Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
Gıda Emülsiyonları
Ders Kodu: GMP604
Ders Türü: Bölüm Seçmeli
Ders Grubu: Doktora
Eğitim Dili: Türkçe
Staj Durumu: Yok
Teori: 3
Uyg.: 0
Kredi: 3
Laboratuvar: 0
AKTS: 8
Amaç

Bu dersin amacı gıda ürün tasarımlarında gıda emülsiyonlarının değerlendirilmesinde son teknolojileri ve emülsiyonların karakterizasyonunda kullanılan yöntemleri tanıtmaktır.

Özet İçerik

Bu ders gıda endüstrisinde emülsiyon bilimi, emülsiyon sistemlerin yığın özelliklerinin anlaşılması ve değiştirilmesi, gıda emülsiyonlarının fizikokimyasal ve duyusal özellikleri, emülsiyon içerikleri, biyopolimerler, emülsiyon stabilitesi ve emülsiyon özelliklerinin karakterizasyonu konularını kapsar.

Dersi Veren Öğretim Görevlisi/Görevlileri
Prof. Dr. Aslı YORULMAZ
Öğrenme Çıktıları
1.Emülsiyon biliminin gıda endüstrisinde yerini kavrar.
2.Emülsiyon bileşenlerini ve emülsiyon oluşumunu kavrar.
3.Emülsiyon özelliklerini kavrar.
4.Emülsiyon stabilitesine etkiyen faktörleri kavrar.
5.Mikroyapı analizini ve damlacık boyut dağılımını kavrar.
Ders Kitabı / Malzemesi / Önerilen Kaynaklar
1.Food Emulsions (1999), David Julian McClements, CRC Press.
2.Analytical Techniques for Studying the Physical Properties of Lipid Emulsions (2012), Edited by Richard W. Hartel, Springer.
Haftalık Ayrıntılı Ders İçeriği
1. Hafta - Teorik
Gıda endüstrisinde emülsiyon bilimi
2. Hafta - Teorik
Gıda emülsiyonları ve özellikleri
3. Hafta - Teorik
Moleküler etkileşimler ve konformasyon
4. Hafta - Teorik
Kolloidal etkileşimler
5. Hafta - Teorik
Emülsiyon içerikleri
6. Hafta - Teorik
Biyopolimerler
7. Hafta - Teorik
Arayüzey özellikleri ve karakterizasyonu
8. Hafta - Teorik
Emülsiyon oluşumu
9. Hafta - Teorik
Emülsiyon stabilitesi (Emülsiyon stabilitesinin enerjetiği, yerçekimsel ayrışma, pıhtılaşma
10. Hafta - Teorik
Emülsiyon stabilitesi (Birleşme, Ostwald olgunlaşması, faz inversiyonu)
11. Hafta - Teorik
Emülsiyon reolojisi
12. Hafta - Teorik
Emülsiyon görünüşü ve lezzeti
13. Hafta - Teorik
Emülsiyon özelliklerinin karekterizasyonu (Emülsiyon etkinliği)
14. Hafta - Teorik
Emülsiyon özelliklerinin karekterizasyonu (Mikroyapı analizi ve damlacık boyut dağılımı)
Değerlendirme
Değerlendirme TürüAdetYüzde
Ara Sınav (Vize)1%15
Dönem Sonu Sınavı (Final)1%60
Ödev1%10
Dönem Ödevi1%15
İş Yükü Hesaplaması
EtkinlikSayısıÖn HazırlıkSüreToplam Iş Yükü (Saat)
Kuramsal Ders144398
Ödev210326
Dönem Ödevi120323
Ara Sınav127330
Dönem Sonu Sınavı120323
TOPLAM İŞ YÜKÜ (Saat)200
Program ve Öğrenme Çıktıları İlişkisi
PÇ-1
PÇ-2
PÇ-3
PÇ-4
PÇ-5
OÇ-1
3
2
3
3
4
OÇ-2
3
2
3
3
4
OÇ-3
3
2
3
3
4
OÇ-4
3
2
3
3
4
OÇ-5
3
2
3
4
4
Adnan Menderes Üniversitesi - Bilgi Paketi / Ders Kataloğu
2026