Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Yemlerle İlgili Yasal Düzenlemeler
Ders Kodu: VHB634
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 2
Uyg.: 0
Kredi: 2
Laboratuvar: 0
AKTS: 4
Amaç

Hayvanların rasyonel bir şekilde beslenmelerini sağlamak ve hayvansal üretimi geliştirmek üzere ticarete arz edilecek yemlerin hazırlanması, imali, ithali, ihracı, sürüm ve satışlarının belli esaslara bağlanması ve yemlerin özelliklerine göre haiz olan olacakları nitelikler ve ihtiva etmeleri gereken temel besin maddeleri cins ve miktarlarının tespiti , bu yemlerin beyana ve tescile tabi tutulmaları ve benzeri hususları öğretmek. Yem mevzuatına ilişkin temel kavramlar ile hayvan beslemede kullanılan yemlere ilişkin yasal düzenlemeleri öğretmek. Yemlerle ilgili yasal düzenelemelere ilişkin Tükiye ve Avrupa Birliği’ndeki durum hakkında bilgi vermek. Yemlerde bulunan hayvan sağlığına zararlı ve beslenmeyi olumsuz yönde etkileyen maddelere ilişkin yasal düzenlemeler hakkında bilgi vermek. Yem üretimi ve hayvan beslemede karşılaşılabilecek hataların düzeltilmesinde yem sanayicisine ve yetiştiriciye yardımcı olabilecek uzmanlar yetiştirmek. Yem imal eden kuruluşların , dolayısıyla yem imali ve pazarlama faaliyetlerinin memleket ve çiftçi ihtiyaçları doğrultusunda , sürekli olarak geliştirilmesi hakkında bilgi vermek Yem imalathane ve fabrikalarının tesis ve işletmeleri sırasında vaki olabilecek teknik ve ekonomik yanılmaları , eksiklik ve aksaklıkları giderme ve bu suretle hem imalatçıların hem de çiftçi ve memleket çıkarlarının üstün düzeyde tutulması hakkında bilgi vermek Yemlerin belli norm ve standartlara uygun , garantili olarak ve dengeli fiyatlarla , kolaylıkla temin şartlarını , gerçekleştirecek hükümleri açık bir şekilde belirtmek.

Özet İçerik

Yem mevzuatına ilişkin temel kavramlar ile hayvan beslemede kullanılan yemleri ve yemlerin yasal düzenlemeler. Yemlerle ilgili yasal düzenelemelere ilişkin Tükiye’deki durum. Yemlerle ilgili yasal düzenelemelere ilişkin Avrupa Birliği’ndeki normları. Yemlerde bulunan hayvan sağlığına zararlı ve beslenmeyi olumsuz yönde etkileyen maddelere ilişkin yasal düzenlemeler. Yem üretimi ve hayvan beslemede karşılaşılabilecek hataların düzeltilmesinde yem sanayicisine ve yetiştiriciye bulunulacak öneriler.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Doç. Dr. Ömer SEVİM
Öğrenme Çıktıları
1.Hayvanların rasyonel bir şekilde beslenmelerini sağlamak ve hayvansal üretimi geliştirmek üzere ticarete arz edilecek yemlerin hazırlanması, imali, ithali, ihracı, sürüm ve satışlarının belli esaslara bağlanması ve yemlerin özelliklerine göre haiz olan olacakları nitelikler ve ihtiva etmeleri gereken temel besin maddeleri cins ve miktarlarının tespiti, bu yemlerin beyana ve tescile tabi tutulmaları ve benzeri hususları bilir.
2.Yem mevzuatına ilişkin temel kavramlar ile hayvan beslemede kullanılan yemleri ve yemlerin yasal düzenlemeleri konusunda bilgi sahibidir.
3.Yemlerle ilgili yasal düzenlemelere ilişkin Tükiye’deki ve Avrupa Birliği’ndeki durumu bilir.
4.Yem üretimi ve hayvan beslemede karşılaşılabilecek hataların düzeltilmesinde yem sanayicisine ve yetiştiriciye bilgi verebilir.
5.Yemlerin beyan ve tescilleri hakkında bilgi verilmesi.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü (2011) Yem Yönetmeliği, Erişim: http://www.kkgm.gov.tr/yonetmelik/yem.html
2.Coşkun, B., Şeker, E., İnal, F. (2000) Yemler ve Teknolojisi, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayın Ünitesi, Konya.
3.Ergün, A., Tuncer, Ş.D., Çolpan, İ., Yalçın, S., Yıldız, G., Küçükersan, M.K., Küçükersan, S., Şehu, A. (2004) Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi, Pozitif Matbaacılık, Ankara.
4.Kellerns, R.O., Church, D.C. (2002) Livestock Feeds and Feeding, Prentice Hall, New Jersey.
5.Sauvant, D., Perez, J.M., Tran, G. (2004) Tables of Composition and Nutritional Value of Feed Materials, INRA Editions, Wageningen Academic Publishers.
6.Wiseman, J., Cole, D.J.A. (1990) Feedstuff Evaluation, Cambridge University Press, Great Britain.
7.Yavuz, H.M. (2001) Çiftlik Hayvanlarının Beslenmesinde Temel Prensipler, Hilal Yayınevi, İstanbul.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Yem mevzuatına ilişkin temel kavramların verilmesi. Yem yönetmeliğindeki tarif ve sınıflandırmalar hakkında bilgi verilmesi.
2. Hafta - Teorik
Yemlerin üretimine ilişkin yasal düzenlemeler hakkında bilgi verilmesi.
3. Hafta - Teorik
Yemlerin ithaline ilişkin yasal düzenlemeler hakkında bilgi verilmesi
4. Hafta - Teorik
Yemlerin ihracına ilişkin yasal düzenlemeler hakkında bilgi verilmesi
5. Hafta - Teorik
Yemlerin sürüm ve satışlarına ilişkin yasal düzenlemeler hakkında bilgi verilmesi
6. Hafta - Teorik
Yemlerin kalite özelliklerine göre içermesi gereken nitelikler hakkında bilgi verilmesi
7. Hafta - Teorik
Yem üretimi ve hayvan beslemede karşılaşılabilecek hataların düzeltilmesinde yem sanayicisine ve yetiştiriciye verilebilecek önerilerin paylaşılması (Arasınav)
8. Hafta - Teorik
Yemlerle ilgili yasal düzenelemelere ilişkin Tükiye’deki durum hakkında bilgi verilmesi
9. Hafta - Teorik
Yemlerle ilgili yasal düzenelemelere ilişkin Avrupa Birliği normları hakkında bilgi verilmesi.
10. Hafta - Teorik
Yemlerle ilgili yasal düzenelemelere ilişkin Dünya’daki normlar hakkında bilgi verilmesi.
11. Hafta - Teorik
Yemlerin beyan ve tescilleri hakkında bilgi verilmesi.
12. Hafta - Teorik
Yemlerde bulunan hayvan sağlığına zararlı maddelere ilişkin yasal düzenlemeler hakkında bilgi vermek.
13. Hafta - Teorik
Yemlerde bulunan ve beslenmeyi olumsuz yönde etkileyen maddelere ilişkin bilgi vermek.
14. Hafta - Teorik
Yemlerde bulunan genetiği değiştirilmiş organizmalar (GDO) hakkındaki düzenlemeler hakkında bilgi vermek
15. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140114
Ödev501050
Ara Sınav114115
Dönem Sonu Sınavı120121
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)100
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
PÇ-16
PÇ-17
PÇ-18
PÇ-19
OÇ-1
OÇ-2
5
OÇ-3
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026