Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Süt Sığırlarının Beslenmesi
Ders Kodu: VHB603
Ders Türü: Zorunlu
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 4
Uyg.: 0
Kredi: 4
Laboratuvar: 0
AKTS: 10
Amaç

Süt üretimi ve süt kalitesi üzerine beslenmenin etkisi, süt sığırlarının kuru madde, enerji ve besin maddeleri gereksinimleri, bilimsel beslenme ilkeleri hakkında bilgi sahibi olunması, beslenmeye ilişkin sorunlara bilimsel yaklaşım kavratılması

Özet İçerik

Beslenmenin süt üretimi ve süt kalitesi, kuru madde, yüksek verimli süt sığırcılığının enerji ve besin gereksinimleri, süt sığırcılığının bilimsel beslenmesi ve beslenme sorunlarına bilimsel çözüm bulma yeteneği hakkında bilgi sahibi olan beslenme uzmanlarını yetiştirmek.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Bekir Hakan KÖKSAL
Öğrenme Çıktıları
1.Buzağılıktan itibaren süt sığırlarının beslenmesini bilir.
2.Beslenmenin süt verimi, kalitesi ve döl verimi üzerindeki önemini kavrar.
3.Süt sığırlarında görülen beslenme hastalıkları ve korunmaya yönelik alınması gereken önlemler konusunda bilgi sahibi olur.
4.Yüksek verimli süt sığırcılığı ile ilgili bilimsel gelişmelere uyum sağlamak Pratik alan problemlerine uygun çözümü bulmak
5.Yüksek verimli süt sığırcılığı konusundaki yeni bilimsel gelişmeleri takip ederek bilgi ve beceri sahibi olmak
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Webster, J. (1993) Understanding the Dairy Cow, Blackwell Scientific Publications, Londra, England.
2.McClure, T.J. (1994) Nutritional and Metabolic Infertility in the Cow, CAB International, Oxford, England.
3.Kennelly, J. (1993) Advances in Dairy Technology, Proceedings of the 1993 Western Canadian Dairy Seminar.
4.Perry, T.W. (1984) Animal Life-Cycle Feeding and Nutrition, Academic Pres Inc., Floriada, ABD.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Türkiye ve dünyadaki süt sığırcılığının genel yapısı
2. Hafta - Teorik
Süt sığırlarının beslenme davranışları ve sindirim sisteminin farklılıkları
3. Hafta - Teorik
Buzağı beslemede kullanılan yemler ve yemleme teknikleri, buzağı besleme
4. Hafta - Teorik
Buzağıların sütten kesilmesi, buzağılarda görülen beslenme hastalıkları
5. Hafta - Teorik
Düvelerin beslenmesi
6. Hafta - Teorik
Süt ineklerinin beslenmesinde incelenen dönemler ve beslenme gereksinimleri
7. Hafta - Teorik
Süt ineklerinin beslenmesinde kullanılan yemler ve yemleme teknikleri (Arasınav)
8. Hafta - Teorik
Süt ineklerinin beslenmesi (laktasyon başı)
9. Hafta - Teorik
Tosun ve boğaların beslenmesi
10. Hafta - Teorik
Süt ineklerinin beslenmesi (laktasyon ortası)
11. Hafta - Teorik
Süt ineklerinin beslenmesi (laktasyon sonu)
12. Hafta - Teorik
Süt ineklerinin beslenmesi (kuru dönem)
13. Hafta - Teorik
Beslemenin süt verimi ve kalitesi üzerine etkisi, besleme ve döl verimi ilişkisi
14. Hafta - Teorik
Süt ineklerinde beslenme hastalıkları
15. Hafta - Dönem Sonu Sınavı (Final)
Final sınavı
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%30
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%70
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders140342
Ödev107180
Okuma140798
Ara Sınav18210
Dönem Sonu Sınavı118220
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)250
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
PÇ-6
PÇ-7
PÇ-8
PÇ-9
PÇ-10
PÇ-11
PÇ-12
PÇ-13
PÇ-14
PÇ-15
PÇ-16
PÇ-17
PÇ-18
PÇ-19
OÇ-1
5
5
5
5
5
OÇ-2
5
5
5
5
OÇ-3
5
5
OÇ-4
OÇ-5
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026