği. Medisan Yayınları, Ankara |
| 2. | Crean, D., Bastian, G. (1997): Sheep Management and Wool Production. Inkata Press, Australia |
| 3. | Aytuğ, C.N., Yalçın, B.C., Alaçam, E., Türker, H., Gökçen H., Özkoç, Ü. (1990): Koyun Keçi Hastalıkları ve Yetiştiriciliği. Teknografik Matbaası, İstanbul |
| 4. | Ensminger, M. E. (1992): The Stockman’s Handbook. Interstate Publishers. Inc. Denville, Illinois. |
| 5. | Ruvinsky, A., Piper, L.(1997): The Genetics of Sheep. CAB International, UK. |
| 6. | Rodostits, O.M. (2001): Herd Health. W.B. Saunders Company. |
| 7. | Aland, A., Madec, F. (2009): Sustainable Animal Production. Wageningen Academik Publishers, The Netherlands. |
| 8. | Battaglia, R.A. (2001): Handbook of. Livestock Management. Prentice-Hall International (UK) Limited, London. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %40 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %60 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 0 | 2 | 28 |
| Ödev | 2 | 0 | 8 | 16 |
| Okuma | 1 | 0 | 30 | 30 |
| Ara Sınav | 1 | 10 | 1 | 11 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 10 | 1 | 11 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 96 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | |
OÇ-1 | 2 | 4 | 3 | 3 | ||||||
OÇ-2 | 1 | 4 | 4 | 3 | ||||||
OÇ-3 | 1 | 3 | 3 | 3 | 2 | |||||
OÇ-4 | 3 | 3 | 3 | |||||||
OÇ-5 | 3 | 3 | 3 | |||||||