
| Ders Kodu | : BDY526 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Yüksek Lisans |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 2 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 5 |
Toksikolojinin temelinde yatan kimyasal ve biyolojik olgulara yönelik bilgiyi, toksik bileşiklerin özelliklerini, toksik bileşiklerin etki mekanizmasını, toksik bileşik - besin ögesi etkileşimini ve analiz yöntemlerini öğrenmek ve değerlendirmek.
Toksikolojiyle ilgili temel kavramlar ve tanımlar, küf ve mikotoksinlerin tanım ve sınıflandırılması, besinlerde oluşumu, insanlarda mikotoksikoz, mikotoksin mekanizması, mikotoksin biyosentezinin genetik ve moleküler temelleri ile küf ve mikotoksinlere organizmanın yanıt mekanizmalarını içermektedir.
| Prof. Dr. Dide KILIÇALP |
| 1. | Toksikolojiyle ilgili temel kavramları ve tanımları öğrenir, |
| 2. | Küf ve mikotoksinlerin tanım ve sınıflandırılmasını kavrar, |
| 3. | Küf ve mikotoksinlerin besinlerde oluşumunu öğrenir, |
| 4. | Mikotoksin mekanizmasını öğrenir |
| 5. | Küf ve mikotoksinlere organizmanın yanıt mekanizmalarını değerlendirir |
| 6. | Analiz yöntemlerini değerlendirir |
| 7. | Mikotoksinlerle ilgili yasal düzenlemeleri öğrenir. |
| 1. | Anon.Kodeks Alimentaryus Komisyonu, www.codexalimentarius.net |
| 2. | Anon.Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,Türk Gıda Kodeksi http://www.gkgm.gov.tr/mevzuat/kodeks/kodeks_liste.html |
| 3. | Vries J. (1996) .Food Safety and Toxicity, ( Edited by), CRC press. |
| 4. | Omaye ST. (2004). Food and Nutritional Toxicology (Edited by), CRC press. |
| 5. | Lu FC.,Kacew S. (2009) Lu?s Basic Toxicology , Fundamentals, Target Organs and Risk Assessment, (Edited by), Fifth Edition,CRC press |
| 6. | Preedy VR., Watson RR. (2005). Revıews In Food and Nutrıtıon Toxıcıty (Edited by) Volume 3, CRC press. |
| 7. | Concon JM. Food Toxicology Principles and Concepts, Part A, Marcel Dekker Inc., USA,1988. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %15 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %70 |
| Ödev | 5 | %15 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 1 | 2 | 42 |
| Ödev | 5 | 10 | 1 | 55 |
| Ara Sınav | 1 | 10 | 1 | 11 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 10 | 1 | 11 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 119 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | |
OÇ-1 | 3 | 3 | 4 | 4 | 5 | 3 | 3 | 2 | 2 |
OÇ-2 | 3 | 5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 3 | 5 |
OÇ-3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 5 | 4 | 4 | 5 | 4 |
OÇ-4 | 3 | 3 | 4 | 4 | 5 | 5 | 3 | 3 | 5 |
OÇ-5 | 4 | 4 | 5 | 5 | 3 | 3 | 5 | 4 | 5 |
OÇ-6 | 5 | 5 | 3 | 3 | 4 | 5 | 4 | 5 | 4 |
OÇ-7 | 3 | 3 | 2 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | |