Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Küfler, Mikotoksinler ve Sağlık
Ders Kodu: BDY526
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Yüksek Lisans
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 5
Amaç

Toksikolojinin temelinde yatan kimyasal ve biyolojik olgulara yönelik bilgiyi, toksik bileşiklerin özelliklerini, toksik bileşiklerin etki mekanizmasını, toksik bileşik - besin ögesi etkileşimini ve analiz yöntemlerini öğrenmek ve değerlendirmek.

Özet İçerik

Toksikolojiyle ilgili temel kavramlar ve tanımlar, küf ve mikotoksinlerin tanım ve sınıflandırılması, besinlerde oluşumu, insanlarda mikotoksikoz, mikotoksin mekanizması, mikotoksin biyosentezinin genetik ve moleküler temelleri ile küf ve mikotoksinlere organizmanın yanıt mekanizmalarını içermektedir.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Dide KILIÇALP
Öğrenme Çıktıları
1.Toksikolojiyle ilgili temel kavramları ve tanımları öğrenir,
2.Küf ve mikotoksinlerin tanım ve sınıflandırılmasını kavrar,
3.Küf ve mikotoksinlerin besinlerde oluşumunu öğrenir,
4.Mikotoksin mekanizmasını öğrenir
5.Küf ve mikotoksinlere organizmanın yanıt mekanizmalarını değerlendirir
6.Analiz yöntemlerini değerlendirir
7.Mikotoksinlerle ilgili yasal düzenlemeleri öğrenir.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Anon.Kodeks Alimentaryus Komisyonu, www.codexalimentarius.net
2.Anon.Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,Türk Gıda Kodeksi http://www.gkgm.gov.tr/mevzuat/kodeks/kodeks_liste.html
3.Vries J. (1996) .Food Safety and Toxicity, ( Edited by), CRC press.
4.Omaye ST. (2004). Food and Nutritional Toxicology (Edited by), CRC press.
5.Lu FC.,Kacew S. (2009) Lu?s Basic Toxicology , Fundamentals, Target Organs and Risk Assessment, (Edited by), Fifth Edition,CRC press
6.Preedy VR., Watson RR. (2005). Revıews In Food and Nutrıtıon Toxıcıty (Edited by) Volume 3, CRC press.
7.Concon JM. Food Toxicology Principles and Concepts, Part A, Marcel Dekker Inc., USA,1988.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Toksikolojiyle ilgili temel kavramlar ve tanımlar
2. Hafta - Teorik
Küf ve mikotoksinlerin tanım ve sınıflandırılması
3. Hafta - Teorik
Mikotoksinlerin Besinlerde oluşumu
4. Hafta - Teorik
Toksik bileşik - besin ögesi etkileşimi, makale değerlendirme
5. Hafta - Teorik
İnsanlarda mikotoksikoz, mikotoksin mekanizması, makale değerlendirme
6. Hafta - Teorik
Mikotoksinlerle ilgili yasal düzenlemeler (Ara sınav)
7. Hafta - Teorik
Mikotoksinlerin sağlık üzerine etkileri (1)
8. Hafta - Teorik
Mikotoksinlerin sağlık üzerine etkileri (2)
9. Hafta - Teorik
Analiz yöntemleri: Laboratuvar uygulaması
10. Hafta - Teorik
Analiz yöntemleri: Laboratuvar uygulaması
11. Hafta - Teorik
Analiz yöntemleri: Laboratuvar uygulaması
12. Hafta - Teorik
Analiz yöntemleri: Laboratuvar uygulaması
13. Hafta - Teorik
Proje değerlendirme ve Genel değerlendirme
14. Hafta - Teorik
Proje değerlendirme ve Genel değerlendirme
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%15
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
Ödev5%15
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders141242
Ödev510155
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı110111
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)119
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
OÇ-1
3
3
4
4
5
3
3
2
2
OÇ-2
3
5
4
4
5
5
5
3
5
OÇ-3
4
4
5
5
5
4
4
5
4
OÇ-4
3
3
4
4
5
5
3
3
5
OÇ-5
4
4
5
5
3
3
5
4
5
OÇ-6
5
5
3
3
4
5
4
5
4
OÇ-7
3
3
2
5
4
5
5
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026