
| Ders Kodu | : VHB634 |
| Ders Türü | : Bölüm Seçmeli |
| Ders Grubu | : Doktora |
| Eğitim Dili | : Türkçe |
| Staj Durumu | : Yok |
| Teori | : 2 |
| Uyg. | : 0 |
| Kredi | : 2 |
| Laboratuvar | : 0 |
| AKTS | : 4 |
Hayvanların rasyonel bir şekilde beslenmelerini sağlamak ve hayvansal üretimi geliştirmek üzere ticarete arz edilecek yemlerin hazırlanması, imali, ithali, ihracı, sürüm ve satışlarının belli esaslara bağlanması ve yemlerin özelliklerine göre haiz olan olacakları nitelikler ve ihtiva etmeleri gereken temel besin maddeleri cins ve miktarlarının tespiti , bu yemlerin beyana ve tescile tabi tutulmaları ve benzeri hususları öğretmek. Yem mevzuatına ilişkin temel kavramlar ile hayvan beslemede kullanılan yemlere ilişkin yasal düzenlemeleri öğretmek. Yemlerle ilgili yasal düzenelemelere ilişkin Tükiye ve Avrupa Birliği’ndeki durum hakkında bilgi vermek. Yemlerde bulunan hayvan sağlığına zararlı ve beslenmeyi olumsuz yönde etkileyen maddelere ilişkin yasal düzenlemeler hakkında bilgi vermek. Yem üretimi ve hayvan beslemede karşılaşılabilecek hataların düzeltilmesinde yem sanayicisine ve yetiştiriciye yardımcı olabilecek uzmanlar yetiştirmek. Yem imal eden kuruluşların , dolayısıyla yem imali ve pazarlama faaliyetlerinin memleket ve çiftçi ihtiyaçları doğrultusunda , sürekli olarak geliştirilmesi hakkında bilgi vermek Yem imalathane ve fabrikalarının tesis ve işletmeleri sırasında vaki olabilecek teknik ve ekonomik yanılmaları , eksiklik ve aksaklıkları giderme ve bu suretle hem imalatçıların hem de çiftçi ve memleket çıkarlarının üstün düzeyde tutulması hakkında bilgi vermek Yemlerin belli norm ve standartlara uygun , garantili olarak ve dengeli fiyatlarla , kolaylıkla temin şartlarını , gerçekleştirecek hükümleri açık bir şekilde belirtmek.
Yem mevzuatına ilişkin temel kavramlar ile hayvan beslemede kullanılan yemleri ve yemlerin yasal düzenlemeler. Yemlerle ilgili yasal düzenelemelere ilişkin Tükiye’deki durum. Yemlerle ilgili yasal düzenelemelere ilişkin Avrupa Birliği’ndeki normları. Yemlerde bulunan hayvan sağlığına zararlı ve beslenmeyi olumsuz yönde etkileyen maddelere ilişkin yasal düzenlemeler. Yem üretimi ve hayvan beslemede karşılaşılabilecek hataların düzeltilmesinde yem sanayicisine ve yetiştiriciye bulunulacak öneriler.
| Doç. Dr. Ömer SEVİM |
| 1. | Hayvanların rasyonel bir şekilde beslenmelerini sağlamak ve hayvansal üretimi geliştirmek üzere ticarete arz edilecek yemlerin hazırlanması, imali, ithali, ihracı, sürüm ve satışlarının belli esaslara bağlanması ve yemlerin özelliklerine göre haiz olan olacakları nitelikler ve ihtiva etmeleri gereken temel besin maddeleri cins ve miktarlarının tespiti, bu yemlerin beyana ve tescile tabi tutulmaları ve benzeri hususları bilir. |
| 2. | Yem mevzuatına ilişkin temel kavramlar ile hayvan beslemede kullanılan yemleri ve yemlerin yasal düzenlemeleri konusunda bilgi sahibidir. |
| 3. | Yemlerle ilgili yasal düzenlemelere ilişkin Tükiye’deki ve Avrupa Birliği’ndeki durumu bilir. |
| 4. | Yem üretimi ve hayvan beslemede karşılaşılabilecek hataların düzeltilmesinde yem sanayicisine ve yetiştiriciye bilgi verebilir. |
| 5. | Yemlerin beyan ve tescilleri hakkında bilgi verilmesi. |
| 1. | Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Koruma ve Kontrol Genel Müdürlüğü (2011) Yem Yönetmeliği, Erişim: http://www.kkgm.gov.tr/yonetmelik/yem.html |
| 2. | Coşkun, B., Şeker, E., İnal, F. (2000) Yemler ve Teknolojisi, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Yayın Ünitesi, Konya. |
| 3. | Ergün, A., Tuncer, Ş.D., Çolpan, İ., Yalçın, S., Yıldız, G., Küçükersan, M.K., Küçükersan, S., Şehu, A. (2004) Yemler, Yem Hijyeni ve Teknolojisi, Pozitif Matbaacılık, Ankara. |
| 4. | Kellerns, R.O., Church, D.C. (2002) Livestock Feeds and Feeding, Prentice Hall, New Jersey. |
| 5. | Sauvant, D., Perez, J.M., Tran, G. (2004) Tables of Composition and Nutritional Value of Feed Materials, INRA Editions, Wageningen Academic Publishers. |
| 6. | Wiseman, J., Cole, D.J.A. (1990) Feedstuff Evaluation, Cambridge University Press, Great Britain. |
| 7. | Yavuz, H.M. (2001) Çiftlik Hayvanlarının Beslenmesinde Temel Prensipler, Hilal Yayınevi, İstanbul. |
| Değerlendirme Türü | Adet | Yüzde |
|---|---|---|
| Ara Sınav (Vize) | 1 | %30 |
| Dönem Sonu Sınavı (Final) | 1 | %70 |
| Etkinlik | Sayısı | Ön Hazırlık | Süre | Toplam Iş Yükü (Saat) |
|---|---|---|---|---|
| Kuramsal Ders | 14 | 0 | 1 | 14 |
| Ödev | 5 | 0 | 10 | 50 |
| Ara Sınav | 1 | 14 | 1 | 15 |
| Dönem Sonu Sınavı | 1 | 20 | 1 | 21 |
| TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat) | 100 | |||
PÇ-1 | PÇ-2 | PÇ-3 | PÇ-4 | PÇ-5 | PÇ-6 | PÇ-7 | PÇ-8 | PÇ-9 | PÇ-10 | PÇ-11 | PÇ-12 | PÇ-13 | PÇ-14 | PÇ-15 | PÇ-16 | PÇ-17 | PÇ-18 | PÇ-19 | |
OÇ-1 | |||||||||||||||||||
OÇ-2 | 5 | ||||||||||||||||||
OÇ-3 | |||||||||||||||||||
OÇ-4 | |||||||||||||||||||
OÇ-5 | |||||||||||||||||||