Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Yemlerde Kalitenin Belirlenmesi
Ders Kodu: VHB601
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 2
Kredi: 4
Laboratuvar: 0
AKTS: 10
Amaç

Yem kalitesinin öneminin ve kaliteyi değiştiren etmenlerin kavratılması, analiz için örnek alınması ve yem kalitesinin belirlenmesinde kullanılan analizlerin öğretilmesi.

Özet İçerik

Yem kalitesinin öneminin ve kaliteyi değiştiren etmenlerin kavratılması, analiz için örnek alınması ve yem kalitesinin belirlenmesinde kullanılan analizlerin öğretilmesi.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Ömer SEVİM
Öğrenme Çıktıları
1.Yemde kalite kavramını ve yem kalitesinin hayvan beslemedeki önemini kavrar.
2.Yemde kaliteyi belirlemede kullanılan analiz yöntemlerini bilir.
3.Yemlerin mikrobiyolojik muayenesi
4.Yemlerin (kaba ve yoğun) fiziksel, organoleptik ve mikroskopik muayenesi
5.Yoğun yemler ve yoğun yem karmalarından örnek alınması
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Karabulut, A., Canbolat, Ö. (2005). Yem Değerlendirme ve Analiz Yöntemleri, Uludağ Üniversitesi Basımevi, Bursa.
2.Kellerns, R.O., Church, D.C. (2002) Livestock Feeds and Feeding, Prentice Hall, New Jersey.
3.Sauvant, D., Perez, J.M., Tran, G. (2004) Tables of Composition and Nutritional Value of Feed Materials, INRA Editions, Wageningen Academic Publishers.
4.Akkılıç, M., Sürmen, S. (1979). Yem Maddeleri ve Hayvan Besleme Laboratuvar Kitabı. A.Ü. Veteriner Fakültesi Yayınları, Ankara.
5.Faithfull, N.T. (2002) Methods in Agricultural Chemical Analysis, Biddles Ltd, Guildford and King’s Lynn, England.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Kalitenin tanımı, yem kalitesinin önemi, yemlerin kalitesini değiştiren etmenler
1. Hafta - Uygulama
Yem analiz laboratuvarında uyulacak temel kurallar ve laboratuvar ekipmanlarının tanıtılması
2. Hafta - Teorik
Analiz için yem örneklerin alınmasında uygulanan genel kurallar, yoğun yemler ve yoğun yem karmalarından örnek alma
2. Hafta - Uygulama
Yoğun yemler ve yoğun yem karmalarından örnek alınması
3. Hafta - Teorik
Kaba yemlerden, yalama taşları ve kalıplardan, sıvı yemlerden ve yarı katı yemlerden örnek alma
3. Hafta - Uygulama
Kaba yemlerden, yalama taşları ve kalıplardan, sıvı yemlerden ve yarı katı yemlerden örnek alınması
4. Hafta - Teorik
Laboratuvara getirilen örnekler hakkında yapılacak işlemler, analiz için örneklerin hazırlanması, yemlerde kalite değerlendirme yöntemleri
4. Hafta - Uygulama
Belirli bir konu ile ilgili literatür taraması
5. Hafta - Teorik
Yemlerin (kaba ve yoğun) fiziksel, organoleptik ve mikroskopik muayenesi
5. Hafta - Uygulama
Kaba ve yoğun yemlerin fiziksel, organoleptik ve mikroskopik muayenesi
6. Hafta - Teorik
Kimyasal analizler – Weende analiz sistemine göre besin maddelerinin sınıflandırılması, ham teriminin açıklanması, kuru madde analiz yöntemleri
6. Hafta - Uygulama
Yemlerde kuru madde analizi yapılması
7. Hafta - Teorik
Ham kül ve saf kül analizleri (Arasınav)
7. Hafta - Uygulama
Yemlerde ham kül ve saf kül analizleri yapılması
8. Hafta - Teorik
Yemlerde ham yağ analizi yapılması
8. Hafta - Uygulama
Yemlerde ham yağ analizi yapılması
9. Hafta - Teorik
Ham protein, ham selüloz analizleri, azot öz maddenin ve toplam karbonhidrat miktarının hesaplanması
9. Hafta - Uygulama
Yemlerde ham protein analizi yapılması
10. Hafta - Teorik
Van Soest yöntemi, NDF, ADF ve ADL analizleri
10. Hafta - Uygulama
Yemlerde ham selüloz analizi yapılması
11. Hafta - Teorik
Spot ve hızlı kimyasal testler
11. Hafta - Uygulama
Yemlerde NDF analizi yapılması
12. Hafta - Teorik
Yem katkı maddeleri için nitelik testleri, protein kaynakları için hızlı kalite testleri
12. Hafta - Uygulama
Yemlerde ADF ve ADL analizi yapılması
13. Hafta - Teorik
Yemlerin mikrobiyolojik muayenesi
13. Hafta - Uygulama
Çeşitli yem örneklerinde bazı spot ve hızlı kimyasal testlerin yapılması
14. Hafta - Teorik
Saf protein, sindirilebilir ham protein, ham enerji, metabolize olabilir enerji tayini ve çözeltilerin hazırlanması
14. Hafta - Uygulama
Yemlerin mikrobiyolojik muayenesinin yapılması
15. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Yarıyıl sonu sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140228
Uygulamalı Ders140228
Ödev107180
Okuma130678
Ara Sınav115217
Dönem Sonu Sınavı117219
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)250
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
PÇ-16
PÇ-17
PÇ-18
PÇ-19
OÇ-1
5
5
5
5
OÇ-2
5
OÇ-3
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026