Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Yem Hijyeni
Ders Kodu: VHB630
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 1
Uyg.: 2
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 6
Amaç

Yemlerde hijyenin hayvan sağlığı ve hayvansal ürün kalitesi açısından öneminin açıklanması Yem hijyeni konusunda kritik noktaların öğretilmesi Yem hijyeninde temel prensiplerin, kritik kontrol noktalarının öğretilmesi

Özet İçerik

Yemlerde meydana gelebilecek kontaminasyonların kaynaklarının ve yaratabileceği zararların açıklanması, kontaminasyon çeşitlerine değinilmesi, kritik kontrol noktalarının öneminin belirtilmesi, yemlerin depolama koşulları ile yem fabrikalarında HACCP hakkında bilgi paylaşımlarında bulunulması.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Ahmet Gökhan ÖNOL
Öğrenme Çıktıları
1.Yemlerde meydana gelen bozulmaların öğrenilmesi
2.Yemlerin doğru şekilde saklanması
3.Yemleri depolamada ve saklamada kuralara uyulması
4.Yem zararlılarının neden olduğu kontaminasyon
5.Yemlerde kimyasal kontaminasyon, neden olduğu zararlar, sağlık ve verime olan etkileri
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Ergün, A., Tuncer, Ş.D., Çolpan, İ., Yalçın, S., Yıldız, G., Küçükersan, M.K., Küçükersan, S., Şehu, A. (2004) Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi, Pozitif Matbaacılık, Ankara.
2.Ergül, M. (1988). Yemler Bilgisi ve Teknolojisi, Ege Üniversitesi Basımevi, İzmir.
3.Kılıç, A. (1988). Yemler ve Hayvan Besleme, Bilgehan Basımevi, İzmir.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Yemlerde kontaminasyon kaynaklarının tanımlanması, yaratabileceği olumsuzlukların örneklendirilmesi
1. Hafta - Uygulama
Yem kalitesinin belirlenmesinde dikkat edilecek esaslar; yemin sağlığa uygunluğu
2. Hafta - Teorik
Yem zararlılarının neden olduğu kontaminasyon
2. Hafta - Uygulama
Yem kalitesinin belirlenmesinde dikkat edilecek esaslar; yemin besleyici değeri
3. Hafta - Teorik
Yemlerde fiziksel kontaminasyon, neden olduğu zararlar, sağlık ve verime olan etkileri
3. Hafta - Uygulama
Yem kalitesinin belirlenmesinde dikkat edilecek esaslar; tüketici istekleri
4. Hafta - Teorik
Yemlerde kimyasal kontaminasyon, neden olduğu zararlar, sağlık ve verime olan etkileri
4. Hafta - Uygulama
Bozulan yemlerin hayvanlarda neden olduğu verim kayıplarının ve sağlığa olan zararlı etkilerinin tartışılması
5. Hafta - Teorik
Mikrobiyel kontaminasyon, neden olduğu zararlar, sağlık ve verime olan etkileri
5. Hafta - Uygulama
İnsan tüketimine uygun olmayan ancak besleme değerine sahip tahıl ve tahıl ürünlerinin yem üretiminde kullanılma olanaklarının tartışılması
6. Hafta - Teorik
Yemlerde mikroorganizmalarla bulaşıklığı etkileyen faktörler
6. Hafta - Uygulama
Tahıl ve tahıl ürünlerinde hijyen durumunun değerlendirilmesi. Yem niteliğinde olmayan maddelerin fiziksel ve kimyasal yöntemlerle ayırt edilmesi.
7. Hafta - Teorik
Yemlerde mikrobiyel bozulmanın etkileri (Arasınav)
7. Hafta - Uygulama
Tahıl ve tahıl ürünlerinde bulaşık (kirlilik oluşturan etmenler ve bu etmenlerin oluşmaması için alınması gereken önlemler.
8. Hafta - Teorik
Su kalitesi, hayvan sağlığı açısından suyun önemi verime olan etkileri, su hijyeni açısından önemli noktalar
8. Hafta - Uygulama
Sınav sonucunun değerlendirilmesi, cevapların karşılıklı olarak irdelenmesi, tartışılması
9. Hafta - Teorik
Tahıl ve tahıl ürünlerinde böcek ve fare gibi etmenlerin ürüne ve hayvan sağlığına olası zararlı etkilerinin tartışılması
9. Hafta - Uygulama
Yemlerde mikrobiyolojik tanı, laboratuvar ortamında yem örneklerine tanı
10. Hafta - Teorik
Yemlerin mikrobiyel bozulmadan korunması için alınması gereken önlemler
10. Hafta - Uygulama
Kaba yemlerde hijyen durumunun değerlendirilmesi. Yem niteliğinde olmayan maddelerin fiziksel ve kimyasal yöntemlerle ayırt edilmesi.
11. Hafta - Teorik
Sağlık koruma ve zararlı kontrolünde kullanılan yöntemler
11. Hafta - Uygulama
Yemlerde oluşan aflatoksin düzeyinin pratik olarak florasan lamba yardımıyla belirlenmesi
12. Hafta - Teorik
Yem üretim aşamalarında tehlike analizi kritik noktaları, yem maddelerinin depolanması
12. Hafta - Uygulama
Yemlerde küflenmeye neden olan fiziksel ve kimyasal şartların (pH, sıcaklık, nem oranı gibi) belirlenmesi, bu şartların giderilmesi için yapılabilecekler
13. Hafta - Teorik
Yem fabrikalarında HACCP uygulamaları
13. Hafta - Uygulama
Yemlerde bulaşık oluşturan etmenlerin (böcek, kemirgen, kuşlar, insanlar, mikroorganizmaların) yemde oluşturabileceği zararların yem üzerinde belirlenmesi (böceklenen veya küflenen yemin gösterilmesi)
14. Hafta - Teorik
Yemlerdeki mikotoksinlerin zararsız hale getirilmesi için uygulanması gereken fiziksel, biyolojik ve kimyasal yöntemler
14. Hafta - Uygulama
Yemlerdeki bakterileri zararsız hale getirilmesi için uygulanması gereken fiziksel, biyolojik ve kimyasal yöntemler
15. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140114
Uygulamalı Ders150230
Ödev102240
Okuma140342
Ara Sınav110111
Dönem Sonu Sınavı112113
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)150
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
PÇ-16
PÇ-17
PÇ-18
PÇ-19
OÇ-1
5
5
OÇ-2
5
5
OÇ-3
5
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026